Reivindicació del municipalisme commemorant els 40 anys d'ajuntaments democràtics

Sant Cugat del Vallès ha celebrat les quatre dècades de les primeres eleccions democràtiques municipals després del franquisme

L'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès s'ha vestit de gala per commemorar els 40 anys d'ajuntaments democràtics la tarda d'aquest dilluns, 2 de desembre. Un acte de reconeixement als alcaldes, alcaldesses, regidors i regidores, i treballadors i treballadores municipals que, durant aquestes quatre dècades, han servit els santcugatencs i santcugatenques des de l'administració municipal des del 3 d'abril del 1979.

Després d'una peça musical, l'acte ha començat amb la benvinguda per part de l'alcaldessa de la ciutat, Mireia Ingla, fent un reconeixement als treballadors i treballadores municipals d'aquests quaranta anys d'ajuntament democràtic a la ciutat. En representació de tots ells, ha fet lliurament d'un obsequi a José Jiménez, el treballador més antic de la casa, membre de la brigada d'obres des del 1973.

Tot seguit, els representants municipals de les diferents formacions polítiques que han format part del consistori santcugatenc durant tots aquests anys han adreçat unes paraules als assistents. Álvaro Benejam, portaveu del PP, ha excusat la seva presència, i Ramon Gutiérrez (ICV), ha estat el primer a intervenir.

"Reconeixement a totes les persones que van lluitar contra el franquisme i van fer possible la restitució de la democràcia"

En les seves paraules, Gutiérrez ha volgut fer un reconeixement "a totes les persones que van lluitar contra el franquisme i van fer possible la restitució de la democràcia". Així, ha defensat que "els que sempre hem viscut en llibertat" hem de ser "hereus dignes dels lluitadors antifranquistes".
Igualment, ha defensat "el municipalisme com a clau en la democràcia", sent els ajuntaments democràtics "els que han transformat la nostra ciutat", i defensant la necessitat de més recursos per donar servei a les persones.

Foto de família durant la commemoració dels 40 anys d'ajuntaments democràtics a Sant Cugat. FOTO: Yves Dimant

Foto de família durant la commemoració dels 40 anys d'ajuntaments democràtics a Sant Cugat. FOTO: Yves Dimant

L'ha seguit Núria Gibert (CUP), defensant que "la feina per la cosa pública és lloable i imprescindible", agraint la tasca feta per totes les persones predecessores en els càrrecs. Així, ha fet també un reconeixement "a les persones que van lluitar contra el franquisme, que no van poder-ho fer des de les institucions, sinó des de la clandestinitat, però des de la convicció que la democràcia era necessària".

Una crítica també al model de democràcia, dient que "era difícil reconstruir una democràcia quan l'alternativa era tornar a aquells temps foscos", i assenyalant que "molts dels defectes els hem arrossegat fins el dia d'avui", lamentant que "encara avui, no s'atreveix a qüestionar-se o renovar-se". "Tenim encara molta feina a fer", ha dit, assenyalant els ajuntaments com a "dics de contenció de la democràcia més directa", assenyalant també la manca de mecanismes per donar resposta a les necessitats més directes de la ciutadania. "Hem de ser capaços de posar-hi solucions a la nostra escala. El municipalisme és l'escala humana", ha reivindicat.

 

"El municipalisme és l'escala humana"

Aldo Ciprian, per part de Ciutadans, també ha volgut reconèixer "el treball dels primers representants dels municipis que van posar les bases de quaranta anys de democràcia". Una fita de la qual, ha dit, "tots ens hem de sentir partícips", ha dit.

Per part del PSC, Pere Soler, ha recordat el paper de la formació a la qual representa reivindicant que "ens hem convertit en l'únic partit que en 40 anys ha mantingut la representació sense canviar de nom", fent un repàs a les fites assolides pels ajuntaments socialistes de la ciutat, i recordant la quarantena de regidors i vocals a Valldoreix que han format part d'aquesta història. Igualment, ha recordat com han format part dels darrers dos governs municipals "dels quals n'estem orgullosos", en l'etapa actual, al govern juntament amb ERC i CUP, "demostrant que després de 32 anys, era possible una altra manera de fer política". Un record també per tots els membres de 40 anys d'ajuntament democràtic a la ciutat. "A tots i totes, malgrat les diferències, moltes gràcies per la feina feta", ha dit.

"Després de 32 anys, era possible una altra manera de fer política"

Francesc Duch ha parlat com a portaveu d'ERC, recordant la tasca dels primers representants en un ajuntament democràtic després de 45 anys de les darreres eleccions. "Entraven amb les mans Buides; eren professionals i ciutadans, i no tenien experiència en política, però plens d'il·lusió i idees de canvi, i amb un ferm compromís amb la democràcia", ha reivindicat.

Reconeixement als treballadors municipals durant la commemoració dels 40 anys d'ajuntaments democràtics a Sant Cugat. FOTO: Yves Dimant

Reconeixement als treballadors municipals durant la commemoració dels 40 anys d'ajuntaments democràtics a Sant Cugat. FOTO: Yves Dimant

Així també ha reivindicat el paper del municipalisme. "Els ajuntaments són un dels pilars fonamentals de la democràcia", ha dit, defensant que "sempre hem estat al peu del canó perquè no podem fallar la ciutadania que representem". "El que ens uneix és la mateixa il·lusió i ganes, i l'immens plaer i orgull que suposa treballar per la ciutadania de Sant Cugat. Aquesta és la clau per afrontar el futur amb optimisme", ha afirmat.

Finalment, ha intervingut Carmela Fortuny en nom de Junts per Sant Cugat, qui ha iniciat la seva ponència afirmant que "la democràcia presenta greus signes de fragilitat", reivindicant que "la veritable democràcia no pot subsistir sense el veritable diàleg", recordant que aquest "ha de partir de l'empatia". "El diàleg ha de ser fluid amb els veïns i les veïnes, amb les institucions, amb totes les institucions", ha dit, fent referència a l'Estat espanyol, qui "empresona, jutja i condemna la democràcia", fet que "afecta els drets més fonamentals", ha lamentat.

 

"Hem de fer un esforç sincer per a la concòrdia entre els grups polítics, acceptar la pluralitat reflex de la societat i fer l'esforç per establir un diàleg"

És per això que ha cridat a "reivindicar i mobilitzar-se" per "enfortir la democràcia" des de "les grans oportunitats que ens ofereix la política local". "Hem de fer un esforç sincer per a la concòrdia entre els grups polítics, acceptar la pluralitat reflex de la societat i fer l'esforç per establir un diàleg franc amb una clara voluntat de treballar per arribar al màxim consens en els grans temes que afecten les veïnes i als veïns Sant Cugat", ha dit, finalitzant la seva intervenció amb un agraïment als càrrecs electes que han treballat per la ciutat.

L'acte l'ha tancat l'alcaldessa Mireia Ingla, defensant que "l'ajuntament és l'administració de referència", per a les persones, i recordant "les persones que van lluitar contra el franquisme" com a clau de tot el procés, fent un "sentit homenatge a les persones que van decidir dedicar aquells primers anys de la democràcia al bé comú".

"Durant aquests 40 anys, podem dir que els pobles que tenim són el resultat de la nostra feina, i que són allò que hem volgut que siguin", ha defensat, reivindicant que "cada govern ha deixat la seva empremta per al futur", i afirmant que "el nou projecte per a la ciutat no seria possible sense la feina dels governs predecessors".

"Sentit homenatge a les persones que van decidir dedicar aquells primers anys de la democràcia al bé comú"

Conesa, Ingla, Recoder i Fortuny, en representació dels alcaldes d'aquests 40 anys a la ciutat. FOTO: Yves Dimant

Conesa, Ingla, Recoder i Fortuny, en representació dels alcaldes d'aquests 40 anys a la ciutat. FOTO: Yves Dimant

De la mateixa manera, Ingla ha defensat que "hi ha coses que ens uneixen a tothom, la passió pel servei públic i Sant Cugat", defensant que "tots hem treballat i treballem per fer les coses millors", i reivindicant que "s'espera de tots nosaltres un exemple de convivència". Així, ha insistit en què "el que dona valor a la institució són les nostres accions i maneres de fe en l'exercici de la nostra responsabilitat a les institucions".
Fent referència al moment que viu el país, Ingla ha dit que "avui cal reivindicar el paper dels ajuntaments de fer política en majúscules, des del respecte vers qui pensa diferent", i agraint la feina a tots els predecessors per "l'esforç, la il·lusió, i la dignitat".

Després d'una peça musical per part d'alumnes de l'Escola Municipal de Música, l'acte ha finalitzat amb la foto de família dels representants polítics presents a la trobada.

 
 
Comentaris

Destaquem