Sant Cugat denuncia la "persecució" del català per part de PP i VOX

Sant Cugat denuncia les "polítiques repressives" dels governs del PP i VOX contra el català

L'Ajuntament de Sant Cugat ha mostrat el seu rebuig a la "persecució" i "polítiques repressives" contra el català dels governs de PP i VOX al País Valencià, Illes Balears i Aragó. 20 dels 25 regidors del ple municipal (Junts, ERC, PSC, CUP, En Comú Podem) van aprovar una moció en defensa de la llengua i cultura catalanes i contra la "censura flagrant" de revistes i espectacles en territoris on govern la dreta espanyola. VOX i PP i van votar en contra i van assegurar que el castellà està perseguit i discriminat a Catalunya.

Madrona: "Hem vist com les coalicions de PP i VOX han iniciat una campanya desfermedada d’odi contra tot allò que soni català"

"Hem vist com les coalicions de PP i VOX han iniciat una campanya desfermada d’odi contra tot allò que soni català", va defensar Esther Madrona (ERC), que afegia: "Davant d'això, no podem estar callats". De fet, va ser els republicans qui van presentar inicialment el text en defensa del català. Segons Madrona, les polítiques d'aquests partits porten la societat "50 anys enrere": "Potser en uns moments enyorats per persones presents en aquest ple".

La regidora de Política Lingüística de l'Ajuntament, Núria Fernández (Junts), es va mostrar molt crítica amb les polítiques de PP i VOX: "Per què aquest odi a la nostra llengua?". De fet, va denunciar les "agressions a la llengua catalana", que "es troba en situació d'emergència": "Les primeres mesures que han pres no són per millorar la vida de la gent, sinó en contra del català".

Cavall Fort i Enderrock

La moció també es solidaritza amb les publicacions en català a les quals l'Ajuntament de Borriana va cancel·lar la subscripció i va treure de la biblioteca municipal. "Ens volem solidaritzar amb aquestes publicacions que han sofert l’atac dels que consideren que la millor Espanya és l’Espanya homogènia, centralista i antiquada que no és capaç de reconèixer la pluralitat de la societat espanyola", va argumentar Pilar Gorina (PSC). 

Per Ariadna Sierra (CUP), hi ha una "ofensiva espanyolista a diferents indrets dels Països Catalans" per l'aliança entre PP i VOX: "Polítiques radicalment anticatalanes, que ataquen la nostra llengua i la nostra cultura". "Aquests retrocessos que ens volen imposar els governs de PP i VOX ens semblen una aberració", va proclamar Ramon Gutiérrez (En Comú Podem).

El castellà, discriminat a Catalunya

PP i VOX van rebutjar que hi hagi una persecució contra el català i van aprofitar el debat per afirmar que és el castellà qui està perseguit a Catalunya. "Vostès imposen el català, hi ha una imposició de la llengua catalana en detriment de la llengua castellana", va assegurar Álvaro Benejam (PP), fent referència per a exemple a les escoles, on consideren que s'hauria d'establir un mínim del 25% de les classes en castellà: "No volem adoctrinament en català ni forçar que la gent entengui el català".

"La llengua que està perseguida i discriminada a Catalunya és l’espanyol"

"La llengua que està perseguida i discriminada a Catalunya és l’espanyol", va sentenciar Marcos Rodríguez (VOX), que insistia: "Si algú té motius per sentir-se discriminat i segregat a Catalunya és la comunitat castellanoparlant". Així, considera que no es tracta de censura de la llengua catalana, sinó contra l'adoctrinament, que entén que practiquen revistes infantils com Cavall Fort. 

"No volem que el català desaparegui, encara que ho volgueu fer veure", sentenciava Álvaro Benejam, que afegia: "Feu causa nacional de cancel·lar la subscripció d’una revista a una biblioteca de Burriana".

"Orgullosament 'maricón'"

Però la moció no només denunciava les polítiques vers el català, sinó que també posava el focus en la censura d'alguns espectacles o pel·lícules en municipis governats per VOX. Com va passar amb la pel·lícula Buzz Lightyear, que va ser retirada d'una programació cultural d'un poble de Cantàbria governat pel PP i VOX per un petó entre dues dones. Una mesura que aplaudïa el regidor de VOX a Sant Cugat: "S'ha de velar per la no imposició de models LGTB a la població infantil, que s’ha de veure protegida i alliberada de qualsevol manipulació i adoctrinament".

Un argument que va respondre directament Ramon Gutiérrez (En Comú): "M'espanta la visió de la infància de VOX, de persones sense capacitat crítica i influenciables. M’he passat la meva infància consumim productes on m’imposaven un model hetero, i he sortit orgullosament maricón"

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem