Mig miler de persones clamen des de Sant Cugat contra el judici de l'1-O

Una manifestació ha recorregut el centre de la ciutat coincidint amb el trasllat dels presos polítics a Madrid

Sota el lema 'No al judici de la vergonya. Sí a la República', mig miler de persones han recorregut els carrers de Sant Cugat del Vallès clamant contra el judici de l'1-O i exigint la llibertat dels presos polítics aquest divendres, 1 de febrer. Ho han fet coincidint amb el trasllat dels presos polítics a Madrid amb una manifestació convocada per la Mesa per la República, de la qual han participat membres d'Òmnium, ANC, CDR, AMI, ADIC, PDeCAT, ERC-MES, CUP i Primàries Sant Cugat.

El punt d'inici de la marxa ha estat la plaça de la Vila, a les 19 hores. Des d'aquest punt, la manifestació ha recorregut la rambla del Celler, fins a l'avinguda de Torreblanca, seguint per l'avinguda de Cerdanyola, el carrer de Santiago Rusiñol i el carrer de Santa Maria i Valldoreix fins a la plaça de Lluís Millet. Durant el recorregut, càntics de "llibertat presos polítics", "independència" i "no esteu sols", entre altres.

 

La manifestació ha començat a la plaça de la Vila. FOTO: Bernat Millet

La manifestació ha començat a la plaça de la Vila. FOTO: Bernat Millet


Un cop a la plaça de Lluís Millet, els diferents convocants han adreçat unes paraules als assistents. Totes les intervencions han coincidit a qualificar el judici de "vergonya", fent una crida a mantenir-se "tossudament alçats", i a "acusar l'Estat".

"Aquest és un homenatge a les persones preses, perquè sàpiguen que no estan sols", ha proclama Xavier Palet (ANC), mentre que Francesc Salvador (Secretari de l'ANC), ha fet lectura del manifest conjunt a l'ANC per a la jornada d'aquest 1 de febrer. "No acatarem cap sentència, perquè el que cal és l'anul·lació d'aquesta farsa", ha reivindicat, recordant que "som persistents; seguim tossudament alçats". De la mateixa manera, ha fet una crida a "convertir aquest judici en un bumerang contra l'Estat", i a la unitat de les forces polítiques independentistes. "Us exigim coratge i compromís amb el mandat que va fer el poble", ha dit.

Per part d'Òmnium, Lluís Bonet ha apuntat que "avui s'inicia un nou capítol d'aquest llibre, però el relat no és el que ells volen", ha afirmat, destacant que "volien que perdéssim la força, i s'han trobat que Europa els refusés tres extradicions, i que els presos estan més forts que mai i la societat civil més convençuda". Des del CDR han proclamat que el judici "serà una farsa", fent una crida a ser "dignes de la lluita que ens ha precedit, i no ens quedem a casa". "Alcem-nos i fem-nos dignes del moment històric que ens ha tocat viure", ha cridat.

La manifestació ha recorregut el centre de Sant Cugat. FOTO: Bernat Millet

La manifestació ha recorregut el centre de Sant Cugat. FOTO: Bernat Millet

Joan Puigdomènech (PDeCAT), ha lamentat que s'acusi els presos "d'haver obeït una gran majoria de ciutadans que van manifestar la seva voluntat", recordant que "tots vam ser part d'una mateixa fita" l'1-O, així que "tots som culpables de voler ser lliures". Referències també als atemptats de Barcelona i Cambrils. "Mentrestant, anem sabent més coses dels atemptats a Barcelona", ha dit, apuntant com a "sospitós" que "passés abans de l'1-O; sospitós que hi hagués manca de comunicació entre els cossos de seguretat de l'Estat i els Mossos; i sospitoses les trobades amb els organitzadors de l'atemptat". "Nois, això d'Espanya, no té remei", ha sentenciat.

Mireia Ingla (ERC-MES) ha volgut donar veu a Raül Romeva. "Si el Raül, que pateix la repressió més brutal en la seva persona, té esperança, nosaltres també", ha dit, fent referència a les paraules escrites al seu llibre Esperança i llibertat. De la mateixa manera, ha recordat algunes de les reflexions fetes al text. "Demana fermesa i serenor" davant del judici, ha dit, això com una crida a què "la repressió no es converteixi en por i ens paralitzi", ha recordat.

Des de Primàries Sant Cugat, Marga Codina ha manifestat sentir "dolor i molta ràbia", afirmant que "no penso perdonar res del que ens han fet", i ha fet una crida a la unitat de les forces polítiques. "Poseu-vos les piles. Sabeu allò de divide i venceràs? Juguen a això!", ha recordat. Per la seva banda, Núria Gibert (CUP) ha encoratjat a què "no ens deixem endur per la tristesa ni la ràbia", insistint que "aquest judici, ells, el perdran, sigui quina sigui la sentència, ells estan perdent. Perquè avui som nosaltres qui els acusem. Acusem l'Estat; els acusem per trepitjar el legítim dret d'aquest poble i tots els pobles del món a l'autodeterminació". "Aquest Estat, davant la història, queda acusat pel poble català per ignominiós, per demofòbic i per autoritari", ha afegit.

Mig miler de persones clamen contra el judici de l'1-O a Sant Cugat. FOTO: Bernat Millet

Mig miler de persones clamen contra el judici de l'1-O a Sant Cugat. FOTO: Bernat Millet

I també una advertència. "No serem súbdits contra la nostra voluntat; que no tenen ferro, no tenen barrots, no tenen presons, no tenen magistrats, no tenen policies per tancar la dignitat d'un poble. I la dignitat d'un poble es construeix cada dia, amb alegria i fermesa. Per tant, la millor manera d'ensenyar les dents, és somriure. Somrieu, perquè guanyarem".

L'acte ha finalitzat amb el cant d'Els Segadors, i una crida a sumar-se al tancament a les oficines de la Comissió Europea a Barcelona.

Més imatges de la manifestació:

Sant Cugat contra el judici de l'1-O Foto: Bernat Millet.

 
Comentaris

Destaquem