Roca: "Som en una transició de la societat industrial a la societat del coneixement"

La tecnologia i la divulgació del coneixement han centrat la tercera sessió de les jornades 'Construïm país', organitzades per Òmnium Cultura Sant Cugat

La divulgació del coneixement en català i la tecnologia han centrat la tercera sessió de les Jornades Construïm País, organitzades per la secció local d'Òmnium Cultural. La sessió, que s'ha celebrat el dijous, 16 de setembre, a la Casa de Cultura, s'ha basat en un col·loqui protagonitzat per Genís Roca, president de la Fundació PuntCat i Amador Álvarez, soci d'Amical Wikimedia, sota la moderació de l'enginyer i soci d'Òmnium Josep Lliberia.

Som en un moment de transició

Genís Roca ha iniciat la seva intervenció explicant que en aquests moments estem en un període de transició entre la societat industrial i la societat del coneixement, i ha argumentat que "clarament anem cap a una societat del coneixement que s'organitza digitalment". En aquest sentit, ha apuntat que "l'arquitectura social s'està construïnt al voltant de la informació".

Per la seva banda, Amador Álvarez ha apuntat que aquest canvi de paradigma pot deixar gent al marge: "Quan hi ha canvis importants, sempre hi ha fractures". A més, Álvarez ha apuntat que el qui segueixi "no necessàriament triomfarà".

WhatsApp i el telèfon fixe com a exemple

El president de Fundació PuntCat ha explicat que cal "una forta implicació social per tirar endavant el país", i ha apuntat que "en aquesta societat del coneixement que s'està construint s'hauria d'exigir un sistema de presa de decisions basats en la informació" que pogués ser fiscalitzat per la ciutadania.

Roca ha apuntat que "som la societat que necessitava una altra manera de comunicar-se", i ho ha exemplificat explicant els avantatges de WhatsApp per damunt del telèfon fixe a escala d'immediatesa i organització.

Jaume Angerri, Genis Roca i Amador Álvarez en les jornades 'Construïm País'. FOTO: Ferran Mitjà

Jaume Angerri, Genis Roca i Amador Álvarez en les jornades 'Construïm País'. FOTO: Ferran Mitjà

La importància de la Viquipèdia en català i el domini .cat

Álvarez ha definit que les enciclopèdies són "l'acumulació del saber" i ha apuntat que la viquipèdia afavoreix a "l'accés al coneixement per a tothom". Així mateix, el soci de Wikimedia ha argumentat que "les entrades a la viquipèdia tenen una tendència que reflecteix la societat que l'ha escrit" i, per això, és important, tal com ha dit Álvarez, que s'escrigui viquipèdia en català. 

Per la seva banda, Genis Roca ha recordat que el dijous 16 de setembre fa 16 anys que es va autoritzar el domini .cat, i ha assegurat que avui dia, el domini no és suficient per "defensar la identitat i la cultura catalana a internet". Per això, Roca ha explicat que la Fundació PuntCat està treballant per expandir la societat digital a Catalunya.

Exigents en el fet que les eines estiguin en català

Roca ha explicat que és important que hi hagi un percentatge de perfils "actius" i també "passius", i ha argumentat que "és molt important que hi hagi molta gent utilitzant la Viquipèdia en català". També ha explicat que "és molt important tenir el mòbil configurat en català". Per últim, ha sentenciat que "ens hm d'exigir tenir les eines en català".

Les Jornades Construïm País

Òmnium Sant Cugat impulsa un cicle de debats per reflexionar sobre elements fonamentals pel futur de Catalunya. Es tracta del programa Construïm país, que neix com un espai que vol promoure el debat obert sobre qüestions que van des de l'emergència climàtica fins a la situació del català.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem