El PP reclama l'hospital de referència i la CUP que tingui una gestió totalment pública

La moció ha estat rebutjada en considerar que el nou Centre d'Alta Resolució ajudarà a cobrir les demandes sanitàries de la ciutadania

Nou debat davant l'anunci del nou centre hospitalari a Sant Cugat, i és que el PP Sant Cugat ha reclamat seguir treballant per un hospital de referència al municipi amb una moció presentada en el ple municipal, i amb el suport de VOX Sant Cugat, i no per un hospital de dia, un hospital lleuger o un Centre d'Alta Resolució, el dilluns 19 de febrer. La CUP també ha volgut posar cullerada en el debat i ha demanat que la gestió del centre sigui 100% pública. No obstant això, cap de les 2 reivindicacions ha estat aprovada, amb els vots en contra de l'equip de govern (Junts i ERC), el PSC i en Comú Podem.

Més info: Pas endavant per un nou hospital públic de dia entre Sant Cugat i Rubí

La regidora popular, Estrella Salanova, ha lamentat el canvi en el model d'aquest nou hospital i ha reclamat que es torni a treballar per tenir un hospital de referència per Sant Cugat, Rubí i Castellbisbal: "S'ha anunciat que l'hospital de referència passarà a ser un hospital de dia, un hospital lleuger o un Centre d'Alta Resolució i això no atendrà les necessitats sanitàries de la ciutadania, representant un retrocés en els equipaments sanitaris. El creixement i envelliment de la població demana cada dia més serveis i atenció". Salanova, a més, ha criticat que l'àmbit econòmic sigui un obstacle per construir aquest hospital de referència: "Estan acceptant un equipament sanitari de 2a línia per un tema econòmic? És imprescindible destinar tots els recursos per millorar el benestar dels santcugatencs, però sembla que aquests recursos s'estan desviant per promocionar Catalunya i la seva independència".

És per això que la moció presentada pel PP Sant Cugat demanava "exigir a la Conselleria de Salut de la Generalitat de Catalunya que el nou centre hospitalari que es construirà per donar servei a Sant Cugat, Rubí i Castellbisbal, el Centre d'Alta Resolució Vicente Ferrer, sigui un hospital de referència complet, amb tots els serveis mèdics i diagnòstics, i consegüentment rebutjar l'acord que s'ha anunciat que reduirà el projecte a un hospital de dia".

Més info: D'Hospital Vicente Ferrer a un hospital de dia: cronologia d'una reivindicació històrica

La moció dels populars ha estat ben vista per VOX Sant Cugat, i és que el seu portaveu, Marcos Rodríguez, ha assenyalat altres municipis amb una població inferior que Sant Cugat que compten amb un hospital de referència, tot i que donen servei a tota la comarca: "Els municipis d'Igualada, Vic i Granollers, que tenen menys habitants que Sant Cugat, tenen el seu hospital de referència. Des de VOX no renunciem a rebutjar el projecte inicial, amb tots els serveis mèdics que mereixen els veïns. No entenem com l'equip de govern es conforma amb un premi de consolació".

Un canvi de paradigma del model sanitari

L'equip de govern, però, ha rebutjat la moció dels populars en considera que el Centre d'Alta Resolució respon al nou paradigma sanitari, tal com ha explicat Núria Fernández (Junts per Sant Cugat), regidora de Salut: "El nou hospital permetrà modernitzar i millorar els serveis sanitaris de Sant Cugat. La Covid-19 i el consegüent col·lapse han demostrat un canvi en el paradigma sanitari, apostat sempre per una recuperació domiciliària. I és per això que aquest nou Centre d'Alta Resolució respon al nou paradigma, fent un pas endavant en el benestar i l'atenció personalitzada, fent-la més propera, moderna i amb més recursos".

La regidora del PSC Pilar Gorina, per la seva banda, ha defensat que aquest nou equipament és un pas endavant per aconseguir cobrir les necessitats dels santcugatencs i ha defensat que el model pot variar els pròxims anys: "Nosaltres podem estar d'acord en un hospital de referència, però no podem posar en perill l'actual projecte per una demanda que es pot recuperar un cop arrenqui aquest nou hospital. No posem en risc un equipament possible per un equipament desitjable".

En el cas d'En Comú Podem, la regidora Aina Balada ha lamentat que el plantejament del nou centre sanitari no estudia com acabar amb l'actual col·lapse en l'atenció primària: "Actualment, l'atenció primària està menys capacitada per donar resposta a les necessitats assistencials. Necessitem reforçar l'atenció primària, invertir, innovar, enfortir, dotar de recursos i transformar. El nou hospital desmantellarà el personal d'equipaments ja consolidats i és per això que necessitem reforçar l'atenció primària per desbloquejar el sistema hospitalari col·lapsat".

Un model totalment públic

Finalment, la CUP Sant Cugat ha volgut centrar el debat en la gestió pública del nou hospital, i és per això que la formació ha presentat una moció per desvincular la gestió del nou centre hospitalari de grups privats, tal com ha defensat la regidora Ariadna Sierra: "Compartim la proposta de recuperar la demanda de tenir un hospital de referència, però amb la condició irrenunciable que tingui una gestió totalment pública. Si volem un servei de qualitat, l'hem d'internalitzar i tenir el seu control. Hem de treure les urpes del sector privat d'aquells àmbits essencials com l'habitatge o la sanitat. Cap empresa s'ha de lucrar dels drets bàsics".

El grup proposant, el PP Sant Cugat, però, no ha volgut incidir en la gestió de l'hospital, tal com ha aclarat Estrella Salanova: "Nosaltres com crítics amb la gestió de Mútua Terrassa, i tot i que defensem la col·laboració publicoprivada, Mútua Terrassa s'ha de posar les piles. Nosaltres exigirem sempre la millor gestió, ja sigui amb una gesitó pública o privada"

En el cas de l'equip de govern, la regidora Núria Fernández sí que ha optat en defensar la col·laboració publicoprivada: "Estem a favor de la col·laboració publicoprivada i creiem que aporta beneficis a la ciutadania. És un model d'èxit per reduir pressió assistencial i generar sinergies per gaudir de millors serveis. Els serveis s'han de modernitzar, ser innovadors i que millor que comptar amb la col·laboració de tothom".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem