La CUP reivindica una ampliació de competències municipals en matèria d'habitatge

El grup municipal denuncia a més l'increment de desnonaments i la 'brutalitat' policial

Un desnonament executat i "cinc planejats" per la setmana del 20 de juliol causen indignació a les files dels cupaires."15.000 desnonaments el 2021 i un increment del 10 al 20% el primer trimestre d'aquest any". Així ha iniciat Xavier Pellicer, diputat de la CUP al Parlament de Catalunya, la seva intervenció a la roda de premsa de la CUP per rebutjar l'acció institucional, policial i judicial en enfront l'augment dels desnonaments. Uns desnonaments que "són la punta de l'iceberg" d'una casuística que "expulsa" als veïns de casa seva, ha dit per la seva part Lourdes Llorente, tinenta d'alcaldia de Bon Govern i Transparència.

Irregularitats i 'brutalitat policial'

Llorente ha denunciat l'actuació policial del desnonament de l'habitatge del carrer Indústria, efectuat dimarts 21 de juny, en el que "5 dispositius dels Àrees Regionals de Recursos Operatius (ARRO) van contenir a 30 persones", de les quals "una desena van resultar ferides". Una actuació per la qual demanaran explicacions. A més denuncia les "irregularitats" sota les quals es van efectua tals actuacions, ja que van ser "abans què la Comitiva Judicial arribes".

Els polèmics desnonaments del carrer de l'Oceà Atlàntic, el passat maig i el del carrer de la Indústria de la setmana pasada, han fet a la tinenta d'alcaldia de la CUP denunciar "l'ús de la força i les tècniques il·legals de desnonament que s'haurien de revisar i replantejar". A més, ha destacat el paper del Sindicat de Llogateres per fer un acompanyament personalitzat a les famílies durant tot el procés i "visibilitzar un greu problema que tenim com a societat".

Activistes del Sindicat de Llogateres de Sant Cugat asseguts davant de l'habitatge afectat del desnonament al carrer Indústria. FOTO: TOT

Activistes del Sindicat de Llogateres de Sant Cugat asseguts davant de l'habitatge afectat del desnonament al carrer Indústria. FOTO: TOT

 

Un sistema en defensa de les classes populars

Marco Simarro, tinent d'alcaldia de Drets Socials, ha titllat "d'hemorràgia" aquesta "situació estructural" que afecta "famílies de tot el territori". Una "hemorràgia" fruit d'un sistema d'habitatge suportat per dos elements fonamentals: "l'especulació immobiliària i l'habitatge desregularitzat".

L'Ajuntament és la primera administració on "s'adreça la gent" i "en aquesta casuística és on tenim menys competències" ha assenyalat Simarro. D'altra banda, ha defensat el dret a l'habitatge de les classes populars i exigeix que se'ls doti dels "recursos necessaris per evitar la pèrdua constant de l'habitatge". "Hi ha una contradicció estructural i necessitem més eines i recursos. Exigim un marc legal que empari a les classes populars i que es faci efectiva la llei antidesnonaments".

Per la seva part, Pellicer ha criticat al Govern de la Generalitat i els jutjats per no "complir les lleis", "no garantir el dret a l'habitatge" i "continuar sancionant als manifestants emparant-se en la Llei Mordassa".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem