Les 5 propostes de Sant Cugat en Comú per atacar el problema de l'habitatge

La coalició lila considera l'habitatge "una prioritat" i ha explicat les seves 5 principals propostes per fer-hi front de cara a les eleccions municipals del mes de maig

Sant Cugat en Comú té a el problema de l'habitatge entre cella i cella: "És una de les nostres prioritats", ha afirmat Ramon Gutiérrez, alcaldable de la formació. En aquest sentit, els comuns han presentat els seus 5 eixos principals per fer front a la problemàtica:

  • El 30%: "L'equip de Govern ha fet un 30% d'habitatge protegit en noves construccions no obligatori per a les constructores, i aspirem a aplicar-lo com a Barcelona, de manera obligatòria. De fet, voldríem arribar al 50%", deia Ramon Gutiérrez.
  • Més inversió: "Tenim un 2% d'habitatge públic. Si no haguéssim venut tota aquella obra d'habitatge protegit, ara ja estaríem al 5%. Volem accelerar el creixement d'aquest percentatge per poder arribar al 15% el 2030".
  • Cooperativisme i sessió d'ús: "Estem disposats a avançar en aquesta qüestió".
  • Ajudes al lloguer: "No pot ser que si pagues més de 800 euros de lloguer ja no te'l concedeixen. Necessitem ajudes al lloguer que s'adaptin a la situació".
  • Limitació dels preus del lloguer: "És estatal, però hem de poder seure i negociar amb les APIS".

Dades i crítiques al Govern

Durant la presentació d'aquests 5 eixos per fer front al problema de l'habitatge, Sant Cugat en Comú també ha aportat dades: "L'habitatge de compra segueix sent un dels més alts de l'Estat Espanyol. Un pis de 100 metres quadrats té un preu mitjà de 330.000 euros. El preu ha augmentat un 20%", deia Esteban Martínez, membre de la llista de la formació. "El preu del lloguer ja supera els nivells previs de la crisi econòmica", afegia, a més d'assenyalar que "El lloguer a Sant Cugat és un 65% més alt que el de la mitjana de Catalunya".

Amb aquestes xifres a la mà, Sant Cugat en Comú ha criticat la política d'habitatge de l'equip de Govern: "Hem arribat fins aquí amb un govern convergent que té un model de ciutat que passa per un creixement insostingut", ha afirmat Martínez, a més d'assegurar que "el govern convergent ha venut fum. Ha fet moltes rodes de premsa, ha aprovat totes les propostes que s'han fet des de l'oposició, però no se n'ha implementat cap".

Polítiques estatals

Gran part de les solucions al problema de l'habitatge rauen en el que es pugui fer al congrés dels diputats i, per això, el diputat de la formació al Congrés, Josep Vendrell, ha assenyalat que "cal que els Ajuntaments puguin regular els preus de l'habitatge". De totes maneres, ha destacat també la importància del municipalisme en aquest àmbit: "La solució és política, i per tant cal que hi hagi molts regidors dels Comuns en els municipis, perquè els altres no ho faran", ha dit.

D'altra banda, Vendrell ha carregat contra el PP, el PSOE i el PDeCAT: "Hem arribat a aquesta situació pel Govern del PP, per la ineficàcia dels diferents governs socialistes i el fet de mirar cap a una altra banda del Govern del PDeCAT", ha assenyalat.

 
Comentaris

Destaquem