Més de 500 persones donen suport als presos i exiliats polítics amb el Sopar groc

La plaça de Barcelona ha acollit l'acte solidari aquest 31 de maig

La plaça de Barcelona de Sant Cugat del Vallès s'ha quedat petita aquest dijous, 31 de maig, a la nit, per acollir el Sopar groc de suport a les persones preses i exiliats polítics. Un sopar en benefici de l'Associació Catalana pels Drets Civils (ACDC), que ha comptat amb el suport d'Òmnium, l'ANC, ADIC Sant Cugat i #FreeRomeva, i que s'ha celebrat amb les 500 places disponibles exhaurides.

Amb més de 100 voluntaris, i donacions de diferents establiments i entitats locals, l'acte ha servit per reivindicar la llibertat dels presos i exiliats, i recaptar fons per l'associació impulsada pels seus familiars. L'objectiu: recaptar 25.000 euros nets. Un objectiu que, els pròxims dies, se sabrà si s'ha assolit, un cop es tanqui la Fila Zero habilitada per fer donatius.


 

La vetllada ha comptat amb diferents actuacions poètiques i musicals. L'acte, conduït per Queco Novell, ha començat amb la lectura d'un manifest conjunt escrit per les entitats i partits polítics sobiranistes.

Entitats i partits sobiranistes han llegit un manifest conjunt. FOTO: Artur Ribera

Un manifest en qual es mostrava el "rebuig total als empresonaments i a la situació d'exili" que viuen "els representants polítics i socials" de Catalunya, alhora que es demanava a la ciutadania "mostrar el rebuig davant d'aquests fets gravíssims" i se'ls encoratjava a mantenir la lluita amb "accions pacífiques". Igualment, es manifestava la "ferma voluntat" de mantenir viu "el record dels presos i exiliats", per "en cap cas, normalitzar una situació injusta".

Després de la dansa del Grup Mediterrània, la música d'Eli Escoda, i els versos de Roc Casagran, que s'han intercalat amb els diferents plats del sopar, s'ha projectat un vídeo de Carles Puigdemont on ha agraït la tasca de la societat civil per "ajudar-nos a mantenir el nord" defensant "els valors que ens va encomanar la ciutadania". Unes paraules també per Raül Romeva, un "home de pau", com l'ha definit, que "ens honora a tots".


 

A continuació, s'ha projectat un vídeo amb cites dels diferents presos i exiliats, finalitzant amb Raül Romeva, que ha estat àmpliament ovacionat pels assistents. Després del pastís creat per a l'ocasió per Cakes Ilustradas by Ana Ollé, Sergi Cervera, actor que imita Raül Romeva al Polònia, s'ha adreçat als assistents per explicar com va conèixer Romeva.

Diana Riba, al costat d'altres familiars de presos i exiliats. FOTO: C. Caballé

Els parlaments han finalitzat amb les intervencions dels familiars dels presos i exiliats. La primera a parlar, Diana Riba, dona de Raül Romeva. Amb les seves paraules, Riba ha agraït el sopar, i el suport de Sant Cugat i l'acollida que els va brindar la ciutat quan la van escollir per viure. Especialment, ha agraït la rebuda dels Gausacs, Castellers de Sant Cugat, "la nostra gran família", ha definit.
Seria impossible agrair a tothom, però doneu-me uns minuts per agrair a l'Escola Catalunya i a tots els mestres per ajudar-nos a fer créixer els nostres fills en aquesta fortalesa", ha agraït, entre altres.

Per tancar la seva intervenció, Riba ha encoratjat els assistents a enviar-los cartes als presos. "Són molt importants; per ells són com un petit tresor que guardem a casa, i que els ajuda moltíssim a estar informats el dia a dia".

Al costat de Riba, han participat de l'acte el germà de Clara Ponsatí, i les dones de Lluís Puig i Joaquim Forn. El sopar ha seguit a la plaça, que ha cridat "llibertat presos polítics" dempeus.

 
Comentaris

Destaquem