Sant Cugat implementarà durant aquest mandat el "xec nadó"

Es tracta d'una ajuda econòmica per a les famílies destinada a fomentar la natalitat

Sant Cugat implementarà durant aquest mandat el "xec nadó", una línia d'ajuts i subvencions destinat a fomentar la natalitat. La moció del Partit Popular, presentada en el ple municipal del dilluns 20 de novembre, s'ha aprovat amb esmenes i els vots a favor del govern. Vox ha presentat esmenes que el PP no ha aceptat, però també hi ha votat a favor.  PSC, CUP i En Comú Podem hi han votat en contra.

Estrella Salanova, regidora del grup proposant, explicava que Sant Cugat durant els últims anys pateix una tendència negativa pel que fa a la natalitat, tot i que la població del municipi hagi augmentat. Amb tot, la regidora del PP creu que l'Ajuntament podria oferir una ajuda municipal que complementi l'ajuda autonòmica, tot i que coneixent l'actual situació econòmica, no ha demanat que s'implementi aquest 2024, però sí durant el mandat, establint els requisits i quantificant els ajuts.

Per la seva banda, Esther Madrona, regidora d'Infància, Joventut i Gent Gran, ha estat d'acord amb la iniciativa, però com a equip de govern ha volgut exposar una sèrie de matisos en forma d'esmenes; en primer lloc, no comparteixen el fet que el problema de la societat i de Sant Cugat sigui el foment de la natalitat, asseguren que la ciutat té altres problemes que passarien per davant com el problema de l'accés a l'habitatge. A més, proposen no fer recaure la proposta del "xec nadó" a les mares: "Volem anar més enllà i parlar més de famílies que de mares. La intenció és donar el màxim suport a la infància i tots els tipus de famílies, reduint les diferències de la societat", explicava Madrona.

Pilar Gorina, regidora del PSC, s'ha mostrat a favor de les polítiques de família i de foment de la natalitat, no obstant això, el partit considera més important el desenvolupament de les polítiques socials: "Les polítiques socials d'infància són les que poden fer augmentar, si escau, la natalitat de les persones que volen tenir fills i es troben en bones condicions".

En la mateixa línia, Ariadna Sierra de la CUP, també s'ha mostrat en contra de la moció, considerant el "xec nadó" una mesura "transitòria que no soluciona el problema econòmic dels nuclis familiars i només serveix per fer front a la baixada d'ingressos". Sierra creu que calen polítiques "més ambicioses" per augmentar la natalitat, "assegurant el dret a l'habitatge o els béns bàsics com l'alimentació, una sanitat pública de qualitat, l'aigua i l'electricitat".

Amb tot, Aina Balada, regidora d'En Comú Podem, ha defensat que la natalitat no només descendeix per voluntat, sinó per igualtat social. Balada assegurava que diversos estudis han acreditat que els incentius econòmics directes, com el "xec nadó", no afecten la taxa de natalitat que es vol revertir. Així doncs, En Comú Podem, no ha donat suport a aquesta ajuda econòmica: "Les polítiques que realment funcionen són les de condició familiar, les d'igualtat de gènere i les polítiques laborals, entre altres", ha explicat la seva regidora.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem