En el Ple d'abril, ajornat al dilluns 12 maig per l'apagada elèctrica que va patir el sud d'Europa, Junts per Sant Cugat ha presentat una moció per demanar al Govern de Catalunya a reconsiderar el tancament de la línia d'infantil a dos centres. Han votat a favor Junts per Sant Cugat, VOX i PP i en contra ERC, En Comú Podem, CUP i PSC. Aquest text s'ha presentat com una alternativa a la moció presentada per la CUP en defensa de l'escola pública i en resposta als tancaments de línies a diferents escoles i instituts públics de la ciutat.
Defensa de les places a les escoles públiques i concertades de Catalunya
La moció insta al Govern de Catalunya a continuar afavorint un servei educatiu de qualitat i equitatiu a la ciutat, mantenint l’oferta pel conjunt del sistema educatiu públic, independentment de la titularitat del centre. També a manifestar que es reconsideri el tancament d’una línia d’I3 a l’escola Pins del Vallès per al curs 2025-2026 i el tancament de la línia de 1r d’ESO de l’IES Arnau Cadell i a traslladar el contingut d’aquesta moció al Departament de la Generalitat competent en matèria d’ensenyament així com a tots els grups polítics del Parlament de Catalunya.
Sobre aquest text, la regidora d’Educació de l’Ajuntament de Sant Cugat, Carme Ardid (Junts per Sant Cugat), ha criticat la moció presentada per la CUP en defensa de l’escola pública perquè “planteja una confrontació constant entre centres públics i concertats” que la seva formació política no comparteix. Ha insistit que cal defensar tot el sistema educatiu i ha remarcat que “no només està en perill l’escola pública, sinó que totes les escoles del sistema públic estan en perill”. Per això, ha defensat la necessitat de millorar el finançament i fer un “repartiment equilibrat” de recursos.
Ardid ha afegit que pròximament el consistori presentarà un pla per combatre la segregació escolar, però ha recordat que la competència en aquesta matèria recau en la Generalitat. També ha constatat la davallada de la natalitat i ha explicat que va demanar a la consellera que no es tanqués una línia a l'Escola Pins del Vallès, però no se li va fer cas. En aquest context, ha reclamat que "es mantingui tota l’oferta educativa de la ciutat" i ha expressat el suport del govern municipal a la Llei d’Educació de Catalunya. També, ha defensat que l’Ajuntament ha de vetllar per la tasca de tots els centres educatius de Sant Cugat “sense menystenir-ne cap” i que el model d’escola catalana s’ha de garantir des del servei d’educació català.
Reducció de ràtios abans que tancar línies de l'escola pública
La moció alternativa s'ha presentat en resposta a una moció de la CUP que, segons ha defensat la regidora Ariadna Sierra (CUP), "cal una escola pública, universal i solidària", i ha alertat que arreu de Catalunya aquest model es troba en risc. Segons Sierra, la davallada de la natalitat no pot justificar la pèrdua de línies com la d’I3 a l’escola Pins del Vallès, una línia de 1r d’ESO a l’Arnau Cadell i una altra de Batxillerat al Leonardo da Vinci.
També ha subratllat que, en lloc de retallar grups, s’haurien de reduir les ràtios, i ha proposat disminuir les places a les escoles concertades, creades, a parer de la seva formació, per una "sobreoferta" que ara ja no existeix. I ha qualificat aquesta situació com una “aposta política conscient”. Sierra ha posat com a exemple el cas de l'escola El Pinar, que sempre té tres línies a infantil, però només en completa dues, l'escola Thau Sant Cugat, que tot i la "davallada de matrícula" no ha reduït grups, encara que comparteix zona amb els Pins del Vallès.
La regidora ha demanat que l’Ajuntament es "posicioni" en contra del tancament de línies públiques i insti el Departament d’Educació a no tancar-ne cap durant els cinc anys vinents, adherint-se a les esmenes proposades per En Comú Podem. També ha reclamat que es mantingui la reserva de places per a l’alumnat amb necessitats específiques.
A favor d'aquesta moció s'ha posicionat En Comú Podem, ERC i el PSC. Per part d'En Comú Podem, Aina Balada, regidora d’En Comú Podem, ha defensat que "qualsevol formació política que cregui en l’educació hauria de votar a favor de la moció que ha presentat la CUP". També ha denunciat la "inacció" de l’Ajuntament i de la conselleria davant la reducció de línies i el tancament d’escoles bressol, una actitud que, segons ella, respon a una aposta per l’escola concertada en detriment de la pública. També ha criticat que no s’aprofiti la davallada de la natalitat per reduir ràtios i millorar l’ensenyament, i ha reclamat "una mirada comunitària" per evitar la segregació i garantir "una escola inclusiva i de qualitat".
Per part del PSC, Pilar Gorina, regidora del PSC, ha afirmat que la moció alternativa “no aporta res d’interessant” i ha criticat que Junts per Sant Cugat només se centri en la baixada de natalitat i en el tracte igualitari entre escola pública i concertada. També ha expressat la voluntat de recuperar el grup perdut i ha reclamat un “anàlisi rigorós” del que ha passat. També ha defensat que cal conèixer la història de l’educació a Catalunya per entendre el sistema actual i ha recordat que l’escola pública de la postguerra era de “mala qualitat”, fet que va portar moltes famílies a optar per l’escola religiosa o per crear cooperatives. En aquest sentit, ha elogiat la tasca de José Antonio López, professor seu als anys 70. Finalment, ha defensat la gestió de la preinscripció per part del Departament d’Educació i ha reivindicat una aplicació igualitària de la llei entre escoles públiques i concertades.
Pel que fa a ERC, la regidora Gemma Aristoy, Regidoria de Drets Socials, Igualtat, Feminismes i Cooperació, ha destacat que per a la seva formació l’escola pública és un pilar fonamental per garantir la igualtat d’oportunitats. També ha defensat que "aquest principi d’inclusió és essencial per construir una societat més justa i cohesionada", i ha remarcat que l’aprenentatge és clau per aprendre valors importants en una societat més oberta i plural. A més, ha subratllat el paper de l’escola com un espai de transmissió d’esperit crític. Segons Aristoy, defensar l’escola pública és defensar una educació inclusiva que promou els valors democràtics i la convivència, i ha insistit que cal garantir els recursos necessaris perquè segueixi oferint un servei públic de qualitat. Ha assenyalat que, tot i la voluntat de mantenir una oferta pública robusta per garantir el lloc dels infants, no s’hauria de prioritzar el tancament de places públiques per sobre de les concertades. A més, ha expressat la seva incomprensió davant la reducció de places públiques per part de la Generalitat, mentre que, en canvi, s’obriran grups a l’escola concertada a nivell global de tot Catalunya.
El posicionament de PP i VOX
El posicionament de PP i VOX ha estat contrària a la moció proposada per la CUP i a favor de la moció alternativa de Junts per Sant Cugat. Estrella Salanova, regidora del PP, ha assegurat que la moció està "mal plantejada des del principi", tot i que es podrien estar d’acord en alguns punts, com ara reclamar que no es tanquin línies. No obstant això, s’ha mostrat en desacord amb l’atac a l’escola concertada per defensar l’escola pública, ja que considera que ambdues són complementàries. Salanova ha criticat que no es pugui parlar d’escola inclusiva quan es menysté a qui pensa diferent i es fomenta l'"odi" cap a l’escola concertada. També ha defensat la llibertat d'elecció dels centres per part de les famílies i ha acusat la CUP d’imposar "el seu model únic". I ha subratllat que moltes famílies de Sant Cugat trien l’escola concertada, ja que no volen que l'Estat els imposi els valors o la llengua. Salanova ha defensat que volen una escola pública forta, però també volen que l’escola concertada segueixi complint la seva funció social. Per últim, ha conclòs que volen garantir pluralitat, respecte i llibertat, i que les famílies que no pensen com la CUP també tinguin veu i vot.
Marcos Rodríguez, de VOX, ha expressat el seu desacord amb els atacs a l’escola concertada diferenciada, afirmant que, com a "bons comunistes", no estan a favor de la llibertat d’elecció. A més, ha criticat les escoles que segreguen per sexe, tot assegurant que no "discriminen". I ha demanat a la CUP que afavoreixin les polítiques de maternitat. Pel que fa a la moció de Junts, Rodríguez ha considerat que és més assenyalada perquè no aborda la llibertat educativa.
Moció al Parlament de Catalunya per la reducció de ràtios a l'escola pública
El 30 de gener, el grup parlamentari de la CUP-DT va portar al Parlament una moció en què instava el Govern de la Generalitat a desplegar, en un termini de dos anys, diverses mesures per disminuir progressivament les ràtios, amb especial atenció al primer cicle d’educació infantil, així com per incrementar el nombre de docents. La moció va rebre el suport de la majoria dels grups parlamentaris i va ser aprovada parcialment. Entre els punts que van prosperar, s’hi inclou l’aprofitament de la negociació del nou decret de concerts educatius per clausurar aquelles línies on hi ha manca d’alumnat, fet que obre la possibilitat al tancament de línies a l’escola concertada. També es van aprovar mesures per combatre la segregació escolar i reforçar la inspecció educativa per garantir el compliment de la normativa lingüística.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.