El Marroc veta l'entrada al país a Aristoy i la resta d'una delegació catalana pro Sàhara

La regidora Gemma Aristoy, formava part d'una delegació de l’Intergrup per la Pau i la Llibertat del Sàhara del Parlament, que volien visitar territoris ocupats

El Govern del Marroc ha impedit l'entrada al país de la regidora de Ciutadania i Salut i d'Esports, Gemma Aristoy, que hi anava en condició de presidenta de la Coordinadora Catalana d’Ajuntaments Solidaris amb el Poble Sahrauís, i com a membre d'una delegació de l’Intergrup per la Pau i la Llibertat del Sàhara del Parlament, a visitar els territoris ocupats. "No ens han deixat ni baixar de l'avió", explica Aristoy al TOT Sant Cugat.

Així, les autoritats del Marroc han impedit l'entrada d'aquesta delegació al país, el divendres 27 de febrer, només aterrar a l'aeroport, procedents de Las Palmas (Illes Canàries). Els han comunicat a la delegació que no podien baixar de l'avió i els ha emplaçat a tornar a l'aeroport d'origen. De totes maneres, ha estat el mateix personal de seguretat de l'aeroport qui els ha vetat l'entrada, ja que no hi havia cap representant del govern marroquí. "El comandant de l'avió ha fet de mitjancer, perquè li hem demanat si podia baixar a demanar explicacions i ho ha fet", comenta Aristoy, que afirma que no se'ls ha donat cap raó, simplement se'ls ha dit que no podien entrar al país.

La delegació volia anar uns dies al Sàhara, per conèixer de primera mà la situació i visualitzar si el que denuncien diferents entitats és veritat. En aquest sentit, Aristoy assegura que "el fet que no ens hagin ni deixat baixar de l'avió ens fa sospitar que el Marroc amaga quelcom".

A més, la presidenta de la Coordinadora Catalana d'Ajuntaments Solidaris amb el Poble Sahrauís ha explicat al TOT Sant Cugat que "es demanarà explicacions al Govern marroquí, així com al Govern espanyol, i es farà una denúncia per la qüestió".

La delegació

La delegació de l’Intergrup per la Pau i la Llibertat al Sàhara (IPLS) del Parlament de Catalunya està formada, a més de per Aristoy, pels diputats Ferran Civit (ERC), Susanna Segovia (Catalunya En Comú Podem) i Vidal Aragonés (CUP). També l’integren Lupe Moreno (Agència Catalana de Cooperació), el cap de l’àrea de Drets Humans del FCCD, Toni Royo i Oriol Puig (Sàhara Dempeus), i  Minoves.

No és la primera vegada que el Marroc impedeix a representants institucionals entrar al Sàhara. Les autoritats d’aquest país mai no donen l’ordre d'expulsió per escrit, tal com ha passat al l’IPLS del Parlament, al·legant que es vol perjudicar els interessos del Marroc. Entre els motius que habitualment exposen hi ha que s’infringeixen les regles migratòries perquè ingressen com a turistes quan en realitat tenen una agenda política.

 
Comentaris

Destaquem