Sant Cugat aposta per acabar amb les 'okupacions conflictives' d'arreu de Catalunya

La moció demana un canvi legislatiu perquè els ajuntaments i les comunitats de veïns puguin actuar en nom dels propietaris quan aquests no actuïn

Sant Cugat ha aprovat combatre l'"okupació delinqüencial i conflictiva" de Catalunya a través d'una moció presentada per Junts per Sant Cugat, en el ple municipal del dilluns 16 de gener. La moció busca donar suport a una iniciativa de Junts per Catalunya al Parlament amb l'objectiu de dotar d'eines a ajuntaments i veïns per acabar amb l'"okupació delinqüencial i conflictiva" i ha comptat amb els vots favorables del PSC Sant Cugat i Ciutadans Sant Cugat, a més del grup proposant, mentre que ha estat votada en contra per part d'ERC Sant Cugat, CUP Sant Cugat i la regidora no adscrita, Munia Fernandez-Jordán.

Amb això, el portaveu i regidor de Junts per Sant Cugat, Josep Maria Vallès, ha explicat que la moció es presenta de caràcter general per donar solidaritat a aquelles poblacions que pateixen aquesta problemàtica: "Sant Cugat ha patit alguna okupació conflictiva i podria patir-ne més en un futur. A més, ens volem solidaritzar amb els veïns que pateixen per aquesta problemàtica i acabar amb la impotència de molts alcaldes per la manca d'eines per abordar les okupacions il·legals, moltes d'elles amb màfies, que aprofiten immobles buits de propietaris d'entitats financeres, fons especulatius o grans tenidors. Tot això provoca una degradació de la convivència i pau social".

La moció busca donar suport a aquesta iniciativa, "reclamant eines per als ajuntaments i comunitats de propietaris per acabar amb l'ocupació d'immobles que provoquen greus problemes de convivència en l'entorn i generen alarma social entre els veïns, perquè es tracta d'una ocupació delinqüencial". És per això, que entre els acords es demana "la modificació del llibre V del Codi Civil de Catalunya i la modificació de la Llei de l'Habitatge per afegir una nova tipologia de conducta com a exemple d'incompliment de la funció social de l'habitatge".

La proposta ha estat ben vista per Ciutadans Sant Cugat, tot i que ha votat en contra de traslladar aquest acord a l'Associació de Municipis per la Independència, segons ha assenyalat el regidor Sergio Blázquez: "Des de Ciutadans Sant Cugat sempre defensem la lluita contra l'okupació il·legal, un fenomen existent a Sant Cugat i que és molt greu a Catalunya. Hem d'acabar amb aquesta problemàtica que va en contra de l'emergència habitacional. A més, creiem que s'han d'incentivar eines perquè els pisos buits entrin en el mercat, com penalitzar els propietaris que tinguin habitatges buits". Per la seva banda, PSC Sant Cugat també ha donat llum verda a la proposta presentada per Junts per Sant Cugat, tal com ha explicat el portaveu del PSC Sant Cugat, Pere Soler: "L'okupació és un problema existent i tot i que en la primera lectura de la moció vam pensar que no era una realitat de Sant Cugat, després vam veure la necessitat de dotar d'instruments als ajuntaments. No obstant això, creiem que és una moció que ens queda gran i que s'ha de treballar des de l'àmbit nacional".

En el cas d'ERC Sant Cugat, la tinenta d'alcaldia Esther Madrona ha indicat que la moció busca crear alarma social: "La moció és populista, amb un clar missatge de dretes, que barreja conceptes i que busca generar un estat d'alarma. A nosaltres ens preocupen els continus desnonaments que hi ha hagut a Sant Cugat i apostem per un treball comunitari i de mediació, i no amb una resposta policial. Cal treballar des de l'òptica del dret a l'habitatge i destinar recursos a un habitatge assequible".

En una línia similar s'ha posicionat CUP Sant Cugat, tal com ha expressat el portaveu Marco Simarro: "La moció és un intent absurd de generar un clima d'inseguretat inexistent, que fomenta el discurs de l'extrema dreta. És una moció allunyada de la problemàtica de la gent treballadora de Sant Cugat, que no compta amb cap concreció local. Els problemes que nosaltres veiem són l'auge de l'extrema dreta, la mancança d'habitatge i els continus desnonaments amb violència policial. Ja que insten a modificar la Llei d'Habitatge podrien demanar que es reguli el preu de l'habitatge per així resoldre els pisos buits que hi ha a Sant Cugat". Finalment, la regidora no adscrita Munia Fernandez-Jordán ha considerat la moció d'impostura: "El vostre partit ha incomplit la llei i ha fet gala d'això i ara veniu amb una moció per canviar la llei espanyola. A més, la proposta té molts buits tècnics i moltes qüestions que se superposen".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem