Els retards en les llicències d'obres, punt dèbil de Sant Cugat segons la Síndica

La Síndica, a més, ha estat crítica amb l'Ajuntament per fer ús habitual del silenci administratiu

Helena López, Síndic de Greuges de Sant Cugat, ha presentat l'informe de la seva activitat a Sant Cugat durant el 2022, en un ple que ha tingut lloc el dilluns 18 de setembre. Durant la sessió, López ha destacat el retard en les llicències d'obres, la qualitat urbana i la seguretat ciutadana com un dels aspectes que ha de treballar el nou equip de govern i ha demanat acabar amb el silenci administratiu.

En l'informe, el Síndic de Greuges ha explicat que el 2022 es van realitzar un total de 326 actuacions, entre les quals 216 eren queixes, mentre que 110 van ser assessoraments. Això suposa un augment d'un 2,84% d'actuacions respecte al 2021, quan se'n van realitzar 317. Dins de les queixes, 92 van ser estudiades i admeses per l'Ajuntament de Sant Cugat: 56 de les quals sobre territori, 23 de les quals sobre els serveis a les persones i 13 de l'administració general.

Helena López, així, ha ressaltat quins han estat algunes de les queixes més recurrents per la ciutadania: "L'endarreriment en les llicències d'obres és un dels àmbits més destacats. Som conscients que està havent-hi un esforç, però encara no estem dins el termini que regula la llei, i això provoca desesperació en la ciutadania. D'altra banda, la mobilitat és un dret, i és per això que demano als responsables que no ignorin les necessitats de la ciutadania de tenir un servei bàsic de transport públic. Finalment, també hem rebut queixes de la neteja de la ciutat i el manteniment de les voreres, però en menor mesura".

D'altra banda, López ha posat l'accent en el silenci administratiu en molts àmbits: "La ciutadania sempre ha de complir uns terminis establerts, però en moltes ocasions l'administració no respecte els terminis. L'activitat i gestió de l'Ajuntament hauria de girar en funció de la ciutadania, que té dret a una bona administració basada en el sentit comú, l'eficàcia, l'objectivitat i la coherència".

Compromís municipal amb la Síndica

Durant la presentació de l'informe del Síndic de Greuges del 2022, les diferents forces polítiques han mostrat la seva voluntat de treballar per erradicar les queixes que ha indicat Helena López. Amb això, el portaveu d'En Comú Podem, Ramon Gutiérrez, ha fet èmfasi en el silenci administratiu: "Com a administració hem de superar el mur que suposa la burocràcia per molta part de la ciutadania i necessitem donar resposta als tràmits que hi ha pendents". En una línia similar s'ha posicionat Marco Simarro, portaveu de la CUP: "Hem d'agilitzar la comunicació amb la ciutadania i acabar amb aquest silenci administratiu que genera desafecció". Per la seva banda, Álvaro Benejam (portaveu del PP) s'ha mostrat perplex amb els retards en les respostes: "El silenci administratiu no hauria de ser la tònica habitual".

Pel que fa al retard en les llicències d'obres, el portaveu de VOX, Marcos Rodríguez, ha allargat la mà al nou equip de govern per acabar amb aquesta problemàtica: "Donem el nostre vot de confiança al nou equip de govern per canviar aquestes deficiències expressades en l'informe". És per això que el tinent alcalde Jordi Puigneró (Junts) s'ha compromès "en entomar els deures de la Síndica, en els quals destaquen els incompliments en les llicències d'obres i els retards en les respostes".

Finalment, Elena Vila, portaveu del PSC, ha volgut destacar la consolidació del Síndic de Greuges a Sant Cugat: "Les actuacions reflecteixen la importància i consolidació de la figura a Sant Cugat i hem de tenir l'informe com una eina per millorar els serveis públics". Amb tot, Bernat Picornell, portaveu d'ERC, ha afirmat la necessitat de tenir "una administració més àgil i propera a la ciutadania".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem