La necessitat de més habitatge protegit centra el 3r debat participatiu del TOT

Solucionar la crisi habitacional, i buscar mesures alternatives, han estat els eixos debatuts durant la sessió

Com generar més habitatge protegit, com donar resposta als casos d'emergència habitacional, i com ampliar el parc d'habitatge a Sant Cugat del Vallès han estat els principals eixos tractats durant el tercer debat electoral participatiu organitzat pel TOT Sant Cugat per parlar d'habitatge aquest dilluns, 6 de maig. Un punt de trobada on experts, polítics i ciutadania han pogut posar en comú les seves inquietuds i propostes per donar resposta a un dels problemes més importants que ara per ara té la ciutat.

3er Debat Electoral: Habitatge. Foto: Bernat Millet.

Un debat, celebrat a El Siglo, que s'ha iniciat amb els plantejaments dels experts en la matèria. Francisco Pérez, qui va ser primer gerent de Promusa i actualment es dedica al sector privat, ha dit que "plantejar que el terme municipal de Sant Cugat pugui donar resposta al problema de l'habitatge és impossible", apostant per mesures en l'àmbit d'àrea metropolitana. En aquest sentit, ha considerat que "el problema de l'habitatge està arreu del territori", plantejant que "urbanisme i habitatge van molt lligats", a l'hora de plantejar com s'ha de fer nou habitatge a la ciutat.

Per la seva banda, Guifré Homedes, d'Amat Immobiliaris, ha destacat que, des del 2013, han augmentat el nombre de vendes i el preu de l'habitatge, també el del lloguer, però que el parc immobiliari sols ha crescut un 2%. "Si no es genera oferta, pugen els preus, i els problemes d'accessibilitat", ha apuntat, demanant "quines polítiques tenen pensades els diferents candidats en relació al lloguer", i si s'apostarà per liderar el creixement en l'àrea metropolitana.

Mariona Soria, del Sindicat de Llogaters, ha lamentat que "fa dos anys que escoltem històries esfereïdores de gent que ha de deixar Sant Cugat", afirmant que no és solament un problema del jovent, sinó de famílies de senceres. Un problema que ha atribuït a l'"abandonament de les polítiques públiques per part de l'Ajuntament", demanant "quins pactes esteu disposats a fer perquè s'acabi definitivament amb el que està patint Sant Cugat", així com "quines actuacions imminents podeu fer entre tots perquè sigui així".

Finalment ha intervingut Pere Feliu, president de l'Associació de Veïns i Propietaris de Torre Negra, lamentant que s'hagi fet molta demagògia sobre aquest sector. "Sempre hem lluitat per la zona de Torre Negra com a zona edificable", destacant que són "150 hectàrees que el municipi pretén, de manera legal però no se'n surt, adjudicar-se", defensant que són "una manera de tancar el poble de manera coherent", fent un grup d'habitatges que agrupés tots els habitatges ara dispersos.

 

 

Després d'aquesta intervenció inicial, han estat els partits polítics els que han mirat de donar resposta a el plantejat.

Carles Brugarolas (junts per Sant Cugat), ha destacat que "Sant Cugat és més car perquè hi ha més demanda que oferta, i això és perquè és atractiu pel model que té", apuntant a la limitació del creixement com a causa. En aquest sentit, ha defensat que "L'Ajuntament té la política d'habitatge més activa de Catalunya, en termes de número d'habitatge de lloguer en propietat", i apuntant a la necessitat d'una política metropolitana per distribuir la població.

Carlos Morato (Units per Sant Cugat), s'ha posat com a exemple de persona jove que, amb 27 anys, ha hagut de marxar de Sant Cugat. "Pensem que s'ha de seguir el model de ciutat que tenim, però no podem oblidar que preservar el model de ciutat no vol dir intentar que tots els ciutadans siguin iguals". En aquest sentit ha defensat una aposta per més habitatge de lloguer protegit de Promusa, a més de buscar noves alternatives d'habitatge.

Múnia Fernández-Jordán (Ciutadans), ha apuntat que "la paraula clau del debat és el sol", apuntant que "a Sant Cugat hem de pensar on està el sol per fer nous habitatges", lamentant que les promocions de venda de Promusa han fet que sol municipal passés a mans privades. És per això que ha qualificat Promusa de "fracàs", apuntant també a les investigacions fetes per la Guàrdia Civil a la seva seu l'any 2015. Per això ha demanat transparència, per "detectar on hi ha sol".

Jose María Gallardo (PSC) també s'ha fet servir com a exemple de jove expulsat de Sant Cugat després de finalitzar el contracte de lloguer jove. "És evident que el model de ciutat té molt a veure", i defensant que "s'ha de prioritzar l'habitatge". Per la seva banda, Álvaro Benejam (PP) ha afirmat que "Promusa ha fet una política errònia aquest últim mandat i l'anterior, per falta de previsió", apuntant a la crisi com a factor clau. "No es van aplicar polítiques de contenció de la despesa durant la crisi, i no planificació en nou sol, a més de manca de transparència amb una gestió nefasta", han estat els factors claus per al líder popular, mostrant-se partidari de la col·laboració público-privada.

3r debat electoral participatiu sobre habitatge. FOTO: Bernat Millet

3r debat electoral participatiu sobre habitatge. FOTO: Bernat Millet

 

 

Francesc Duch (ERC-MES) ha destacat que "ha quedat molt palès la necessitat d'habitatge assequible a Sant Cugat", destacant els desnonaments als quals "s'ha de fer front". Per això, ha apuntat a l'habitatge com a "tema primordial", fent un "pla de xoc davant aquesta problemàtica". Per això ha proposat un "protocol d'emergència habitacional" i "revisar el planejament existent", entre altres mesures.

Esteban Martínez (Sant Cugat en Comú) ha parlat des del seu vessant activista com a integrant del Sindicat de Llogateres i de la Comissió d'Habitatge de la XES. "Es requereixen actuacions urgents, ja que no s'han pres les decisions correctes quan es va manifestar el problema fa deu anys", i Núria Gibert (CUP) ha apuntat que "si no som capaços de mantenir la societat, que ha de marxar, hem fracassat com a ciutat". Com a mesures, ha proposat "projectar la ciutat, per com compactar-la per donar cabuda a tothom, i per a això hem de parlar de sol", assenyalant que calen "propostes valentes", com incrementar la inversió per adquirir parc de lloguer augmentant l'IBI. "El mercat no s'autorregula si no hi ha una política pública per incidir", ha clos.

Clara Forn (Primàries) ha tancat la primera ronda apuntant que "qualsevol política està condicionada per les lleis catalanes i espanyoles, i avui dia les lleis espanyoles primen el benefici del privat". En aquest sentit, ha dit que "mentre Catalunya no siguem un país normal, calen mesures immediates", proposant, en habitatge jove, parlar amb propietaris i llogaters, aprofitant els edificis existents i condicionar-los, entre altres.

El debat s'ha obert a les intervencions del públic, a les quals els representants polítics han mirat de donar resposta. La primera intervenció ha estat la de Pedro Jiménez, membre de la XES, demanant quins partits són partidaris de la cessió de sol per a cooperatives en cessió d'ús.

3r debat electoral participatiu sobre habitatge. FOTO: Bernat Millet

3r debat electoral participatiu sobre habitatge. FOTO: Bernat Millet

Gibert ha apuntat que "al programa tenim explorar noves maneres de tinença", apuntant la necessitat de "diàleg" per trobar noves maneres. Martínez ha destacat que "volem eliminar dinàmiques mercantilistes", apostant per maneres com la masoveria que, ha dit, "rebaixen els costos de l'administració". Duch, per la seva banda, ha apuntat que la cessió d'ús és "una via molt interessant a tirar endavant, i Benejam ha apuntat que "tota iniciativa, com la via del cooperativisme per crear habitatge social, és benvinguda".

També s'hi han mostrat partidaris des del PSC, però Gallardo ha destacat que la mesura ha d'anar "en paral·lel a l'adquisició de nou sol urbà per fer habitatge protegit". Per la seva banda, Fernández-Jordan ha apuntat que "el cooperativisme és una bona opció", destacant, però, que l'Ajuntament té recursos que "molts cops hem vist com se'n van per la claveguera", fent referència a l'expropiació milionària d'una finca amb una alzina centenària a l'Eixample. "S'hauria pogut comprar un edifici amb aquests diners", ha dit. Morato s'ha compromès a estudiar la proposta, i Brugarolas ha tancat la rèplica apuntant que "s'impulsa la creació de cooperatives locals d'habitatge", a més de "mesures molt fortes en matèria d'augmentar el parc de lloguer, com el Pla Local d'Habitatge", d'entre les mesures del qual ha destacat la normativa per garantir que el 30% de l'habitatge nou que es construeixi a la ciutat es destini a lloguer protegit.

3r debat electoral participatiu sobre habitatge. FOTO: Bernat Millet

3r debat electoral participatiu sobre habitatge. FOTO: Bernat Millet



En aquest sentit ha anat la següent intervenció del públic, quan Josep Maria Valcells ha demanat "quantes formacions estan disposades a comprometre's que el 30% del que es construeixi sigui de protecció, com a Barcelona".

Brugarolas ha iniciat la rèplica, dient que la formació a la qual representa ho porta al programa, i "més agosarat que a Barcelona. Morato també ho ha valorat positivament, apostant per incentivar i no obligar els promotors. Fernández-Jordán ha posat sobre la taula els esculls jurídics de la mesura, assenyalant a la negociació amb la propietat.

Gallardo s'ha mostrat partidari "d'obligar els promotors per arribar a aquest 30%" com a "millor opció per arreglar el problema de l'accés al lloguer", remarcant la necessitat que la Generalitat lideri les polítiques públiques en aquest sentit. I Benejam ha destacat que "és un fracàs de l'administració pública fer una expropiació d'aquest tipus a un privat", dient que és aquesta administració qui té "l'obligació de fer habitatge públic".

Per la seva banda, Duch ha subscrit la idea, proposant que "el 30% d'habitatge en sol urbà, sigui obligatòriament de lloguer protegit", a més de proposar doblar el pressupost destinat a habitatge. Martínez ha destacat que la mesura, des que es va aplicar a Barcelona, "ha estabilitzat el preu del lloguer", proposant "ser valents i apostar per això". I Gibert s'ha mostrat "còmoda" amb la proposta, proposant buscar també altres alternatives, i apostant perquè "l'estructura de Promusa no sigui tan cara". Finalment, Forn ha manifestat la necessitat d'obligar la propietat a la mesura, proposant com a necessari que "cada país pugui fer les seves lleis", per salvar els esculls jurídics actuals.

El debat ha seguit amb noves intervencions dels experts que han introduït noves propostes sobre la taula. Soria ha lamentat que els polítics "perdin el nord", convidant-lo a passar per les assemblees de casos del Sindicat de Llogateres per entendre de què es parla quan es parla d'emergència habitacional. "Siguem una mica més arriscats, anem a buscar altres recursos, obrim l'oficina d'atenció al llogater, parlem amb els propietaris, posem els serveis jurídics al servei d'aquestes persones que els estan fent fora sense dret a defensar-se", ha reclamat.

Pérez ha apuntat que "les lleis es poden canviar, però s'ha de decidir fer-ho", remarcant que "les polítiques públiques es fan amb lleis i pressupostos", lamentant que "a Espanya, des de la transició, ens hem oblidat de les polítiques d'habitatge", dient que aquestes depenen de les administracions superiors. Homedes, per la seva part, ha proposat reconvertir locals buits, que estan fora del circuit comercial, en habitatge.

Després d'aquestes intervencions, més propostes per part dels partits, entre elles, com la d'ERC, de dividir habitatges unifamiliars en desús en la planta superior per destinar-les a lloguer, regular els preus de lloguer amb lleis estatals, com han plantejat els Comuns, o la densificació i campanyes contra l'especulació que proposa la CUP. També propostes de mediació entre propietaris i llogaters per parts del PSC, i millora dels serveis socials per donar resposta als diferents casos d'emergència a la ciutat per part de Ciutadans.

3r debat electoral participatiu sobre habitatge. FOTO: Bernat Millet

3r debat electoral participatiu sobre habitatge. FOTO: Bernat Millet

 

Torn final per als participants. Pérez ha remarcat el vincle entre urbanisme i habitatge, i Feliu ha plantejat la construcció a Torre Negra com a alternativa tenint en compte la futura necessitat d'un nou túnel a Vallvidrera i un quart cinturó. Des del Sindicat de Llogateres, Sória ha emplaçat a reflexionar que, sense les famílies i els joves, el model d'entitats i el comerç no se sostenen. No sé si podem estar orgullosos del model que tenim amb tanta gent que és expulsada", ha sentenciat.

 

Per part dels polítics, Forn ha parlat de diferents mesures per promoure el lloguer entre els joves, com bonificació en l'IBI als propietaris que compleixin uns requisits, o bonificacions en els preus dels lloguers per a joves. Gibert, per la seva banda, ha lamentat que el govern actual "hagi fet polítiques a cop de titulars", apuntant que el model actual és insostenible, i Martínez ha lamentat que el govern "no hagi cregut mai amb el model de cooperatives d'habitatge, dient que "el model actual és elitista, no crea xarxa. "No us creieu el canvi", ha lamentat.

Per la seva banda, Duch ha parlat de "corresponsabilitat", apuntant que "les promotores no poden seguir fent el que volen", marcant la necessitat de "fer les coses amb seny", apostant per "buscar noves centralitats, amb més habitatge si més serveis". I Benejam s'ha mostrat partidari de "l'entrada de grans operadors per fer grans polítiques d'habitatge públic", per la seva capacitat d'inversió. D'aquesta manera ha apostat per permetre que "els privats també puguin fer habitatges de protecció social, amb incentius fiscals, obligant a unes condicions".

Gallardo, per la seva banda ha defensat la necessitat d'adquirir sol urbà "per fer habitatges de protecció social de lloguer", i mesures en la legislació estatal per garantir els contractes de 5 anys o limitar les fiances, entre altres. Per la seva banda, Fernández-Jordán ha demanat "posar els peus a terra" apuntant que la causa del problema és la "mala gestió de l'ajuntament i la manca de sol". D'aquesta manera, ha proposat reconstruir Promusa, així com ha refermat per la seva aposta per uns serveis socials de qualitat.

Morato ha marcat també la necessitat de reformular Promusa, apostant pel lloguer i no la venda, tot refermant la necessitat de mantenir el model de ciutat actual. Finalment, Brugarolas ha apuntat que "la solució al problema no és abastable només amb el pressupost públic municipal", apuntant la necessitat que "les institucions superiors agafin el toro per les banyes".

Aquest ha estat el tercer dels cinc debats temàtics i participatius que organitza el TOT de cara les eleccions municipals. Després de mobilitat i seguretat, i d'economia i empresa, s'ha parlat d'habitatge.

Més info: L'aposta pel comerç local i la innovació centren el segon debat participatiu del TOT

Més info: Una ciutat més segura, i una mobilitat racional, centren el primer debat electoral del TOT

Encara resten per celebrar-se:

9 de maig: equipaments

16 de maig: el debat dels candidats, organitzat pel TOT i Cugat.cat.

 
Comentaris

Destaquem