Sant Cugat obrirà una nova assessoria d'atenció a les sexualitats

La moció originària de la CUP s'ha aprovat finament amb les esmenes del govern de la ciutat format per Junts per Sant Cugat i ERC

El Ple de gener de Sant Cugat ha aprovat la moció de la CUP amb les esmenes del govern municipal, integrat per Junts per Sant Cugat i ERC, en la que es demana l'obertura d'una línia d’assessoria centrada en l’atenció a les sexualitats per a adolescents i joves de fins a 25 anys gratuïta, de lliure accés i confidencial, vinculada al servei d’assessories que s’ofereixen a l’OhFicina Jove. Han votat a favor Junts per Sant Cugat, ERC, CUP, PSC i En Comú Podem i en contra, VOX i el PP.

A favor d'una nova assessoria d'atenció a les sexualitats

Esther Madrona, regidoria d’Infància, Joventut i Gent Gran, Promoció de la Ciutat i Memòria Històrica (ERC) ha abordat la moció sobre l’educació sexual i l’atenció a les sexualitats valorant-la de manera positiva des del govern. I ha destacat que aquesta iniciativa permet dotar els joves d’eines per fomentar el pensament crític i oferir-los tots els recursos necessaris per explorar un món que és alhora complex i sovint tabú, com la sexualitat. També ha assenyalat que els joves viuen en una societat on estan exposats a informació "contradictòria" sobre aquest tema.

També ha recordat que a Sant Cugat, des de l’Oficina Jove i les seves assessories, ja es treballa en orientació i estudiaran obrir una línia d’atenció específica a les sexualitats. Segons ella, aquesta mesura permetria garantir l’accés a "informació veraç" i promoure relacions més "saludables".

Per assegurar l’èxit d’aquesta assessoria, Madrona ha subratllat que serà necessari treballar de manera coordinada amb altres serveis de la ciutat. També ha explicat que s’han introduït esmenes per adaptar el contingut als serveis ja existents a l’Oficina Jove, que actualment ofereix un servei integral i divers, incloent-hi l’assessoria Escolta Jove. A més, des de fa tres mesos, s’ha ampliat la proposta amb espais de debat per a joves. Finalment, ha considerat que aquesta nova assessoria pot integrar-se amb tots els serveis disponibles.

Marco Simarro, portaveu de la CUP, ha defensat la moció de la seva formació i ha manifestat que millora els serveis als adolescents de la ciutat i proposa una nova línia d’assessorament en sexualitat. Sosté que els drets sexuals i reproductius formen part dels drets humans i destaca que els "tabús" sobre aquests temes encara persisteixen. I ha afegit que cal tenir en compte les dades actuals que alerten sobre l'augment de les ITS (malalties de transmissió sexual) entre la població més jove. El seu objectiu és garantir els "drets sexuals i reproductius" i fomentar una "vivència responsable".

Aina Balada, regidora d'En Comú Podem, ha destacat que la moció convida a una reflexió sobre com garantir els drets sexuals i ha ressaltat la importància de no limitar la visió de la sexualitat només des d’un punt de vista reproductiu, sinó de considerar també l’aspecte de gaudir dels cossos sense "discriminació". I ha valorat la moció com a "encertada" i ha destacat les esmenes presentades pel govern.

En contra de la moció

Estrella Salanova, regidora del PP, s'ha manifestat en contra de la moció de la CUP i ha fonamentat el seu rebuig en els principis de l'article 27 de la Constitució, que situa els pares com a principals responsables de l’educació dels menors. I ha defensat la "neutralitat institucional" i ha subratllat que les institucions no estan per "adoctrinar" ni per substituir les famílies, sinó per respectar el dret dels pares a decidir sobre l’educació dels seus fills. En aquest sentit, ha afirmat que el lloc adequat per a aquesta tasca és la llar, sota l'orientació dels pares. També ha assenyalat que les dues mocions, la de VOX sobre la Llei Trans i aquesta de la CUP, comparteixen la "instrumentalització de les institucions" i ha subratllat que els extrems es toquen a l’hora de fer les propostes.

Marcos Rodríguez, portaveu de VOX, ha assegurat que una formació "correcta" en l’àmbit sexual és important, però apunta que el problema radica en com l’enfoquen. Segons ell, "trivialitzen" el sexe i l'associen al consum. I ha advertit que, si es manté sexe amb qualsevol persona, s'augmenten les malalties de transmissió sexual. També ha afirmat que no s'ha de dissociar el sexe de l’amor i ha alertat que, si no es fa així, tindrem joves "desorientats", "incapaços" de mantenir "relacions humanes sanes i duradores".

En defensa dels tallers públics sobre sexualitat

Referent a les crítiques d'adoctriment de la regidora del PP, Jose Gallardo, regidor del PSC, ha afirmat que no hi ha adoctrinament en els tallers, i que l’ensenyament sobre com prevenir les malalties de transmissió sexual no genera cap "trauma".

Esther Madrona, regidora d'ERC, ha insistit que l’assessoria no és un servei obligatori i ha explicat que es posa a disposició dels joves que tinguin dubtes i vulguin descobrir més sobre l’educació sexual. També ha reiterat que és un servei voluntari, sempre des del respecte i l’acompanyament. I ha afegit que cal donar la volta a la idea de posar les famílies davant de tot, ja que potser hi ha moltes famílies que no saben com afrontar aquest tema. En aquest sentit, ha indicat que, en aquest cas, fins i tot "faran bé" de poder oferir orientació i suport.

Marco Simarro, portaveu de la CUP,  ha dit que ha vist un "excés d’escenificació" i ha aclarit que no proposa res que sigui obligatori, ja que és un espai de lliure accés. També ha mencionat que ja hi ha altres assessories i ha expressat el seu desig que expliquin què volen dir exactament amb "adoctrinar". També ha afegit que no veu res "estrany" en rebre assessorament per gaudir de la sexualitat, amb amor o sense.

Tot i això, Salanova ha insistit que al final no es tracta d’una eina per parlar de la sexualitat amb els fills i ha afegit que, encara que és cert que hi ha moltes famílies que necessiten aquest assessorament, també n'hi ha que no volen que s'afrontin aquests temes de la manera com es fa actualment als centres educatius. En aquest sentit, ha comentat que la "desconfiança" ve del fet que es parla constantment de formar els menors, però qui ha de tractar aquests temes són els seus pares. I ha seguit dient que cal respectar la moral de la família, ja que si no, els menors poden entrar en confrontació amb els seus pares. "No es poden enfrontar els fills als pares", ha insistit. I ha recordat que Catalunya va retirar un programa que promovia el consum de pornografia i la masturbació i que una guia educativa proposava que els nens veiessin contingut sexual. "Com vol que no tinguem desconfiança?", s'ha preguntat al Ple. I ha subratllat la idea que els pares volen decidir sobre aquests temes, perquè els fills són dels pares i no dels governs.

Nou assessorament d'atenció a les sexualitats

La moció amb les esmenes del govern municipal insta al següent:

  • Obrir una línia d’assessoria centrada en l’atenció a les sexualitats per a adolescents joves de fins a 25 anys gratuït, de lliure accés i confidencial, vinculada al servei d’assessories que s’ofereixen a l’OhFicina Jove.
  • Vincular i coordinar aquesta assessoria amb els diferents serveis d’atenció a adolescents i joves del municipi, no generant duplicitats amb la Tarda Jove (CAP), el SAI-LGBTI+ o el SIAD i complementant-ne els objectius i funcions.
  • Promoure una difusió unitària dels tallers assessories i programes d’educació sexual per al conjunt dels centres educatius del municipi, lligant activitats i tallers ja existents i potenciant-ne l’oferta i recursos.
  • Consolidar el nou programa VaxTu, centrat a oferir espais de relació, debat i formació per a joves que pot incloure propostes vinculades a l’educació sexual.
  • Consolidar el servei Escolta Jove (assessoria especialitzada en l’acompanyament de processos personals diversos i emocionals) que permet tant sessions individuals com grupals.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem