El Ple mostra preocupació per la sequera, però confronta en com afrontar-la

Les propostes d'En Comú Podem Sant Cugat no han rebut llum verda per part de l'equip de govern ni de PP ni de Vox

El problema de la sequera ha estat protagonista del ple municipal, i és que En Comú Podem ha presentat una moció per implementar mesures equitatives i compartides en la lluita contra la sequera, en la sessió plenària del dilluns 15 d'abril. La moció ha rebut el suport de la CUP i el PSC, no obstant això, ha estat rebutjada per l'equip de govern (en considerar que les propostes no s'adeqüen al context actual) i pel PP i Vox (que han estat crítics amb la gestió dels darrers governs de la Generalitat).

Així doncs, la regidora d'En Comú Podem, Aina Balada, ha demanat més mesures a l'Ajuntament per poder combatre la sequera: "El govern de la Generalitat i les institucions no han fet les inversions adequades per pal·liar la sequera, i és que l'última inversió en aquest àmbit va ser el 2010. És per això que necessitem uns esforços compartits i equitatius perquè no hagin de ser les persones més desfavorides o alguns sectors qui assumeixin les conseqüències".

Entre les propostes dels comuns, es trobava "dotar suficientment les partides pressupostàries destinades al manteniment i a les inversions en les infraestructures hídriques de competència local o instar a SOREA que faciliti a l'Ajuntament dades sobre els grans consumidors, el rendiment de la xarxa i les inversions previstes". A més, altres propostes que plantejava En Comú Podem era "establir espais considerats com a refugis climàtics, que mereixin d'una excepcionalitat i d'adaptació a les restriccions en l'ús d'aigua, com els horts comunitaris, les escoles o les piscines municipals, a fi de garantir la seva funció imprescindible durant els mesos d'estiu o refermar el compromís d'aquest consistori amb un servei públic d'aigua".

Des de la CUP s'ha donat llum verda a aquestes propostes en considerar que el ciutadà no ha d'assumir la responsabilitat d'aquesta situació de sequera, com ha indicat la regidora Ariadna Sierra: "Les mesures sancionadores disten molt de ser l'eina per revertir la situació, i és que la sequera no és un problema conjuntural, sinó estructural. Cal canviar la mentalitat, tenir un control públic de l'aigua, un accés equitatiu i sostenible dels recursos hídrics". En una línia similar s'ha posicionat PSC Sant Cugat, i és que Jose Gallardo ha posat el pes en la sensibilització: "Necessitem un consum responsable i tot i que pot haver-hi sancions i control, és necessari una sensibilització de la ciutadania per combatre la sequera".

En contra de les propostes dels comuns

Per contra, la tinent d'alcaldia de Canvi Climàtic, Cristina Paraira, ha compartit el sentit de la moció, però ha assenyalat que els acords no s'adeqüen al context actual: "Hi ha una preocupació conjunta per la sequera, però no entenem els acords plantejats. El pla d'inversions i les infraestructures actuals són correctes, i tot i que poden millorar, no és una preocupació major. I l'Ajuntament està treballant amb campanyes que estan donant resultat, reduint el consum municipal, domèstic, comercial i industrial de la ciutat".

Finalment, tant el PP Sant Cugat com Vox Sant Cugat han estat crítics amb la gestió de Catalunya per combatre la sequera. Així doncs, Álvaro Benejam, portaveu del PP, ha culpat el govern de la Generalitat "de no fer els deures en els darrers 25 anys, sense construir dessalinitzadores i sense treballar en la interconnexió de diferents conques fluvials per pal·liar el dèficit d'una conca amb l'excedent d'altres". Per la seva banda, Marcos Rodríguez, portaveu de Vox, ha culpat la Generalitat "de no construir més dessalinitzadores, de no invertir en depuradores, de no rehabilitar pantans i de no recuperar o construir nous pous" per combatre la sequera.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem