Sant Cugat, a favor de la contenció fiscal i la bona gestió

L'oposició ha recriminat que la moció busca justificar l'aprovació inicial del pressupost

Sant Cugat ha aprovat una moció que aposta per la contenció fiscal i la bona gestió com a polítiques que permetin assegurar uns serveis públics de qualitat i eficients, en una moció presentada per Junts, i amb esmenes d'ERC, durant el ple municipal de novembre, que ha tingut lloc el dilluns 20. Tot i que el PP també ha donat llum verda a aquesta contenció fiscal, tots els grups de l'oposició han rebutjat demanar una reforma urgent de la llei dels ens locals per la millora del finançament dels Ajuntaments en considerar que la moció busca justificar les retallades que preveu l'equip de govern amb el pressupost del 2024.

Més info: Sant Cugat combat el dèficit amb una retallada milionària pel 2024

Amb això, el tinent d'alcaldia d'Economia de l'Ajuntament, Carles Brugarolas (Junts), ha assenyalat que la moció té per objectiu "defensar els serveis públics i la justícia social a través de la bona gestió i apostar per la contenció fiscal, per no repercutir en la ciutadania les conseqüències de la mala gestió pública i per la cerca contínua de l'eficiència per poder aportar cada cop més amb menys". Brugarolas també ha volgut "posar de manifest el dèficit fiscal que pateix Catalunya respecte de l'Estat, i és que de mitjana, cada any marxen de Sant Cugat uns 500 milions d'euros a Espanya que no retornen i això té un impacte pel municipi, amb un patiment social enorme".

En una línia similar s'ha posicionat el portaveu d'ERC i tinent d'alcaldia, Bernat Picornell, en considerar que no hi ha solució possible sense analitzar el dèficit financer que pateix Catalunya: "S'han sumat diferents conjuntures, com la crisi econòmica postpandèmica, la pujada generalitzada dels preus o haver deixat de rebre 14 milions d'euros en l'impost de plusvàlues. La solució al finançament no és possible sense solucionar el dèficit financer que pateix Catalunya, i és que hi ha 22.000 milions d'euros que marxen i no tornen".

L'oposició, en contra

Tot i que el PP s'ha mostrat a favor d'una bona gestió, el portaveu dels populars, Álvaro Benejam, ha retret a l'equip de govern d'exculpar-se amb el dèficit fiscal de Catalunya: "Quan les coses no es fan bé, sempre la culpa és de l'infrafinançament. Són excuses que poseu ambdós partits per justificar com feu les coses". A més, Benejam ha acusat a Junts de presentar aquesta moció "davant la pressió i l'exigència de compartir govern amb un soci responsable del dèficit que hi ha a l'Ajuntament". Una posició que ha estat compartida per VOX, i és que tot i que el seu portaveu, Marcos Rodríguez, s'ha posicionat a favor de la contenció fiscal, ha anunciat que votaria en contra de la moció a causa "el dèficit milionari que ha deixat d'herència l'anterior govern d'extrema esquerra".

Per la seva banda, la portaveu del PSC, Elena Vila, ha negat que el finançament local estigui lligat amb el dèficit fiscal de Catalunya: "Potser hauríem de parlar també del dèficit històric que té la Generalitat amb els Ajuntaments". A més, la socialista ha demanat "un exercici d'autocrítica, transparència i responsabilitat per reclamar a la Generalitat que assumeixi el finançament com li correspon".

La regidora d'En Comú Podem, Aina Balada, ha estat en contra de la moció en considerar que aquesta contenció suposarà una regressió dels drets socials: "Busca la moció descapitalitzar el pressupost? Suposo que és el relat que volen vendre i retallar en drets essencials com l'educació o la protecció social, mentre qui no notarà les retallades són vostès que s'han apujat el sou". Finalment, el portaveu de la CUP, Marco Simarro, lamentava que la moció "respon a una necessitat de posicionar-se públicament davant l'aprovació inicial del pressupost".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem