Retirada una moció sobre el conflicte entre Israel i Palestina per "falta de consens"

En Comú Podem, grup proposant, ha lamentat que el Ple Municipal no s'hagi conjurat "amb la pau i la resolució del conflicte, assenyalant els responsables"

El conflicte entre Israel i Palestina ha aterrat a Sant Cugat, amb una moció proposada al ple municipal per En Comú Podem Sant Cugat, el dilluns 16 d'octubre. La "falta de consens" dels diferents grups municipals per assenyalar responsabilitats, no obstant això, ha estat la causa perquè la formació proposant decidís retirar la moció, que havia estat aprovada per urgència.

Amb això, Ramon Gutiérrez, portaveu d'En Comú Podem, presentava la moció, exigint "el cessament dels bombardejos i un alto el foc a Gaza" i condemnant "els crims contra civils, els cometi qui els cometi". No obstant això, els comuns demanaven a Israel "el fi de l'apartheid i l'ocupació de territori palestí" i la creació "d'un estat palestí viable, reclamant la solidaritat i suport humanitari al poble palestí". "Estem assistint a un càstig col·lectiu per part d'Israel en resposta a un atac terrorista de Hamas. Israel fa dècades que exerceix un apartheid i una ocupació, violant els drets humans i la sobirania de Palestina" afegia Gutiérrez.

La moció era ben vista per altres forces polítiques com el cas d'ERC, que se sumava afegint la necessitat de reclamar a les administracions públiques "la cura i atenció de la comunitat palestina i jueva" de Catalunya i Sant Cugat, tal com comentava el portaveu Bernat Picornell, o en el cas del PSC, que demanava "la creació d'un corredor humanitari per donar suport a la fugida de tota la societat civil", com deia la portaveu socialista, Elena Vila. La CUP també donava suport a la moció i el seu portaveu, Marco Simarro, remarcava la responsabilitat d'Israel en el conflicte: "Lamentem totes les morts i per acabar amb l'espiral de violència cal assenyalar a Israel per l'apartheid que exerceix. No és una situació entre iguals, sinó que és una potència colonial i militar contra un poble que està sent atacat sistemàticament des del 1948".

Junts per Sant Cugat també ha celebrat la moció, però ha acusat al grup proposant d'esbiaixar la moció, tal com ha explicat el regidor Jordi Puigneró: "Hem de posar el focus en l'atac terrorista i hem de reconèixer que davant un atac d'aquestes magnituds els estats tenen dret a defensar-se". En el cas del PP Sant Cugat, el seu portaveu, Álvaro Benejam, ha volgut centrar el debat en Hamas: "Res justifica un atac terrorista d'aquestes característiques. Israel ha declarat la guerra a Hamas i no a Palestina, mentre que Hamas es parapeta disparant míssils des de la zona civil". Finalment, el portaveu de VOX, Marcos Rodríguez, s'ha posicionat en línia amb els populars: "El terrorisme islamista de Hamas és injustificable i és el dret internacional qui ha de limitar l'abast de la resposta i la defensa d'Israel, i no els activistes de l'esquerra que estan aliats amb l'islamisme radical i extrem".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem