Sant Cugat rebutja la sentència del 25% de castellà en dues mocions

ERC ha presentat una moció per una banda i Junts i la CUP per una altra

Sant Cugat s'adhereix al manifest de Somescola a favor del model d'escola en català actual i en contra de la sentència del 25% de castellà del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. El grup d'Esquerra Republicana Sant Cugat ha portat al ple municipal de desembre una moció de suport al i adhesió al manifest i JuntsXSantCugat i la CUP-PC han presentat una altra moció en defensa del model d'escola actual i de la llengua catalana.

Les dues mocions s'han discutit juntes i s'han aprovat per separat. L'ambient ha estat tens en aquesta part del ple telemàtic, i el debat ha estat llarg. Finalment s'ha tirat endavant la moció amb els vots en contra de Ciutadans i la regidora no adscrita Munia Fernández-Jordán, i l'abstenció del PSC.

El grup municipa PSC ha volgut presentar esmenes a la moció de Junts i la CUP per rebaixar les demandes però no han estat aprovades. "La llengua ha de ser eina de cohesió i no de discussió. El PSC no estem ni a un costat ni a l'altre", ha expressat Pere Soler, portaveu del partit. "Sempre defenserem aquest model d'escola però compartim el 95% del text de la moció i ens abstindrem. Sempre hi ha aquella frase que no interpel·la a tothom". Els grups de Junts i la CUP van intentar treballar amb el PSC la moció i finalment Núria Gibert, portaveu del grup anticapitalista, ha lamentat que aquest 5% restant no sigui suficient per un tema "tan important".

El manifest reclama que la sentència és "un nou intent d’agressió al model d’escola catalana avalat àmpliament per la societat catalana al llarg de dècades" i que "contribueix a la cohesió social, a la igualtat d’oportunitats i a la normalització de l’ús del català". Somescola creu  "intolerable la intrusió dels tribunals" per regular el model i la política educativa del país i reivindica que són els professionals de l’educació "els qui han de determinar quin model d’ús garanteix la competència lingüística dels alumnes en cada cas".

Aquest manifest, al que s'ha adherit Sant Cugat, considera que sentències com la del TSJC és una "perillosa instrumentalització política de l’educació i de la llengua" i denuncia que la situació del català a les aules "viu una situació crítica, segons els darrers informes del Departament d’Educació: més d’un 28% d’alumnes no fa servir mai o gairebé mai el català a l’escola".

Al manifest presentat per Junts i la CUP s'exposava que tot i que el 94,4 % de la població adulta entén el català i el 81,2 % el sap parlar, només ho fa habitualment un 36,1 %. Més el 7,4 el combina amb el castellà i un 23,6 no l’usa mai. "Del 2003 al 2008 l’ús habitual va caure deu punts percentuals. El castellà, en canvi, és utilitzat en un dia qualsevol pel 93,2% i parlat habitualment per un 48,6%".

Per tot això, la plataforma Somescola fa una crida al conjunt de la societat catalana a mobilitzar-se per defensar el model educatiu català, i insta a reforçar el treball conjunt per a consolidar-lo, protegir-lo i millorar-lo.

El Ple ha acordat subscriure el manifest de Somescola.cat per refermar el suport al model lingüístic de l’escola catalana i al model de cohesió social que aquesta representa i transmetre el suport a la tasca que es realitza als centres educatius i a la professionalitat de tots els seus integrants, mestres, professorat, PAS i equips directius.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem