L'oposició i el PSC rebutgen el vot estranger per 'falta de recorregut legal'

ERC Sant Cugat ha presentat una moció per garantir el dret a vot de tota la ciutadania, independentment de la seva nacionalitat, que ha rebut el suport de CUP Sant Cugat

ERC Sant Cugat ha demanat garantir el dret a vot, actiu i passiu, de tota la ciutadania en les eleccions municipals en la sessió plenària, el dilluns 20 de febrer, i és que actualment només poden votar els residents de la Unió Europea o d'alguns països amb convenis específics amb l'estat. La moció, amb això, ha rebut el vot a favor de la CUP Sant Cugat, mentre que el PSC Sant Cugat i l'oposició s'ha posicionat en contra en considerar que "no és possible jurídicament".

La moció d'ERC Sant Cugat s'aferra a l'article 25 del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics de 1966, el qual estableix el dret a la participació política de totes les persones majors d'edat, independentment del seu origen, religió o ètnia. En l'actualitat, no obstant això, a Espanya només poden tenir dret a vot a les eleccions municipals els residents majors d'edat dels països de la Unió Europea i les persones que hagin residit legalment a l'Estat Espanyol durant 5 anys de Bolívia, Cap Verd, Xile, Colòmbia, Corea, Equador, Islàndia, Noruega (3 anys en aquest cas), Nova Zelanda, Paraguai, Perú, Regne Unit i Trinitat i Tobago. A més, un altre dels requisits és que els interessats estiguessin inscrits en el Cens d'Estrangers Residents a Espanya en el període establert, que per aquests comicis, era el diumenge 15 de gener.

És per això que la moció, a més de voler "fer compliment a l'article 25 del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics de 1966", demana "desvincular els drets de ciutadania de la nacionalitat i, en tot cas, vincular-ho a la residència reconeguda mitjançant l'empadronament", tal com ha explicat la regidora Alba Gordó (ERC Sant Cugat): "Un 15% de la població de Catalunya no té reconegut el dret a vot a les municipals i el que demanem és garantir del vot de tota la ciutadania. Pensem que totes les persones han de tenir els mateixos drets, independentment del seu origen, ètnia o creença". La proposta, així, ha estat ben rebuda per la CUP Sant Cugat. A més, el portaveu de la formació, Marco Simarro, s'ha mostrat confós amb el posicionament de la resta de grups polítics: "No sé quin és el problema de generar mecanismes perquè el conjunt de persones adultes pugui votar i participar en la seva societat, i és que hi ha milers de persones excloses d'un pilar bàsic de la democràcia com la participació en el vot polític".

Per la seva banda, la resta de formacions polítiques ha rebutjat la proposta, en considerar que no té "recorregut legal". En el cas del PSC, la tinenta d'alcaldia Elena Vila ha assenyalat que el dret a vot no es pot relacionar amb l'empadronament: "La moció no té recorregut legat, i és que no es pot equiparar el dret del vot només a l'empadronament. Tots els ciutadans tenen els seus drets reconeguts com a residents, però el dret a vot electoral es fonamenta en tractats de reciprocitat bilateral. Hem de treballar per estendre el dret a vot, però amb serietat i tenint present la legalitat". En el cas de Junts per Sant Cugat, la regidora Cristina Paraira, ha incidit en aquest tema: "Volem entendre que la filosofia de la moció és progressar en l'exercici dels drets recollits en el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics de 1966, però la veiem poc factible. No queda clar qui pot votar, si s'equiparà la ciutadania amb l'empadronament, i és que no crea seguretat jurídica la solució que donen. A més, no entenem com es presenta una moció quan ja acabat el termini marcat per inscriure's en Cens d'Estrangers Residents a Espanya". Finalment, Ciutadans Sant Cugat ha considerat que la proposta no té cabuda en la sessió plenària, com ha assenyalat el portaveu, Aldo Ciprian: "El control del cens i els tractats internacionals són competència de l'estat i no de l'Ajuntament, així que és un debat que ens queda gran".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem