Sant Cugat declara 2024 'Any Pi d'en Xandri'

El ple municipal ha aprovat commemorar el 250è aniversari de l'emblemàtic arbre amb un conjunt d'activitats i actes institucionals

2024 és l'any Pi d'en Xandri a Sant Cugat. El ple municipal ha aprovat aquest dilluns 18 de març, una moció institucional per commemorar el 250è aniversari de l'emblemàtic arbre amb un conjunt d'activitats i actes institucionals que comptaran amb la participació de les entitats i la ciutadania. El ple ha posat en valor el Pi d'en Xandri per ser "un dels elements més estimats" i un dels "principals símbols" de la ciutat. A Sant Cugat, el pi dona nom a una escola pública i a la medalla de longevitat que l'alcaldia atorga a les persones del municipi que compleixen 100 anys.

CONSULTA LA MOCIÓ INSTITUCIONAL 

Per altra banda, el ple també ha aprovat tramitar al departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat la declaració del Pi d'en Xandri com a Arbre Monumental de Catalunya. Des de 1995, el pi és considerat arbre d'interès local i comarcal. Actualment, la declaració com a arbre monumental es fa només per a arbres "molt excepcionals" i es tenen en compte raons com la història, l'espècie i l'existència d'altres arbres monumentals a la mateixa comarca, entre d'altres. El fet que el Pi d'en Xandri fos declarat arbre monumental no comportaria un grau de protecció superior al que ja preveu la declaració com a arbre d'interès local, d'acord amb la normativa. A Catalunya, hi ha 272 arbres monumentals i 5 arbredes monumentals. 

La història del Pi d'en Xandri

El Pi d'en Xandri es va plantar el 1774 als terrenys de Can Xandri. Una gran nevada el dia de Nadal de 1962 va fer caure algunes de les branques del pi, deixant caiguda una gran branca que encara aguanta avui dia i que dona la singular forma a l'arbre. El 2 de febrer de 1997, a les cinc de la matinada, uns desconeguts van intentar tallar el pi sense aconseguir-ho totalment.

Imatge antiga del Pi d'en Xandri FOTO: Cedida

Imatge antiga del Pi d'en Xandri FOTO: Cedida

Davant les previsions pessimistes de la majoria de tècnics sobre la supervivència de l'arbre, es va decidir apuntar-lo amb una anella de pals per evitar el seu trencament i tapar la ferida mitjançant trasplantaments de l'escorça del pi. Un mes després de l’atemptat, Sant Cugat va viure la manifestació de protesta més multitudinària vista fins llavors a la ciutat. Al volant de 4.000 persones, segons els organitzadors, que encapçalats pel Club Muntanyenc i altres entitats, van recórrer els carrers de la ciutat fins al Pi d’en Xandri, i que va esdevenir un símbol en defensa de la preservació ambiental de Collserola, i en especial, del sector de la Torre Negra. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem