Sant Cugat, contra l'espoli fiscal, tot i l'oposició dels partits no independentistes

Els vots favorables de Junts per Sant Cugat i ERC Sant Cugat han aprovat una moció per afrontar l'espoli fiscal

L'espoli fiscal ha revivat en el ple municipal d'abril el debat sobre si Catalunya es veu perjudicada amb les inversions que rep de l'estat espanyol, en comparació amb els impostos que recapta, amb una moció presentada per Junts per Sant Cugat el dilluns 17. Mentre alguns partits com el PSC Sant Cugat o Ciutadans Sant Cugat han defensat el "principi de solidaritat interterritorial", els vots favorables del grup proposant i ERC Sant Cugat, amb l'abstenció de la CUP Sant Cugat, han estat suficients perquè l'Ajuntament de Sant Cugat s'adhereixi al manifest Cal gestionar els recursos propis per millorar el benestar i la competitivitat de Catalunya.

Amb això, el regidor de Junts per Sant Cugat, Carles Brugaroles, ha defensat que l'espoli fiscal és la primera causa de patiment social Catalunya: "Entre un 7% i un 10% del PIB que genera Catalunya se'n va a l'estat espanyol per no retornar mai. Això genera una destrucció estructural de més de 200.000 llocs de treball, sent la causa de més de la meitat d'atur català, amb la consegüent reducció de salaris. A més, això implica unes pensions més baixes del que correspondria, una menor capacitat de les administracions públiques, amb gran impacte negatiu als serveis públics essencials (sanitat, educació, suport social) i un impacte negatiu en la competitivitat de totes les empreses catalanes".

La moció inclou, a més de l'adhesió al manifest, un "compromís per part de l'Ajuntament a l'hora d'afrontar l'espoli, la promoció d'elements d'informació objectiva i de debat i un impuls i adhesió a totes les iniciatives civils o institucionals que s'orientin a avançar en aquesta mateixa direcció". La proposta ha estat votada favorablement per ERC Sant Cugat, tot i que la formació local considera que l'espoli no és la primera causa de patiment social, tal com ha explicat la regidora Gemma Aristoy: "Saludem positivament la moció, però creiem exagerat dir que és la primera causa de patiment social. Hi ha altres causes estructurals que generen desigualtats com l'emergència climàtica, la globalització, les guerres o la inflació".

Per la seva banda, la CUP Sant Cugat ha decidit abstenir-se, i tot i estar d'acord en alguns punts, ha lamentat que es titlli l'espoli fiscal com la primera causa de patiment social, com ha explicat el regidor Oriol Sánchez: "Som conscients que els països catalans pateixen una opressió econòmica, i també lingüística i política, però inferir tots els mals a l'espoli és passar-se de frenada. Ni l'espoli fiscal és responsable de l'atur ni les empreses paguen aquests salaris perquè no tenen més remei".

El principi de solidaritat interterritorial

La moció, per contra, no ha estat ben vista pel PSC Sant Cugat, CS Sant Cugat i la regidora no-adscrita Munia Fernández Jordán. En el cas de la formació socialista, el portaveu Pere Soler ha acusat Junts per Sant Cugat de no preocupar-se per millorar el finançament local: "Amb la moció no es té en compte la solidaritat interterritorial i es fa una campanya per recollir un grapat de vots de cara a les pròximes eleccions municipals, sense mostrar interès per la política local ni proposar millores de finançament local".

En una línia similar s'ha posicionat el regidor de Ciutadans Sant Cugat, Segio Blázquez: "És una moció per intentar captar el vot del sector més dur independentista. La moció busca la confrontació entre pobles i comunitats veïnes, però jo no veig que es parli d'espoli quan Barcelona redistribueix la riquesa amb les seves províncies veïnes com Tarragona, Lleida o Girona. La redistribució de la riquesa no ha de ser un tema tabú, però s'ha de tractar sempre des de la responsabilitat i no des del populisme gratuït".

Finalment, la regidora no-adscrita Munia Fernández-Jordan, ha assenyalat defensat la redistribució de l'estat espanyol: "Els territoris no roben, sinó que ho fan les persones. Vull recordar que Fèlix Millet i Jordi Montull deuen 23 milions d'euros a les estructures del Palau de la Música, després de desviar els fons en profit propi. Així que qui roba, Madrid o la corrupció d'alguns partits polítics de Catalunya? Aquesta moció avorreix i segueix dia rere dia la decadència de Catalunya".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem