Sant Cugat presentarà al·legacions al tribut metropolità

Es demana una bonificació del 60% per comerços i negocis de menys de 500 metres quadrats

L'Ajuntament de Sant Cugat presentarà al·legacions al tribut metropolità davant de l'Àrea Metropolitna de Barcelona. Així ho ha acordat el Ple Municipal aquest 4 de desembre, amb els vots a favor del govern d'ERC, PSC i CUP i Junts per Sant Cugat i el vot en contra de Ciutadans, que ha reiterat la seva oposició a aquest impost.

Entre les al·legacions presentades s'hi recull estendre la bonificació del 60% per tots els negocis i locals comercials de menys de 500 metres quadrats, bonificacions del 75% per a persones en situació d'ERTO o exempcions per persones amb risc d'exclusió social. Les al·legacions són de cara al tribut del 2021, que ara s'està tramitant a l'Àrea Metropolitana.

El document s'ha treballat a la Taula de Diàleg sobre el Tribut Metropolità, creada a instància de la Plataforma No Tribut Metropolità. S'ha reunit en cinc ocasions i ja s'ha donat per finalitzada. La Plataforma No Tribut Metropolità va denunciar que les seves demandes no havien estat ateses.

Més info: Sanjuan (Plataforma No Tribut Metropolità): "A Sant Cugat es paga més"

També es demana una millora en l'accés a la informació sobre la gestió del rebut i una clarificació de càlcul amb l’objectiu de facilitar el seu ajornament o el fraccionament. En el seu moment es va reclamar a l'Àrea Metropolitana un pla d'inversions fetes a Sant Cugat, però encara no s'ha rebut respostes.

Defensa del tribut

El tinent d'alcaldia d'Hisenda, Pere Soler, ha defensat la necessitat del tribut metropolità i els beneficis que n'obté Sant Cugat. Segons Soler, durant el 2019, l'Àrea Metropolitana va invertir 4,2 milions d'euros a la ciutat, en projectes com la vianantització de l'avinguda de Cerdanyola, la millora d'infraestructures al parc empresarial de Sant Joan o la reforma de Can Quitèria.

Millorar el tribut

El regidor de Junts per Sant Cugat, Carles Brugarolas, ha celebrat que la Taula del Tribut Metropolità hagi servit per elaborar un document d'al·legacions que incorpori les propostes de la majoria de participants. Unes demandes per "millorar" els aspectes que no els agraden del tribut.

En aquest sentit, han reiterat el seu posicionament: "Estem en contra de la inequitat del tribut, la complexitat del càlcul i la manca de transparència. No està ben fet i és injust". Brugarolas ha insistit en la necessitat d'exhimir els col·lectius més vulnerables i els negocis afectats per la pandèmia del seu pagament.

Rebuig frontal

Ciutadans ha mostrat la seva oposició al tribut metropolità. "El tribut és un atac a la població que pateix les conseqüències de la pandèmia", ha argumentat Aldo Ciprián, portaveu del partit, que ha denunciat la "sagnia" que suposa per veïns i negocis i el fet que no compti amb "bonificacions socials".

A més, ha qüestionat el finançament de l'Àrea Metropolitana, recordant que Sant Cugat hi aporta més de 12 milions d'euros anuals. Per això, ha destacat "la importància de l'auditoria per saber on van els diners dels ciutadans". En aquest sentit, ha denunciat que els sous de l'ÀMB han crescut un 25% en dos anys i ja són més de 42 milions d'euros.

"De cada 100 euros que destina l'Ajuntament a l'AMB, en rep 105 en concepte de serveis i d'obres i projectes", ha defensat el tinent d'alcaldia d'Hisenda. Sobre aquest fet, el regidor de Junts per Sant Cugat Carles Brugarolas li ha demanat que faci públiques aquestes xifres, ja que fa temps que ho demanen i no l'han aconseguida.

Al·legacions

  • La bonificació del 60 % (que actualment s'aplica en primeres residències) s'ha d’estendre a pàrquings i trasters vinculats a l'ús d'un habitatge.
  • La bonificació del 60 % s'ha de aplicar en locals comercials, naus industrials i despatxos de menys de 500 m2.
  • Bonificació del 75% de l’import del tribut a famílies desfavorides, famílies monoparentals, jubilats i aturats de llarga durada.
  • Modificar l’ordenança per donar cobertura en moments excepcionals (com és l’actual) per fer possible una bonificació de fins el 75% a famílies que hagin patit un ERTO.
  • Modificar l’ordenança per donar cobertura en moments excepcionals (com és l’actual) per fer possible una bonificació de fins el 75% al teixit empresarial i comercial, fins a 500 m2 de superfície i afectats per l’estat d’alarma.
  • Introduir la limitació dels increments anuals per sota de l’índex de preus al consum.
  • Estaran exemptes del pagament del tribut el 20% de les finques que siguin utilitzades per a la primera residència del propietari amb menor valor cadastral de cada municipi.
  • Estaran exempts de pagament tots els contribuents en risc d’exclusió i que siguin titulars de béns immobles que són la seva primera residència.
  • Exempció per tots els contribuents (persona física o jurídica) titulars de béns immobles on desenvolupen les seves activitats empresarials o professionals, que com a conseqüència de la pandèmia de la Covid19 hagin esdevingut beneficiaris del suport econòmic del seu ajuntament.
  • Exempció per als locals comercials inferiors als 500m2, a tota la restauració i tots els establiments d’oci nocturn.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem