Una nova remesa dels 'Papers de Salamanca' arriba a Sant Cugat, a l'Arxiu Nacional

La remesa, que ja és a l'Arxiu Nacional de Catalunya, ubicat a Sant Cugat, forma part de documentació confiscada per part del franquisme en el darrer any de la Guerra Civil

L'Arxiu Nacional de Catalunya ha rebut una nova remesa dels 'Papers de Salamanca'. Una documentació que va arribar el divendres, 23 de juliol, a Sant Cugat. Aquesta documentació s'havia d'entregar l'abril del 2021. A darrera hora, però van restar al marge d’aquell lliurament alguns documents, pendents de verificacions finals, que són els que retornen ara: es tracta de quatre capses amb documentació textual, una carpeta que conté plànols i cartells, i una bandera. En conjunt, comprenen uns 2.800 folis, la reproducció digitals dels quals es tradueix en unes 3.500 imatges, aproximadament.

Documentació sobre sindicats

Els fons i documents lliurats ara a la Generalitat corresponen a 32 productors, que presenten característiques marcadament diferents. Destaquen els 22 documents (1925-1938) corresponents als 14 sindicats, comitès i federacions adherits a les organitzacions majoritàries al món laboral durant la Guerra, CNT i UGT, principalment relatius als seus òrgans centrals de propaganda, estudis econòmics i comissió jurídica i a entitats locals dels diferents sectors productius de Badalona, Barcelona, Lleida i Reus.

El lliurament aplega també un volum petit de documentació procedent d’altres cinc agrupacions polítiques i sindicals com ara l’Aliança Obrera de Reus, la Unió de Cooperatives de Barcelona, la Societat de Picapedrers de Tarragona, Estat Català-JEREC o el Comitè Català pro-Homenatge a la Unió Soviètica. Es recupera també un cartell editat pel Departament de Treball i Obres Públiques de la Generalitat republicana, així com més de 600 folis d’expedients corresponents a menors ingressats els anys 1932 i 1933 a la Casa Asil de Sant Josep a Tarragona.

Fons personals i empresarials

Pel que fa a la documentació personal, empresarial i familiar cal distingir-ne clarament dos blocs, pel que fa a la seva procedència i contingut: d’una banda, la relativa a cinc persones i una empresa actius durant els anys de la Segona República i la Guerra de 1936-1939; de l’altra, els fons i documents d’altres cinc persones i famílies identificades com a productores, amb una tipologia clarament familiar i patrimonial, que contenen bàsicament privilegis, escriptures i títols de propietat des del segle XVII i on hi predomina la documentació del segle XIX, probablement confiscada a mans d’advocats o procuradors que els representaven en plets de propietat.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem