Òmnium Cultural organitza un col·loqui sota el nom 'Amnistia Fem-nos Lliures'

L'entitat ha organitzat aquesta xerrada dins del marc de la campanya a favor del dret de l'amnistia per als presos polítics i del dret a l'autodeterminació

L'entitat Òmnium Cultural Sant Cugat ha organitzat, aquest diumenge 30 de maig a la plaça de l'U d'Octubre, un col·loqui dins de la campanya a favor del dret de l'amnistia per als presos polítics i els encausats pel procés independentista i del dret a l'autodeterminació per decidir el futur de Catalunya. Un debat en què han participat la membre de la Junta Nacional d'Òmnium Cultural, Marta Garsaball i el jurista Joan Nosep Queralt, i que ha estat moderat pel periodista Jordi Pascual, responsable editorial d'elCugatenc.

Marta Garsaball, que és una de les encausades per participar en l'organització del referèndum de l'U d'Octubre de 2017, ha explicat la principal raó d'aquesta campanya: "Des d'un primer moment vam adonar-nos de què la repressió per part de l'estat seria molt forta i ens vam situar en aquest context. La campanya 'Demà pots ser tu' volia alertar a la gent de què ara hi ha molts processats i de què qualsevol pot ser-ho, perquè la repressió no busca justícia, el que busca és que deixem de tenir un comportament determinat, que deixem d'intentar voler la independència, per tants tots els que volem la independència podem ser represaliats". 

A més, també ha explicat que l'amnistia és la solució per tractar el tema a través de la via política i no la judicial: "La solució a la repressió és l'aplicació de l'amnistia, creiem que és la més global i possible. Respectem als que volen l'indult, però creiem que és un element més de la repressió, perquè busca el penediment i el no tornar a intentar-ho".

La xerrada també ha comptat amb l'explicació de Joan Josep Queralt, expert en dret penal, que ha volgut donar a entendre que ha succeït amb el procés fins ara: "Les institucions judicials de l'estat no les hem escollit nosaltres democràticament i aquesta és una cosa en la qual no hi pensem" a més ha explicat que des del punt de vista processal la fiscalia va quedar assenyalada amb la sentència: "demanaven les penes màximes per als acusats i el Tribunal Suprem els hi va adjudicar les mínimes".

Paradeta d'Òmnium Cultural per a la recollida de signatures a favor de l'amnistia. FOTO: Amit Gayà.

Paradeta d'Òmnium Cultural per a la recollida de signatures a favor de l'amnistia. FOTO: Amit Gayà.

La campanya per l'amnistia va començar a finals de 2020, quan el Parlament de Catalunya va fer un acord per demanar-la al Congrés de Diputats a Madrid i Òmnium Cultural, juntament amb altres entitats, va decidir realitzar actes per a la recollida de signatures a tota Catalunya, per sustentar aquesta petició. Sant Cugat ha recollit més de 3.000 signatures individualitzades en una campanya que ja arriba a la seva fi, ja que el Parlament de Catalunya enviarà la petició el 21 de juny. Garsaball ha explicat que altres entitats i partits polítics han donat suport a l'amnistia: "Esquerra Republicana, Junts Per Catalunya i la CUP i una altra entitat creada expressament amb el nom Amnistia i Llibertat han ajudat a recollir moltes signatures".

La xerrada també ha estat acompanyada d'una paradeta amb la recollida de signatures individuals a favor de l'amnistia per als presos polítics. L'acte ha comptat amb el suport de diferents entitats de Sant Cugat: Pedra i Sang, Cal Temerari, la Coordinadora d'entremesos de Cultura Popular i Tradicional de Sant Cugat, els Diables de Sant Cugat, els Geganters de Sant Cugat, l'Entitat Sardanista de Sant Cugat i La Unió Santcugatenca.
 

Què és l'amnistia?

És un acte de poder sobirà que atorga l'oblit general a una categoria de fets que fins aleshores havien estat considerats delicte. El president d'Òmnium Cultural a Sant Cugat, Jaume Angerri, ha destacat que demanen l'amnistia perquè "considerem que les persones a les quals se les ha imputat durant tot aquest temps, realment no tenien, al nostre entendre, la responsabilitat de què el que han fet és un delicte. Tot el que significa poder-se expressar, considerem que és un dret fonamental i què no hauria d'estar penat".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem