Sant Cugat afronta el 21-D amb victòries passades de l'independentisme

Comparativa del vot dels santcugatencs en les últimes eleccions catalanes, espanyoles, europees i municipals

[A sota, gràfics amb totes les dades] Més de 60.000 santcugatencs estan cridats a les urnes per les eleccions al Parlament de Catalunya d'aquest 21 de desembre, convocades pel govern espanyol després de l'aplicació de l'article 155. El TOT analitza la tendència de vots dels veïns i veïnes de Sant Cugat i la conclusió és que el bloc independentista ha estat per sobre del bloc constitucionalista des de l'inici del procés, tot i que en eleccions espanyoles aquesta diferència s'ha fet més petita.

L'independentisme sempre ha trobat a Sant Cugat un oasi dins de l'Àrea Metropolitana de Barcelona i a les últimes eleccions catalanes, del 27 de setembre de 2015, la suma de Junts pel Sí i la CUP va fregar el 60% dels vots; mentre que en el conjunt del país es va quedar per sota el 50%. En canvi, el bloc integrat per PP, Ciutadans i PSC va obtenir el 30% del vot dels santcugatencs.

Aquesta diferència es va reduir en les eleccions espanyoles de 2015 i 2016, on les diferències entre els dos blocs van quedar a menys de cinc punts percentuals, però sempre amb victòria independentista. Un motiu de la reducció de vot independentista en les eleccions al Congrés és la pujada que va tenir Podem, que va passar d'un 6% dels vots a les catalanes del 2015 a un 20% en les espanyoles del mateix any.

Des de fa més de vint anys, Convergència i Unió (ara PDeCAT, Junts pel Sí al 2015 i Junts per Catalunya pel 21-D) ha guanyat totes les eleccions catalanes, municipals, espanyoles i europees a Sant Cugat. Totes exceptes dues eleccions espanyoles: al 2004 va guanyar el PSC i al 2016, últimes eleccions ceelebrada, es va imposar Esquerra. El PSC, que va arribar a guanyar els primers comicis després de la Dictadura, ha anat perdent suport de manera dràstica els últims anys i ha passat del 31% del vot a les catalanes del 1999 a un 6% al 2015. Ciutadans ha obtingut el millor resultat a Sant Cugat en les eleccions al Parlament del 2015, amb el 17% dels vots.

Quant a participació, a les eleccions catalanes de 2015 es van batre tots els rècords a Sant Cugat, amb més d'un 80% de participació, xifra superior a la mitjana catalana. Totes les enquestes apunten a un augment de la participació pel 21 de desembre i caldrà veure quina traslació té a Sant Cugat, una de les ciutat on històricament hi ha menys abstenció.

 

 
Comentaris

Destaquem