Pepe Escofet (Cs): “Volem un referèndum i defensem que Valldoreix s’integri a Sant Cugat”

Pepe Escofet és el més jove dels candidats a la presidència de l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Valldoreix per Ciutadans

Per què ha decidit posar-se en política?

Col·laboro amb Ciutadans des que tinc 18 anys i vaig decidir fer el pas fa un any quan em vaig posar a treballar al grup municipal del partit. Llavors em van proposar presentar-me a Valldoreix perquè el vocal que ha estat fins ara, José Miguel García, no volia continuar. Estic molt content que hagin confiat en mi.

Quins objectius té Ciutadans a Valldoreix?

La mesura més important que volem tirar endavant és informar la població del cost que suposa l’EMD i seguidament fer una consulta popular, un referèndum, perquè decideixin si volen que continuï existint aquesta administració o Valldoreix passa a ser un districte més de Sant Cugat.

Ciutadans defensaria que l’EMD desaparegués?

Volem acabar amb aquesta duplicitat administrativa i invertir els diners en la ciutadania. Que vegin que els seus impostos realment van a serveis útils.

"Volem acabar amb aquesta duplicitat administrativa i invertir els diners en la ciutadania"

I un Valldoreix independent no el veuen?

No. Creiem que seria encara una càrrega més gran pel sistema. Valldoreix pot pertànyer perfectament a Sant Cugat. Hi ha pertanyut sempre. A part, no està prou allunyat per a ser considerat un nucli diferent de Sant Cugat.

Valldoreix va ser un municipi independent fa anys...

Des del període democràtic que pertany a Sant Cugat i crec que els valldoreixencs no poden queixar-se del fet d’estar integrats a Sant Cugat.

Entrevista amb Pepe Escofet, presidenciable a l'EMD Valldoreix per Ciutadans. Foto: Bernat Millet

Entrevista amb Pepe Escofet, presidenciable a l'EMD Valldoreix per Ciutadans. Foto: Bernat Millet

Quins són aquests costos de l’EMD que tant els irriten?

Els tenim força calculats. Només amb retribucions polítiques hi ha més de 200.000 euros. Per fer una comparació a grans trets hem de tenir en compte que la despesa anual de manteniment de carrers i estat de la vil és d’uns 100.000 euros. O sigui, ens gastem el doble en polítics. També es podrien aprofitar els edificis de l’EMD per l’escola de música, una reivindicació històrica del veïnat de Valldoreix.

Què passaria amb els treballadors si s’elimina l’EMD?

La llei estableix que serien absorbits per Sant Cugat. Els treballadors no polítics, s’entén.

Què més farien?

Destinar més fons per acabar d’una vegada per totes les obres de l’avinguda de Baixador. Fa anys que ho estem demanant. Sembla que s’ha aprovat inicialment així que esperarem que es materialitzi urgentment. Els diners es poden invertir molt millor. Cal tenir en compte que la participació de Valldoreix a Sant Cugat és d’uns 6 milions d’euros. Aquesta és la quantitat que es transfereix a Valldoreix cada any i l’EMD retorna uns 3 milions.

Al marge del referèndum, què és més urgent a Valldoreix?

Treballarem en la línia d’intentar transferir més competències a l’Ajuntament de Sant Cugat. En el que sí que depèn de l’EMD, el manteniment, hem vist que ha estat molt deixat els darrers anys. Es pot invertir més en enllumenat i voreres. I també cal defensar el bilingüisme administratiu que sempre defensem a Ciutadans. Vam fer un pacte amb Junts per aquest bilingüisme i no s’està complint.  No hi ha neutralitat institucional.

Quins altres punts forts tenen al programa?

El comerç. S’ha d’impulsar molt més. Jo defenso el projecte de centralitat a la zona del Casalet i també una segona centralitat al voltant de la plaça de la vila. Aquesta segona, podria estar dedicada més a les entitats i la cultura.    

"Jo defenso el projecte de centralitat a la zona del Casalet i també una segona centralitat al voltant de la plaça de la vila"

Ciutadans no passa pel seu millor moment. Desapareixeran a Sant Cugat i Valldoreix?

La tònica general no és bona, però a Sant Cugat creiem que traurem bons resultats. Estem confiats i optimistes. Està gairebé assegurat que seguirem al ple i amb bona representació. A Valldoreix sabem que és difícil que jo surti president pel sistema presidencialista.

Si no tenen representació, Ciutadans tanca?

No ens ho plantegem... Però si passa continuarem treballant des de fora les institucions.

Entrevista amb Pepe Escofet, presidenciable a l'EMD Valldoreix per Ciutadans. Foto: Bernat Millet

Entrevista amb Pepe Escofet, presidenciable a l'EMD Valldoreix per Ciutadans. Foto: Bernat Millet

Què ha fet bé el govern a Valldoreix?

Ser prepositiu i buscar el consens amb la resta de grups.

Amb qui podria entendre’s Ciutadans a la Junta de Veïns en l’àmbit polític?

Amb tothom. Podem arribar a pactes per fets concrets amb qualsevol força. No tenim línies vermelles.

"Podem arribar a pactes per fets concrets amb qualsevol força. No tenim línies vermelles"

Es veu en política durant més anys?

No durant molts anys. Per a mi és una vocació de servei públic, però en un futur la vull encaminar cap a altres llocs. M’agradaria dedicar-me a la judicatura i no em veig vivint de la política.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem