Sant Cugat dona suport al dret d'autodeterminació del poble Sahrauí

L'Ajuntament demanarà a l'Estat que rectifiqui el seu posicionament respecte al conflicte

Sant Cugat demana al govern de l'Estat espanyol que rectifiqui "de forma immediata" el seu posicionament favorable a un pla d'autonomia del Sàhara Occidental, "que és contrari als drets del poble sahrauí". Una declaració de la Junta de Portaveus s'uneix a la carta de la Coordinadora Catalana d'Ajuntaments Solidaris que dona suport al dret d'autodeterminació del poble Sahrauí, després del posicionament del president espanyol, Pedro Sánchez.

La Coordinadora també demana que el govern espanyol tingui una "actitud proactiva favorable" a la realització del referèndum d'autodeterminació del Sàhara Occidental, "tal com li correspon com a potència administradora del territori i de denúncia de les repetides violacions dels drets humans que pateix el poble sahrauí als territoris ocupats pel Marroc".

A més, insten al Parlament de Catalunya a què constitueixi l'Intergrup per la Pau i la Llibertat al Sàhara, ja que malgrat haver estat en funcionament les darreres legislatures, continua sense activar-se, "per tal que Catalunya tingui una representació institucional de màxim nivell a l'hora de fer arribar el seu suport a una resolució pacífica i respectuosa amb els drets del poble sahrauí".

Quina és la posició de l'Estat espanyol respecte al poble Sahrauí?

Segons explica la moció, el govern espanyol va trencar la seva posició neutral respecte el conflicte al Sàhara Occidental el 18 de març de 2022, mitjançant una carta dirigida a Mohammed VI en què mostrava el seu suport al pla d'autonomia presentat pel Marroc l'any 2007. Posteriorment, el ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, va ratificar el posicionament del president del govern, Pedro Sánchez, anunciant en roda de premsa una nova etapa en les relacions entre el Marroc i l'Estat espanyol. Amb aquest gir, el govern espanyol trenca el consens àmpliament consolidat sobre el conflicte, tant en el marc de Nacions Unides com entre les forces polítiques al Congrés dels Diputats, segons el qual la seva solució ha de passar per la lliure autodeterminació del poble sahrauí.

La proposta d'autonomia, explica la coordinadora, confronta aquest principi d'autodeterminació, ja que, tal com es contempla als acords de pau signats l'any 1991 entre el Marroc i el Front Polisario, la via de resolució del conflicte és mitjançant la celebració d'un referèndum. El govern espanyol ha adoptat el nou posicionament en un moment especialment delicat a la regió, en mig de l'increment de la confrontació geopolítica al Magreb amb el trencament de relacions diplomàtiques entre Algèria i el Marroc i amb la reobertura del conflicte armat al Sàhara Occidental des de novembre de 2020.

Per què Espanya ha canviat d'opinió?

La decisió ve a agreujar un conflicte que s'arrossega des de fa quaranta-sis anys i arriba com a resposta al conflicte diplomàtic entre els regnes d'Espanya i del Marroc fruit de l'hospitalització a territori espanyol del president de la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD) i líder del Front Polisario, Brahim Gali, de setanta-tres anys, l'abril de 2021 "per raons estrictament humanitàries" segons el govern espanyol. Aquest fet va comportar que Rabat no impedís l'entrada a Ceuta de fins a 12.000 persones que es trobaven en territori marroquí, una frontera que habitualment s'encarrega de blindar la immigració per encàrrec de Madrid. En aquell moment, el Marroc ja va advertir que la situació de crisis entre els dos estats anava més enllà de l'acollida hospitalària i que reclamava un posicionament contundent a favor de l'ocupació del Sàhara per part del govern espanyol. Un pronunciament que finalment ha arribat.

El nou escenari, explica la moció presentada pel Ple de Sant Cugat, "no només perjudica els drets del poble sahrauí, sinó que ho fa a costa de perpetuar la vulneració dels drets de les persones migrants i refugiades amb l'externalització de les fronteres i de les polítiques migratòries". D'altra banda, el portaveu del secretari general de l'ONU, Stépane Dujarric, ha recordat que el conflicte ha de resoldre's "amb un compromís entre les parts i dins el procés polític facilitat per l'ONU". Sant Cugat reclama que l'Estat espanyol "no pot ignorar aquest context i, d'acord amb la seva responsabilitat històrica amb el poble sahrauí, ha de treballar en favor del compliment de la legalitat internacional. En cap cas, el govern pot negociar ni qüestionar el dret del poble sahrauí a l'autodeterminació i, per tant, donar suport a un pla com el d'autonomia que qüestiona el dret dels i les sahrauís".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem