La CUP demana la retirada del projecte de llei de cooperatives

El partit presentarà una moció al ple amb l'objectiu de refermar el compromís de l'Ajuntament de Sant Cugat amb el model cooperatiu

La CUP presentarà una moció al ple d'aquest dilluns 16 de març on demana la retirada del projecte de llei de cooperatives, amb l'objectiu, segons el text de la moció, de "començar de nou l'elaboració d'una llei que sorgeixi del debat i la participació de totes les cooperatives i que, sense alterar els principis bàsics del model cooperatiu, doni resposta a les necessitats actuals de les cooperatives".

La formació també inclou en els acords refermar el suport de l'Ajuntament al model cooperatiu, així com la necessitat de preservar-lo i fomentar-lo des de l'administració local. La CUP ja va presentar, al març de 2012, una moció per impulsar el cooperativisme a la ciutat, i que va comptar amb els vots favorables de CiU, PSC i ICV-EUiA.

Un projecte de llei que "ataca una de les solucions"

Segons la CUP, aquest projecte que es va aprovar argumentant que cal buscar un marc jurídic flexible que els faci més competitives, parteix de dues premisses errònies. La primera que "en comptes d'atacar el problema", diu el text, "ataca una de les solucions: la cooperativa". D'altra banda, perquè "associa el creixement de les cooperatives a qüestions d'organització interna d'aquestes".



La CUP assenyala també que aquest projecte té l'oposició de gran part del sector cooperatiu perquè desfigura els principis de gestió democràtica. Els motius que apunta són que permet que els vots d'uns socis valguin més que altres, restringeix la llibertat de federació associativa, en jerarquitza el funcionament, redueix a 2 el mínim de socis, dóna drets a socis que només aporten capital i no participen en l'activitat cooperativa, penalitza els socis en excedència, penalitza les tasques de cura i reproducció i trenca la igualtat entre homes i dones. "Una reforma que des del sector s'anomena descooperativa, que introdueix lògiques de mercat i mercantilitza les cooperatives".

 
Comentaris

Destaquem