Sant Cugat lloa Roc Codó i la II República, "una època de modernitat i llibertat"

El 14 d'abril s'han complert 90 anys de la proclamació de la II República i l'Ajuntament ha organitzat un gran acte institucional per commemorar l'efemèride

Després que el republicanisme s'imposés en les eleccions municipals del 12 d'abril de 1931 en 41 de les 50 províncies de l'Estat, dos dies més tard, el 14 d'abril, es proclamava la II República, així com l'efímera República Catalana de Francesc Macià, que després de negociar amb Espanya, aconsegueix restaurar la Generalitat de Catalunya.

"Una etapa de modernitat, llibertat i democràcia"

El dimecres, 14 d'abril, es compleixen 90 anys d'aquests fets històrics que van marcar l'esdevenir d'Espanya i Catalunya, en un període convuls, que provenia de la dictadura de Primo de Rivera i va derivar en la Guerra Civil Espanyola, l'any 1936. La II República "va suposar l'inici d'una nova etapa política espanyola i catalana", ha recordat l'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, qui ha destacat que va representar "una etapa de modernitat, llibertat i democràcia".

"La II República va suposar l'inici d'una nova etapa política espanyola i catalana"

Un gran acte institucional

Tot plegat en un gran acte institucional que Sant Cugat ha organitzat per tal de, tal com ha afirmat l'alcaldessa de Sant Cugat, "retre homenatge als homes i les dones republicanes que van protagonitzar els avenços per assolir la República". fent especial èmfasi en el paper que van jugar les dones: "Tal era el seu compromís que van prioritzar els drets polítics i socials de tota la població, i els avenços en educació i sanitat, per davant de les seves pròpies reivindicacions feministes".

L'alcaldessa i la família Codó descobreixen una placa en record a l'alcalde Roc Codó. FOTO: Lali Puig

Un acte, de fet, que ha comptat amb una part teatralitzada, en el qual s'ha recordat com van viure els rabassaires i republicans del municipi el fet que les idees republicanes triomfessin en les eleccions de 1931. Una performance en la qual ha aparegut Lluís Companys, que ha parlat des del balcó de l'aleshores edifici de l'Ajuntament, a la plaça de Barcelona.

L'acte s'ha pogut seguir en directe per YouTube, i ara es pot recuperar al canal de l'Ajuntament. El TOT Sant Cugat també l'ha emès en directe.

També s'ha emès i es pot recuperar amb llenguatge de signes.

"Els valors republicans són avui ben vigents pel Govern que tinc l'honor d'encapçalar"

 

Els valors republicans

Mireia Ingla ha desgranat també una sèrie de valors que van aflorar al país durant els anys de la II República, com ara "el catalanisme, l'obrerisme, el republicanisme, el federalisme, l'independentisme, el laïcisme...". Uns valors que, tal com ha assenyalat l'alcaldessa, "són avui dia ben vigents" pel Govern municipal.

L'alcaldessa, Mireia Ingla, en l'acte d'homenatge a la II República i a la figura de l'alcalde Roc Codó. FOTO: Lali Puig

L'alcaldessa, Mireia Ingla, en l'acte d'homenatge a la II República i a la figura de l'alcalde Roc Codó. FOTO: Lali Puig

En definitiva, aquest acte de commemoració ha estat un exercici de memòria històrica amb una forta càrrega política: "Encoratjo a tothom a recuperar i mantenir la memòria dels qui van forjar el projecte cívic i polític de la Generalitat i els ajuntaments republicans, com l'alcalde Roc Codó".

Ingla: "Visca la república!"

Ingla ha emès un discurs carregat d'història i ideologia des de la més profunda emotivitat. Un discurs que l'alcaldessa ha finalitzat contundent: "Visca la república!".

La figura de Roc Codó

Més enllà d'enaltir la II República i els valors republicans, l'acte ha servit també per lloar la figura de Roc Codó, alcalde de Sant Cugat durant aquest període. "Roc Codó era un home afable i inquiet", ha assenyalat la regidora de Memòria Històrica, Pilar Gorina, que ha destacat que Codó personificava els valors republicans. A més, Gorina ha afirmat que "és important retre homenatge a la seva figura".

"Roc Codó era un home afable i inquiet"

Per la seva banda, l'historiador José Fernando Mota ha apuntat que aquest és "un homenatge que arriba tard", abans d'explicar breument la biografia de Codó. "Es va decidir que Roc Codó fos l'alcalde perquè era del sector més moderat del Centre Republicà Federal i un home afable".

La regidora Pilar Gorina en l'acte d'homenatge a la II República i a la figura de l'alcalde Roc Codó. FOTO: Lali Puig

La regidora Pilar Gorina en l'acte d'homenatge a la II República i a la figura de l'alcalde Roc Codó. FOTO: Lali Puig

Dos projectes per recordar la memòria de Codó

Entre les seves fites com a alcalde destaca la inauguració de la primera escola pública del municipi, l'Escola Joan Maragall, que també ha participat en aquest gran acte a través de la campanya 'Camis de Memòria'.

Una campanya que consisteix en una sèrie d'activitats per tal que els alumnes de 6è de Primària coneguin aquesta part de la història del país, tot inspirant-se en el que fou alcalde del municipi. Pedro Ramón, alumne de l'escola, ha reconegut que no coneixia la figura de l'alcalde Codó. "Els alumnes de l'escola estem molt contents d'haver participat en aquest projecte", ha dit.

L'historiador José Fernando Mota en l'homenatge a Roc Codó. FOTO: Lali Puig

L'historiador José Fernando Mota en l'homenatge a Roc Codó. FOTO: Lali Puig

Un altre projecte que ha estat present en l'acte ha estat el de les 'Places de la Memòria', impulsat pel col·lectiu Som Veïnes, que té per objectiu reconstruir històries personals i col·lectives que comprenguin des del 1930 fins al 1985. En aquest sentit, durant la primavera s'ha homenatjat Roc Codó, a través del projecte 'Memòria en Blau'. La Maria, de Som Veïnes, ha explicat que en aquest projecte han decorat cintes d'espardenyes -Codó era espardenyaire- amb fotografies de l'alcalde.

Música de Pere Codó, nét de l'alcalde

A més, Pere Codó, nét de Roc Codó, ha interpretat també la peça que va compondre pel seu avi: Dos néts més de Roc Codó han pujat a l'escenari, on s'ha presentat una placa de bronze en memòria de l'alcalde que es col·locarà a l'antic edifici consistorial.

L'alcaldessa i la família Codó descobreixen una placa en record a l'alcalde Roc Codó. FOTO: Lali Puig

L'alcaldessa i la família Codó descobreixen una placa en record a l'alcalde Roc Codó. FOTO: Lali Puig

Una exposició

A més, l'Ajuntament ha muntat una exposició per tal de lloar la figura de Roc Codó, anomenada Roc Codó, l'home compromésUna exposició de la Regidoria de Memòria Històrica on es presenten imatges històriques de l’alcalde Roc Codó, cedides per la Família Codó, l’Arxiu Nacional de Catalunya i l’Arxiu Municipal, així com imatges actuals fruït de la tasca de recerca, reflexió i sensibilització que estan duent a terme els infants de 6è de l’Escola Joan Maragall i el col·lectiu Som Veïnes. 

L'exposició es pot visitar a la plaça de Barcelona, des del 14 fins al 28 d'abril.

 
Comentaris

Destaquem