Menys diners i sense convenis per a les entitats

Les entitats d'esport i cultura veuen reduïdes les seves subvencions per al 2025. Per llei; s'acaben els convenis nominatius i hauran de fer molta més burocràcia per accedir a les ajudes

El teixit associatiu és un dels trets diferencials de Sant Cugat. Desenes d'entitats socials, esportives, culturals, de lleure, solidàries o educatives dibuixen la identitat i el caràcter santcugatenc i animen les festes de la ciutat. La societat civil aguanta tot aquest teixit social i la majoria d'entitats tiren endavant gràcies al treball voluntari i desinteressat de molts santcugatencs que hi dediquen temps i maldecaps.

Més info: Les subvencions de cultura, esport i lleure de Sant Cugat es redueixen en 400.000 euros

El suport municipal esdevé primordial i ara mateix hi ha diferents circumstàncies que posen en perill l'activitat de les associacions. Durant tot el 2024 el teixit associatiu ja va aixecar la veu en moltes ocasions per denunciar les dificultats que patien i la reducció de les ajudes de l'Ajuntament.

Retallada a esports i cultura

La partida destinada a subvencions de l'àmbit d'educació, cultura, esports i lleure cau dels 1,4 milions d'euros el 2024 als 966.000 euros per al 2025. Una reducció de gairebé 400.000 euros. Un exemple és la partida del pressupost destinada directament a entitats esportives, que passa de 160.000 a 50.000 euros, però la voluntat és almenys igualar-ho durant l'any amb modificacions.


"Tot i la reducció, és una carpeta que segueix oberta, ja que es pot modificar", va explicar Carles Brugarolas, tinent d'alcaldia d'Economia, que va insistir en què poden donar suport a les entitats d'altres maneres, com assumint directament algunes de les seves tasques. A més, Brugarolas vinculava aquesta retallada a la "situació econòmica tan negativa" que es van trobar. En cultura, les subvencions a entitats per al 2025 es calculen en uns 238.000 euros.

Els convenis

Més enllà de la reducció del pressupost, la principal preocupació de part de les entitats és l'eliminació dels convenis nominatius amb les entitats, que permetien a l'Ajuntament assignar una ajuda directa a una entitat. Per llei, ara totes les subvencions s'ha d'atorgar a través de concurrència competitiva, cosa que obligarà les entitats a fer molts més tràmits i paperassa i presentar projectes per disputar-se els diners. Una feina que dificultarà la vida a les entitats més petites.


Per posar-ho en context: el 2024, l'Ajuntament va atorgar més de 700.000 euros a entitats a través d'almenys 33 convenis. El pressupost de 2025 ja no preveu cap conveni (més enllà de les entitats que celebren un aniversari rodó). "Estem mirant la manera jurídica adient per donar suport a les entitats i és voluntat nostra seguir fomentant la cultura popular i tradicional", va detallar la regidora de Cultura, Núria Escamilla.

Els diners pendents

Les entitats esportives són les que més dificultats han tingut en el cobrament de les subvencions. De fet, tenen pendent de cobrament els 150.000 euros en subvencions de la temporada 2023-2024. Tot i que l'Ajuntament es va comprometre a recuperar tota aquesta quantitat el 2025, finalment s'ha descartat. Ara el compromís del govern de Junts i ERC és pagar els 150.000 euros pendents abans de finalitzar el mandat el 2027.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem