El Ple Municipal aprova la moció que rebutja l'eliminació dels Jutjats de Pau

Amb els vots a favor de Junts per Sant Cugat, ERC i la CUP, s'ha aprovat al ple municipal la moció

Amb els vots a favor de Junts per Sant Cugat, ERC i la CUP, s'ha aprovat al ple municipal la moció promoguda per  l'Associació Catalana de Municipis i de la Federació Catalana de Municipis que rebutja l'eliminació dels Jutjats de Pau i defensa la seva permanència per la seva tasca de mediació que "evita la demora dels conflictes veïnals i agilitza i alleugera la mateixa administració de justícia".

L'actual projecte de llei orgànica d'Eficiència Organitzativa, aprovat pel govern espanyol el passat mes d'abril, preveu l'eliminació dels Jutjats de Pau. Segons ha defensat en el plenari Carmela Fortuny, regidora portaveu de Junts per Sant Cugat, "hi ha un ampli consens als països catalans en blindar la figura dels Jutjats de Pau" i ha reivindicat la seva "immediatesa, pluralitat, formalitat i gratuïtat". Segons ha defensat la regidora, els Jutjats de Pau permeten "alleugerir de la càrrega als tribunals de justícia, oferint judicatura de proximitat i estalviar molts recursos als mateixos tribunals" i l'eliminació d'aquests "suposaria un encariment de la justícia i l'allunyaria de l'actual proximitat amb els ciutadans, a més a més d'incrementar el col·lapse dels jutjats".

Per la seva part, Esther Madrona (ERC), tinenta d’alcaldia de Cultura, Educació i Universitat, Esports, Joventut i Memòria Històrica, ha defensat que "és una figura que veiem del tot imprescindible sobretot en petits municipis on fan un servei públic de proximitat extrema que amb la nova llei del govern espanyol es veuria suprimit". Des de la CUP han donat suport a la moció i Lourdes Llorente, tinenta d’alcaldia de Transparència i Bon Govern, defensa la figura dels Jutjats de Pau que "ara per ara venen a suplir aquesta carència de mitjans judicials a la majoria de poblacions del nostre territori". 

El grup municipal de Ciutadans s'ha abstingut. Aldo Ciprian, portaveu de Ciutadans Sant Cugat, ha expressat que "valoren enormement la figura que realitzen els jutjats de pau encara que veiem positiva i necessària la seva modernització i digitalització" i el PSC ha rebutjat la idea de continuar amb el mateix model que, Pere Soler, tinent d'alcaldia de Presidència, Hisenda, Serveis Urbans, Mobilitat i Seguretat, ha titllat d'"obsolet" per el que ha votat en contra de la moció. "L'organització de la justícia d'Espanya està regulada per la Llei Orgànica 6/1985 que tot i les nombroses reformes, no han canviat la manera de treballar ni la dels Jutjats de Pau". "A través de la proposta de la modificació de la llei es vol modificar l'organització tradicional i instaurar un dels òrgans judicials en primera instància on es podria incloure Sant Cugat". Amb això els "jutges de pau no desapareixen, es transformen" ha acabat Soler. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem