Pere Soler: "Prou bé ens n’hem sortit amb la gestió de la pandèmia com a novells"

El TOT Sant Cugat entrevista el tinent d'alcaldia d'Economia i Hisenda, Pere Soler, que fa un repàs de la gestió de la pandèmia al municipi

Pere Soler és tinent d’alcaldia de Presidència a l’Ajuntament de Sant Cugat des de l’estiu del 2019 quan va entrar a l’equip de govern que encapçala l’alcaldessa, Mireia Ingla. Durant aquests mesos de mandat ha hagut de fer front des de l’administració local al fet inesperat de la pandèmia de la Covid-19 i a totes les conseqüències socials i econòmiques que ha generat.

Vista la pandèmia, tornaria a entrar al govern local?

El PSC va donar suport a un projecte per sortir de l’atzucac en el qual estava Sant Cugat i vam creure que amb un pacte amb les forces progressistes podíem fer aquest punt de ruptura. Evidentment, si haguéssim sabut que ens venia una pandèmia a sobre, el pacte s’haguera produït igual, però segurament ens haguéssim intentat preparar una mica més. Però això va venir com va venir i crec que prou bé  ens n’hem sortit amb la gestió de la pandèmia com a govern “novell” que som.

Dels 17 milions d’euros anti-COVID-19 pressupostats, quants s’han invertit ja?

En comerç no arriba al milió d’euros, de moment, malgrat tenir pressupostat una mica més. En educació també uns  800.000 euros. No només en el tema de la higiene, sinó de  proveir connectivitat. Podríem dir que a Sant Cugat el 100% dels alumnes ha estat connectat i ha pogut seguir les classes online.  En matèria d’hisenda hem donat ajudes al pagament de l’IBI i el no cobrament de taxes i preus públics ha arribat als 3 milions d’euros. En Drets Socials, 2,6 milions d’euros. En el món de la cultura i esports hem dedicat més d’1 milió d’euros. En promoció econòmica arribem als gairebé 800.000 euros en el suport a  la digitalització, eficiència energètica, etc. També hem hagut de destinar diners a reforçar els serveis municipals i a la compra d’EPIs i elements de desinfecció. Vam desinfectar també les 13 residències de la ciutat, tot i que no ens pertocava.  Tot això requereix diners i una agilitat important.

Com està el tema de la subcomissaria de Valldoreix?

El projecte de la seu de Valldoreix continua viu, però una altra cosa són les dotacions policials. Hem d’avançar en aquest sentit,  però entenem que no ha d’haver-hi policia exclusiva del barri. Creiem en la desconcentració i centralització de serveis i per tant seguirem apostant per  aquest projecte de la seu de policia al barri de Valldoreix.

Han incrementat policies...

Hem incrementat policies i continuarem incrementant policies. Ara fa poc va prendre possessió el nou inspector de policia que és el que ha de coordinar i ens ha d’ajudar també a una planificació administrativa del règim de sancions de les zones vianantitzades, a la posada en marxa de la zona de baixes emissions i a l’increment del nombre d’efectius de la Policia Local perquè creiem que la ràtio encara està per sota del que hauria d’estar. Ara arribem al centenar de policies i hem de continuar avançant.

Què han fet en polítiques d’ocupació?

Tenim un equip bo que no només fa  d’intermediari a través de la borsa de treball per a empreses d’àmbit privat, sinó que intenta donar una oportunitat amb els plans d’ocupació públics.  Però els plans d’ocupació no han de ser únicament el combat contra l’atur. Creiem que ha de venir d’una col·laboració entre l’empresa privada i el teixit empresarial. Estem treballant en un gran pacte de ciutat en matèria d’ocupació en què participin tots els agents implicats.

En habitatge què estan fent per fer-lo assequible?

Hem de ser imaginatius.  Ens trobem en una fase de repensar l’estratègia 2030 que teníem per Promusa. També és veritat que és molt difícil que una administració local pugui influir sobre el preu de l’habitatge. En aquest cas l’habitatge públic a Sant Cugat hauria d’estar  entre un 10 i un 15 per cent de l’habitatge construït. Però, si parlem en termes assistencials, hi hem de posar remei sens dubte. És a dir, no pot ser que hi hagi famílies desnonades.

Com promouran l’Anella Verda?

En mobilitat encara haurem d’implementar algunes mesures més. Ara estem millorant la connexió de la xarxa de carrils bici del nostre municipi i no ens preocupa l’ús que s’està fent ara de l’Anella Verda. Sabem que cada dia n’hi haurà més gent que la farà servir.

Com encaren el 2021?

El mes de juliol vam aprovar un pla de mesures COVID amb més de 100 mesures i ara estem ja vora les 140 iniciatives. La voluntat d’aquest Govern és repetir l’any 2021 tots els programes que hem engegat i que han sigut un  èxit.

Quines mesures seran clau per a la recuperació?

Totes aquelles que hem implementat el 2020 i que han tingut un cert èxit, que diria que han estat el 99%, les tornarem a posar en marxa. Les millorarem i buscarem d’altres que ja està preparant l’Àrea de Promoció Econòmica per poder millorar tot el que vam fer l’any 2020. Per qüestions econòmiques no deixarem de posar en marxa alguna mesura.

La recent aprovació de les ordenances fiscals va servir per preparar-nos per ser més àgils a l’hora de poder, per exemple, bonificar d’un dia per l’altre,  les taxes i els preus públics.

L’Ajuntament de Sant Cugat posarà tots aquells recursos necessaris per fer front a la reconstrucció social i econòmica que estiguin al seu abast i, els que no, els reclamarem a les administracions que en tinguin competència.

Sent frustració perquè la pandèmia  no permetrà fer  les mesures del programa?

Sí. Crec que ens quedarà aquesta sensació de no haver pogut implementar moltes de les coses proposades a l’inici del mandat. Però, si l’any 23 mirem enrere tot el que ha fet aquest govern, podrem estar satisfets perquè haurem interromput una perversió sistèmica del funcionament de l’Ajuntament i perquè la gestió de la pandèmia amb un altre  equip de govern hagués estat molt pitjor.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem