Raül Romeva: "Si el preu de la llibertat és passar per la presó, haurem d'assumir-ho"

Més d'una cinquantena de persones han acudit a Belgrado Cafe per escoltar la conferència del polític català santcugatenc

Belgrado Cafe ha acollit la conferència 'GPS Republicà' de l'escriptor, analític i polític Raül Romeva, on ha parlat de la importància de saber on volem anar. "Un GPS marca les coordenades, on volem anar i, alhora, ens permet corregir el rumb, a mesura que es van produint inclemències".

Romeva ha conduït la conferència fent servir com a base la seva pròpia experiència i ha començat parlant sobre quin és el camí republicà: "La política republicana no pot ser ingènua ni cínica, ha de ser útil, ambiciosa, inclusiva i respectuosa". També ha incidit en la importància de saber què es vol fer i com es gestionarà el dia a dia per donar resposta les diferents necessitats que es plantegin.

El polític residia amb la seva família a Sant Cugat i era membre actiu dels castellers Gausacs fins que va ser empresonat el 2 de novembre del 2017, acusat de rebel·lió i sedició. Els fets de l'1 d'octubre, quan es va celebrar un referèndum per la independència de Catalunya, suspès pel Tribunal Constitucional, van ser un punt d'inflexió en la seva trajectòria.

És un fet que no existeix ningú que tingui la veritat absoluta, és per això que Romeva ha admès que ha vingut a compartir la seva veritat. El seu objectiu és “construir una república justa, moderna, ètica i inclusiva” però la importància resideix en plantejar-se què es farà per arribar a aconseguir-ho i ser perseverant.

“Jo no he estat sempre independentista, però sempre he estat demòcrata i republicà” ha declarat Raül Romeva, explicant quines van ser les claus que el van fer canviar de parer: la llengua –el Govern de Maragall va fer que s’adonés que el problema residia en l’Estat–, la necessitat de recursos i eines per poder fer canvis i, la més important, la democràcia. “Si hi ha un tema que vol ser tractat massivament, la política ha de posar les eines perquè així sigui, és un principi democràtic”.

"La presó és una eina política"

La segona part de la conferència ha girat entorn la seva experiència a la presó, i segons ell "és una eina política i l'hem de saber viure". Tot i que, "a la presó no s'hi està bé", ha considerat que el seu pas per ella ha servit per donar "visibilitat a una situació" i que, "si el preu de la llibertat és passar per la presó, haurem d'assumir-ho".

Romeva ha explicat que moltes persones es pregunten "de què va servir l'1-O" i que el veuen com una derrota. Per a ell va ser una declaració d'intencions i una demostració de què s'estan fent coses per canviar una situació. "No és fàcil, ni ràpid, ni indolor, però és irreversible"

L'acte ha comptat amb la presència d'alguns regidors de l'Ajuntament, el conseller de Territori, Juli Fernàndez, i l'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla: "Tots els grups necessitem saber on volem anar, especialment aquells que tenim responsabilitat", ha declarat Ingla. 

A la conferència han assistit més d'una cincuantena de persones. Foto: TOT

A la conferència han assistit més d'una cinquantena de persones. Foto: TOT

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem