Remei Gómez (Convergents): "L’agenda de Sant Cugat l’ha marcat la CUP"

Gómez es presenta com a alcaldable per Convergents defensant que l'administració pública es gestioni com una empresa privada

Remei Gómez és directora d'una empresa de 400 treballadors a Sant Cugat, però des de fa 20 anys ho compagina amb la militància política. L'any 2015 es va presentar a la presidència de Bellaterra amb CiU i el 2019 va ser la número 3 d'Units per Sant Cugat a les municipals, que aglutinava diferents partits, entre els quals hi havia Convergents. En aquests comicis, el partit es presenta per separat, i Gómez n'és l'alcaldable.

Per què aquest cop no es presenten units amb altres partits com a les darreres municipals?

Perquè no ens hem posat d'acord. Jo crec que hauríem d'haver anat plegats perquè hi ha moltes coses que ens uneixen i poques que ens separen, però això és un tema que se li hauria de preguntar a la direcció del PDeCAT.

De fet, s'havia especulat amb la possibilitat que vostè liderés una possible coalició.

Nació Digital va treure un article fa un any que deia que PDeCAT i Convergents presentarien conjuntament una candidata empresària, que era jo. I des del PDeCAT això els va molestar, i amb raó, perquè no en sabien res. Jo crec que a partir d'aquí és quan van començar les discrepàncies.

Per què decideix presentar-se com a alcaldable?

A mi sempre m'ha agradat la política, hi soc des de fa molts anys. Vaig començar a militar a Convergència el 2003 i vaig tenir diferents càrrecs. Però no m'hi he dedicat a primera línia perquè tenia molta feina amb l'empresa. Mai he cobrat un sou de la política, ni mai he demanat cap subvenció, tot el que he fet a la meva vida és preocupar-me per mi. Ara arriba un moment en què em demanen que em presenti i, després de reflexionar-hi, decideixo que sí. Perquè les mateixes habilitats que m'han permès crear més de 350 llocs de treball aquí a Sant Cugat em poden servir per fer millor la ciutat des de l'Ajuntament.

"Les mateixes habilitats que m'han permès crear més de 350 llocs de treball a Sant Cugat em poden servir per fer millor la ciutat des de l'Ajuntament"

I per què Sant Cugat?

A mi m'agradava Sant Cugat quan vaig començar a viure-hi, l'any 1992, que ja començava a disparar-se, però encara tenia aquella sensació de poble que s'està perdent perquè s'ha obert massa. Ara no se cap on la volen portar, però si jo fos alcaldessa vull respectar el perquè la gent ha vingut aquí a viure, que és aquest aire de poble que a tots ens agrada.

Però viu a Bellaterra.

He viscut 12 anys a Sant Cugat i després vaig anar a viure a Bellaterra, on visc ara. Fa un any i mig em vaig comprar un pis a Sant Cugat per tornar, però ha trigat molt a començar-se a fer perquè la llicència d'obres li ha trigat dos anys i mig. Jo hauria hagut d'entrar a viure al pis al final d'aquest any i serà al final de l'any que ve. Però jo crec que el més important és que jo tinc una empresa aquí a Sant Cugat que dona feina a molta gent i genera riquesa a la ciutat.

Entrevista electoral a Remei Gómez (Convergents). Foto: Bernat Millet

Entrevista electoral a Remei Gómez (Convergents). Foto: Bernat Millet

El tema de la llicència d'obres és una de les crítiques que li faria al govern actual?

Sí, no té cap sentit que s'endarrereixin fins a dos anys. Jo crec que no és un tema de manca de personal, sinó de deficiència de gestió.

Si n'hagués de dir una, quina seria la principal crítica que li faria al govern del tripartit?

Que l'agenda de Sant Cugat l'ha marcat la CUP.

Vostè defensa que l'administració pública s'ha de gestionar igual que una empresa privada.

Sí, perquè l'administració pública el que fa és gestionar els nostres diners, i ho ha de fer igual que ho fa una empresa. Què fa una empresa quan té pèrdues? Ha d'acabar tancant i acomiadant a tothom. En canvi, el fet que els polítics no paguin cap preu per gestionar malament uns diners que no són seus crec que no és just. Hauria d'haver-hi penalitzacions igual que a l'empresa privada.

"No és just que els polítics no paguin cap preu per gestionar malament uns diners que no són seus"

Una de les seves propostes és reduir la pressió fiscal. Com és compatible abaixar impostos amb uns pressupostos que han estat deficitaris?

Han estat deficitaris per una mala gestió. S'han dedicat a subvencionar un IBI amb les plaques solars i abans s'hauria hagut de fer un pla de tresoreria a llarg termini. És el que dic de gestionar com una empresa, no pots començar a gastar sense calcular que et quadraran els comptes entre despesa i benefici. A més, és sorprenent que quan es va començar a parlar d'això el primer partit de l'oposició deia que hi havia 15 milions de dèficit, després l'alcaldessa deia que hi havia superàvit... Jo al·lucino, tu t'imagines que jo a la meva empresa no sabés si tinc pèrdues o tinc beneficis? Això demostra una mala gestió del govern, però també de l'oposició, que ara en volen parlar perquè estem en eleccions, però durant 4 anys no han fet res per vetllar per la bona gestió d'aquests diners.

Què li sembla el pla de contenció que ha fet l'Ajuntament davant del dèficit?

És un pla que no sé si el que farà és deixar de pagar factures de despesa corrent. A més, el pla l'haurà d'aplicar el proper govern i ho veig complicat, perquè no sé qui deixarà de cobrar què.

Entrevista electoral a Remei Gómez (Convergents). Foto: Bernat Millet

Entrevista electoral a Remei Gómez (Convergents). Foto: Bernat Millet

Des de Convergents quines polítiques d'habitatge proposen per Sant Cugat?

S'ha de parar de construir a Sant Cugat. Jo construiria pisos assequibles pels joves i per la gent gran, però evitaria que se segueixi massificant la ciutat. 

Està en contra de Ca n'Ametller?

És que no crec que Sant Cugat hagi de créixer més. Els únics nous pisos que em semblen bé són els assequibles, però s'ha de fer bé, perquè a Volpelleres, Promusa ha fet uns pisos que han patit inundacions, esquerdes... D'altra banda, Ca n'Ametller és un projecte a 20 anys vista, perquè s'han de soterrar les vies i altres gestions. I jo no sé realment quina qualitat de vida li donarà a la ciutat, perquè també s'ha de tenir en compte que tinguin tots els equipaments, cosa que a Volpelleres tampoc es va fer gaire bé, que es va fer com una ciutat dormitori.

"No crec que Sant Cugat hagi de créixer més"

Un dels equipaments més polèmics de Volpelleres és l'escola La Mirada. Què proposen per resoldre aquest tema?

Jo entenc les entitats ecologistes que volen protegir el bosc, però a qui estem penalitzant és als nens, que continuen en barracons i sense prestacions d'extraescolars. El que faria és una reunió urgent per consensuar llocs alternatius on construir l'escola.

Quin model de mobilitat proposen per Sant Cugat?

Sant Cugat és un caos, i més ara amb els carrils bici que han fet que el que eren dos carrils de cotxe passin a només un. Jo faria un estudi de la utilitat dels carrils bici al llarg del dia, perquè si a les hores punta aquests carrils no s'utilitzen i estan perjudicant el tràfic, la solució és molt fàcil. D'altra banda, crec que hem d'apostar per la mobilitat elèctrica: els autobusos haurien de ser elèctrics i hem de donar facilitats per l'ús del cotxe elèctric.

"Sant Cugat és un caos, i més ara amb els carrils bici que han fet que el que eren dos carrils de cotxe passin a només un"

Què li sembla la Zona de Baixes Emissions?

Ha quedat demostrat que la contaminació és la mateixa, perquè si el tràfic és lent, el parar i arrencar acaba fent que contamini igual. El que s'ha de solucionar, per tant, és aquest tràfic caòtic.

A la vostra presentació parlaven també de millorar la seguretat de Sant Cugat. Creu que és una ciutat insegura?

Tota Catalunya és insegura. El primer que s'ha de fer és demanar als diputats de Madrid que forcin el canvi de les lleis, perquè no pot ser que agafem un lladre que tingui al seu expedient 50 casos de robatori i entri per la porta, el deixem pendent de judici i torna a sortir. Això també desmoralitza molt als cossos policials, i li dona llibertat al delinqüent.

A Sant Cugat han baixat els robatoris respecte fa un any.

Però hi ha una percepció d'inseguretat, i la percepció continua creixent. Encara que no li hagin robat, el ciutadà està intranquil. I això se soluciona amb policia de proximitat i, si cal, ampliar la dotació policial.

Entrevista electoral a Remei Gómez (Convergents). Foto: Bernat Millet

Entrevista electoral a Remei Gómez (Convergents). Foto: Bernat Millet

Quines altres propostes destaca del seu programa electoral?

Proposem l'Hospital Públic i un servei de pediatria d'urgència, que aquí tenim molta canalla. També diem que Sant Cugat ha de ser seu judicial. Si som 100.000 habitants no té sentit que haguem d'anar a Sabadell als jutjats. I també hauríem de tenir una seu de la Seguretat Social, que ara hem d'anar a Cerdanyola.

A l'acte de presentació també reivindicava de manera desacomplexada les polítiques de convergència. A què es refereix?

Jo crec que els vint anys que Convergència va estar governant a Sant Cugat es van fer prou bé les coses, només li criticaria aquesta aposta per voler créixer tant. Però sobretot em refereixo a Convergència en general, perquè jo no estic d'acord que es canviés el nom a PDeCAT. És absurd fer veure que no segueix sent el mateix, no tenim de què avergonyir-nos. La llei de finançament dels partits que es va canviar fa uns anys penalitza moltes coses que als 80 no es consideraven delicte.

"No estic d'acord que Covergència es canviés el nom a PDeCAT"

Com el 3%?

Exacte. Però com es financen els partits? El problema és la hipocresia d'aquesta llei de finançament, que fa que s'amaguin les coses. Per què no podem ser transparents com als Estats Units? Si jo vull fer una donació a un partit, per què no la puc fer? Realment no ho permeten perquè no volen la intrusió de nous partits, perquè el PSOE i el PP ja ho tenen tot arreglat amb les seves subvencions per grups polítics i per diputats, però els nous partits no tenen forma de finançar-se, per això crec que la llei s'ha de canviar.

Li preocupa que el vot convergent es divideixi?

En realitat, sembla que som el mateix i no ho som. Junts jo no sé què és. Va ser un partit que va crear Puigdemont i que ara la seva ànima no sé quina és, és una barreja de gent entre els quals molts han entrat fa poc a la política. I el PDeCAT és un partit que es va crear per tapar el nom de Convergència, cosa que ja he dit que em sembla absurda. Nosaltres som els únics que no reneguem del pujolisme, al contrari, Jordi Pujol em sembla el millor president que ha tingut el país.

"Nosaltres som els únics que no reneguem del pujolisme, al contrari, Jordi Pujol em sembla el millor president que ha tingut el país"

El fet de marcar-se com a estrictament pujolista no li fa por que li faci perdre vots, especialment de gent jove?

La gent jove pot criticar el govern de Pujol perquè segurament desconeix que quasi totes les competències que té Catalunya les va aconseguir ell. Digueu-me un altre president que hagi aconseguit competències pel nostre país després seu. Al final, hi ha un cert populisme, però jo vaig amb la veritat per davant i no tinc por de dir el que penso. També agraeixo al meu partit i al meu president que, sabent com soc, apostin per mi, potser altres partits no han volgut que jo sigui la seva cap de llista per això.

Amb qui estaria disposada a pactar?

Jo només tinc dues línies vermelles, que són els que diuen que tots els immigrants són uns delinqüents i els que diuen que totes les segones residències s'han d'ocupar perquè falta habitatge. Dins del ventall de la resta, pactaria amb qualsevol partit que tingués coherència en línia amb el que nosaltres proposem.

Creu que té opcions d'entrar a l'Ajuntament?

Les opcions són complicades, perquè no tenim drets electorals i això ens treu visibilitat. I també perquè molta gent no mira els candidats, sinó que mira els partits. Però aquí estem, s'ha d'intentar.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem