Sant Cugat aprova el pla antifrau, necessari per a gestionar els fons Next Generation

El ple de Sant Cugat ha donat el vis-i-plau a un document clau per als fons europeus de recuperació econòmica

El ple de l'Ajuntament de Sant Cugat ha aprovat del Pla de mesures antifrau (PMA) local dins el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència espanyol (PRTR) amb els vots a favor del PSC, ERC, la CUP, Ciutadans, la regidora no adscrita Múnia-Fernández Jordán i l'abstenció de Junts per Sant Cugat. La tinenta d'alcaldia de Bon Govern i Transparència, Lourdes Llorente, ha explicat que aquest pla s'ha hagut de preparar en el context dels fons de recuperació econòmica de la Unió Europea, Next Generation EU i ha afegit que en el document hi figura una declaració institucional en contra del frau i a favor de les polítiques d'integritat i s'estableixen un conjunt de mesures i annexos.

Ha qualificat el pla també com un "cos normatiu viu" que s'haurà d'anar adaptant a la mateixa evolució de la gestió dels fons i dels "estàndards" que es vagin imposant.

Nuria Fernàndez: "aquesta estructura ha estat substituïda per una altra conformada sobretot per assessors polítics"

Per la seva banda, la regidora de Junts per Sant Cugat, Núria Fernàndez, ha defensat l'abstenció del seu grup municipal al·legant que hi ha un "desajust entre la legislació vigent i els mecanismes que s'han emprat en el mandat per conformar els equips d'alta direcció".

En aquest punt, ha defensat els avenços que va fer l'Ajuntament de Sant Cugat durant l'anterior mandat que ha descrit com "professionalització de l'estructura directiva" a través de la convocatòria i execució de nombrosos processos per contractar personal de major responsabilitat. I ha advertit que, "almenys en alguns àmbits, aquesta estructura ha estat substituïda per una altra conformada sobretot per assessors polítics seleccionats sense procediments de lliure concurrència, sinó per afinitat política".

Sobre això, Fernàndez, ha dit que al seu grup "no els sembla adequat" que en el seguiment del pla estigui en mans d'un assessor polític que, per naturalesa del seu càrrec, a més a més, no té cap comandament". I ha afegit que el seu grup està "totalment a favor de l'adopció de mesures antifrau", però no que "la supervisió recaigui únicament en figures polítiques sense una participació tècnica clara i transparent".

Lourdes Llorente (Cup): "no té res a veure amb el tema de la contractació d'assessors"

Per la seva banda, Llorente ha respost a la regidora dient que el pla que s'ha presentat al Ple "no té res a veure amb el tema de la contractació d'assessors o la direcció dels serveis". I ha tornat a explicar que el pla antifrau que es demanda des de les institucions europees i el govern espanyol per poder gestionar els fons europeus i ha matisat que el seguiment del pla no recau en cap persona assessora o càrrec de confiança política. Sobre això, ha afegit que el comitè de seguiment és un òrgan coral que està format pels serveis de control com ara la secretaria i la intervenció, a banda del coordinador de l'agenda urbana, que en aquest cas, Llorente sí que ha concretat que es tracta d'una assessoria.

Respecte a aquesta intervenció, Núria Fernàndez de Junts per Sant Cugat ha revelat que a la comissió informativa se'ls va notificar que el seguiment el faria el tinent d'alcaldia de presidència, Pere Soler, i l'assessor d'economia i hisenda de l'Ajuntament de Sant cugat, Rossend Dou.

En aquest punt, Lourdes Llorente, ha aclarit a la regidora de Junts Per Sant Cugat que l'òrgan col·legiat que farà la supervisió serà el tinent d'alcaldia de presidència, el coordinador general o gerent, el coordinador/a de l'agenda urbana i estratègia digital, el director de l'àmbit de contractació i compres, assessoria jurídica i representants del servei d'economia digital. I també ha informat que l'òrgan està obert a altres persones com el director de transparència si finalment s'acabés cobrint la plaça. Però Llorente ha volgut aclarir que "en cap moment" s'ha pensat que el seguiment estigués en mans d'una sola persona.

 
Comentaris

Destaquem