El Ple rebutja les resolucions de la JEC i el Tribunal Suprem sobre Torra i Junqueras

El Ple Municipal (excepte els regidors de Ciutadans) s'ha reunit en sessió extraordinària per debatre dues mocions sobre la qüestió

Sant Cugat rebutja públicament les darreres resolucions de la Junta Electoral Central (JEC) i el Tribunal Suprem (TS) sobre la inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra, i la no posada en llibertat de l'eurodiputat, Oriol Junqueras. Tot plegat, en un ple municipal extraordinari en el qual no ha participat Ciutadans, fet que han lamentat ERC-MES, la CUP i Junts per Sant Cugat: "Lamento la no presència de Ciutadans, perquè en política s'ha de poder parlar de tot", ha afirmat l'alcaldessa, Mireia Ingla.

En el ple s'hi presentaven dues mocions, una a càrrec d'ERC-MES, la CUP i Junts per Sant Cugat, a proposta de l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i de l'Associació Catalana per la Independència (AMI), i una altra presentada pel PSC. La primera ha estat aprovada amb els vots favorables dels grups proposants i l'abstenció del PSC, mentre que la segona ha estat rebutjada amb l'abstenció d'ERC-MES i els vots en contra de la CUP i Junts per Sant Cugat. Dues mocions, però, que al tractar el mateix tema s'han debatut de forma conjunta.

El debat

La portaveu de la CUP, Núria Gibert, ha estat l'encarregada d'obrir pista: "El sistema estatal té molt clars els pilars sobre els quals es fonamenta la unitat d'Espanya, que passa per davant de les voluntats populars", ha afirmat, abans d'argumentar el vot contrari a la moció presentada pel PSC: "Hi votarem en contra perquè pensem que no afronta el veritable problema de la deslegitimació. Sabem que pel PSC preval la legislació vigent, però veiem certa esperança que es podrà resoldre el problema polític".

En la mateixa línia ha girat el discurs de Mireia Ingla (ERC-MES), qui ha defensat que les resolucions de la JEC i del Tribunal Suprem "són un atac a la democràcia", recordant que "aquest conflicte no el resoldrà un sistema judicial segrestat pels partits del nacionalisme espanyol". Malgrat mostrar la seva posició contrària a les resolucions sobre Torra i Junqueras, Ingla ha volgut obrir una porta a la resolució del conflicte, tot i deixar clar que els republicans són "escèptics i absolutament exigents amb el compliment dels compromisos", referint-se al pacte per a la investidura de Pedro Sánchez.

La portaveu de Junts per Sant Cugat, Carmela Fortuny, s'ha mostrat contundent: "No podem acceptar els atacs constants a les nostres institucions i els combatrem de forma pacífica i política", ha dit, a més d'afegir que "cal reconèixer els drets del president Quim Torra i de l'eurodiputat Oriol Junqueras".

El portaveu socialista, Pere Soler, ha explicat que el PSC no era partidari de celebrar aquest ple municipal extraordinari: "Creiem que aquest ple té poc sentit", ha dit argumentant que "la realitat fa que les propostes que presentem caduquin al minut". Pel que fa al contingut de les mocions, Soler ha afirmat que "la política ha de servir per resoldre el conflicte, malgrat això, la via judicial fa el seu camí". Tot i això, ha assegurat que "la millor manera de respectar les institucions catalanes és respectant la llei".

 
Comentaris

Destaquem