Els números de les dificultats econòmiques de l'Ajuntament

L'Ajuntament de Sant Cugat liquida el 2023 amb un dèficit de 22 milions d'euros

El govern municipal de Junts i ERC ha donat compte de la liquidació pressupostària de l'exercici 2023 de l'Ajuntament de Sant Cugat i ha constatat que la institució va tancar l'any amb 22,3 milions d'euros de dèficit. Uns números que han obligat el Consistori a aplicar retallades en gairebé tots els àmbits amb l'objectiu de revertir la situació i acabar el 2024 sense dèficit. A més, també haurà de vendre patrimoni per quadrar els números. 

Més info: Les claus del forat milionari a l'Ajuntament de Sant Cugat

No és l'única xifra que s'ha posat damunt la taula durant el ple municipal d'aquest dilluns 18 de març. L'Ajuntament va tancar el 2023 amb un estalvi net negatiu de 10,6 milions d'euros i un romanent de tresoreria de 295.000 euros. Fa un any, el romanent de tresoreria de l'Ajuntament era de 19 milions d'euros. Aquestes dades fan que Sant Cugat es trobi sota la tutela financera de la Generalitat i limiten el marge de maniobra municipal. 

"Quan tens un estalvi negatiu, la llei t'exigeix estar en pla de sanejament i tens limitacions, per exemple, en accés a l'endeutament", ha recordat el tinent d'alcaldia d'Economia, Carles Brugarolas, que ha volgut enviar un missatge d'optimisme: "Aquesta ciutat és forta i tenim clar el que hem de fer. Estem tots treballant per intentar revertir aquesta situació, si és possible, en un any".

Més info: L'Ajuntament de Sant Cugat tanca el 2023 amb un dèficit de 22,3 milions d'euros

Brugarolas ha recordat que han hagut d'aplicar molta contenció en el pressupost de 2024 i que fins i tot preveuen la venda de patrimoni per capgirar la situació. Tot i així, ha assenyalat que hi ha elements externs i que escapen del control de l'Ajuntament i que poden posar en risc la recuperació, com la recaptació en plusvàlues. “Hem de ser capaços de no superar determinats límits de despesa", ha reiterat.

Álvaro Benejam (PP): "ERC no pot seguir al govern"

El portaveu del Partit Popular, Álvaro Benejam, ha reiterat les seves crítiques amb la gestió econòmica del tripartit davant la "cruesa dels números": "És suficientment greu per recordar que el govern d'ERC, PSC i CUP van provocar aquest dèficit i que aquí segueixen. Fins i tot es permeten donar lliçons de com s'han de fer les coses". A més, ha apuntat que els republicans no haurien d'estar al govern: "Qui ha sigut part del problema, no pot ser part de l'oposició. ERC no pot seguir al govern".

Marco Simarro (CUP): "En algun moment s'ha jugat brut políticament"

Des de la CUP, Marco Simarro s'ha mostrat crític amb alguns discursos anteriors del govern, especialment de Junts: "En algun moment s'ha jugat brut políticament". En aquest sentit, ha considerat que la situació econòmica de l'Ajuntament es deu especialment a efectes externs com la pandèmia, la inflació o la reducció d'ingressos per plusvàlues: "S'han llançat missatges amb la intenció de fer mal i generar una distorsió en l'imaginari santcugatenc". Davant d'aquestes paraules, Brugarolas ha assegurat que alguns d'aquests fets eren previsibles i no es van tenir en compte.

Ramon Gutiérrez (En Comú): "Ens pot generar dificultats en el futur"

"Ens hem gastat gairebé tot el romanent de tresoreria i ens pot generar dificultats en el futur", ha alertat Ramon Gutiérrez, d'En Comú Podem, que ha demanat "mesures" per revertir la situació. A més, tant els comuns com els cupaires han retret al govern municipal que hagi optat per no apujar cap impost i voler capgirar la situació només amb retallades.

El PSC, que ostentava la regidoria d'Economia en el mandat passat, i VOX no s'han posicionat públicament sobre aquestes xifres de dèficit de l'Ajuntament de Sant Cugat. Esquerra tampoc s'ha pronunciat com a grup municipal. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem