La CUP-PC presenta una moció per regular els habitatges turístics

També demana cercar i sancionar els habitatges d’ús turístic il·legals, així com implementar una moratòria dels HUT

El grup municipal de la CUP-PC va presentar una moció en què proposen regular l'habitatge per a l'ús turístic (HUT). En el text, que es va publicar el 10 de maig, el partit aposta per la paralització o limitació d'habitatges d'aquest tipus "mentre existeixi una greu necessitat d'habitatge de lloguer a la nostra ciutat", segons es pot llegir.

La proposta, que es presentarà el proper dilluns 21 de maig al Ple municipal, indica que "calen actuacions extraordinàries i urgents per part dels poders públics" per resoldre el problema col·lectiu d'accés a l'habitatge i davant la "situació d'emergència social vigent". Explica, a més, que s'ha de tenir en compte que cada allotjament destinat al turisme és un pis fora del mercat del lloguer habitual i això genera la "gentrificació dels barris i ciutats", i això pot desplaçar "la recerca de pisos per part dels turistes a les ciutats de l'àrea metropolitana, per tal d'aconseguir allotjament més econòmic a prop de la gran ciutat, i per tant afectar també a Sant Cugat".

De fet, segons indica el grup, portals d'internet com Airbnb ofereixen actualment pisos a Sant Cugat pel lloguer turístic. Per això, des del grup, expliquen que "considerem que és més fàcil prevenir el problema quan encara no està arrelat", tenint en compte que, a més, "no hi ha cap normativa municipal a la nostra ciutat que reguli els allotjaments d'ús turístic".

Per això, el grup proposa en la seva moció "elaborar una regulació dels habitatges d'ús turístic (HUT) a la ciutat, en un termini no superior als vuit mesos", que intenti limitar o paralitzar la concessió de llicències, o limiti la concentració d'aquest tipus de lloguers dins un mateix edifici, carrer o barri. També proposa exigir als grans propietaris "destinar un percentatge o nombre proporcional a lloguer social", alhora que vol implementar "mesures de detecció, inspecció i control del compliment dels requeriments i condicions establerts, manteniment i actualització del cens, així com l'establiment de les taxes i impostos municipals i sancions corresponents".

D'altra banda, la CUP-PC també demana cercar i sancionar els habitatges d'ús turístic il·legals, així com implementar una moratòria en la concessió de noves llicències dels HUT fins que hi hagi una regulació específica. També té la intenció de treballar i cooperar amb altres municipis de l'àrea metropolitana en la promoció d'un turisme "sostenible, ordenat i de qualitat".

Més informació
 
Comentaris

Destaquem