Sant Cugat promourà l'autodeterminació i l'amnistia del poble català

ERC Sant Cugat es nega a declarar 'persona non grata' al santcugatenc Pablo Llarena i l'acord no queda aprovat

Sant Cugat ha fet un pas endavant per 'posar fi a la repressió de l'estat espanyol', després que s'hagi aprovat alguns acords d'una moció a proposta de Junts per Sant Cugat, el dilluns 15 de novembre en el ple municipal. Entre els acords destaca promoure la defensa de la democràcia, el dret de l'autodeterminació i l'amnistia, mantenir vigent el mandat de l'U d'Octubre o donar suport a les persones represaliades. D'altra banda, no ha prosperat la voluntat de Junts de declarar Pablo Llarena persona non grata, ja que no ha comptat amb el suport d'ERC.

Així doncs, el regidor de Junts per Sant Cugat Carles Brugarolas ha assenyalat que la democràcia "no regeix en plenitud a Catalunya, ja que ha vist negada o limitada la seva capacitat d'autoregular-se en àmbits com el comerç, l'energia, la fiscalitat, l'ensenyament, entre altres, en contra de la seva voluntat democràticament acordada".

D'altra banda, la formació política ha posat l'accent en les dificultats amb les quals compta Catalunya per trobar un líder polític: "Moltes de les persones que han estat, o haurien estat, democràticament elegides per a diverses responsabilitats han estat embragades, vetades, defenestrades i/o condemnades a presó i exili". Amb relació a això, Junts per Sant Cugat ha indicat que les institucions catalanes "venen intentant resoldre aquesta situació des de fa dècades en funció dels seus compromisos electorals i amb la defensa de l'interès general. La resposta, al final, ha estat i és sempre la mateixa: No a tot".

D'aquesta manera, i segons ha indicat la formació, "l'Ajuntament de Sant Cugat té l'obligació de vetllar per la qualitat democràtica en el seu àmbit d'actuació, de protegir la ciutadania que serveix de l'abús i la repressió i de propiciar la millora de la seva qualitat de vida, ja que a l'U d'Octubre a Sant Cugat va participar més del 54% del cens".

El mandat de l'U d'Octubre

És per això, que la moció de Junts per Sant Cugat vol que l'Ajuntament "promogui activament la qualitat institucional, la defensa de la democràcia i del dret a l'autodeterminació de Catalunya, alhora que proclamar que el mandat de l'U d'Octubre segueixi legítimament vigent atès que evidentment no acceptem que es pugui reprimir la democràcia mitjançant l'ús de la violència".

A més, la formació demana donar suport a "totes les persones represaliades i particularment a les que són veïns i veïnes del nostre municipi". Així doncs, tot i que l'acord de mantenir el mandat de l'U d'Octubre vigent s'ha tirat endavant amb els vots a favor de Junts, i les abstencions d'ERC Sant Cugat i la CUP Sant Cugat, les altres mocions han tingut el suport dels 3 grups independentistes del consistori.

Debat per Pablo Llarena

Junts per Sant Cugat volia també que el municipi declarés "persona non grata" el magistrat del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, i la instructora del Tribunal de Cuentas, Esperanza García. Finalment, entre els acords plantejats destacava instar el "Parlament de Catalunya a revisar i reformar el règim jurídic que imposa a la Generalitat de Catalunya l'obligació de participar com a acusació en les accions judicials empeses contra manifestants i basades en declaracions de funcionaris públics que massa freqüentment es van demostrant com a esbiaixades, ideològicament contaminades i fins i tot en alguns casos inventades".

Tanmateix, aquestes dues mocions han rebut només el suport de Junts per Catalunya i CUP Sant Cugat, mentre que el rebuig de PSC Sant Cugat, ERC Sant Cugat, Cs Sant Cugat i de la regidora no adscrita, Munia Fernández-Jordán ha impedit que tiressin endavant.

Diferències d'opinions en el ple municipal

Aquesta qüestió genera punts de vista molt diferenciats en el ple municipal, tal com s'ha pogut percebre. Amb això, mentre Gemma Aristoy (ERC Sant Cugat) demanava que la moció no busqués "el grau d'independentisme de cada grup polític". A més, Aristoy ha assenyalat que el moviment independentista "ha de ser cada cop més i no podem perdre força en aquestes qüestions".

En una línia similar s'ha posicionat Núria Gibert (CUP Sant Cugat), la qual ha volgut posar l'accent en l'U d'Octubre: "Estem d'acord en el cos de les mocions i, tot i que no estem d'acord en tots els acords, creiem que ens interpel·la. Tanmateix, crec que és important que no patrimonialitzem l'U d'Octubre, ja que és un moviment que no és de ningú, sinó plural i massiu. No fem del llegat de l'U d'Octubre una cursa electoral de l'independentisme".

"Convèncer que són la raça ària del país"

En l'altra cara de la moneda, s'han situat el PSC Sant Cugat, Ciutadans Sant Cugat i Fernández-Jordán. Amb això, Pere Soler (PSC Sant Cugat) ha demanat centrar-se en aspectes municipals: "La ciutadania vol passar full, recuperar-se i reconstruir el país econòmica i socialment. Aquesta moció respon a la pèrdua d'espai polític i a la desorientació del partit (Junts), els quals necessiten mocions per convèncer que són la raça ària del país".

En una línia similar s'ha posicionat Aldo Ciprian (Cs Sant Cugat), el qual ha titllat la moció d'infumable: "Això no és repressió, sinó victimisme del ploró. Presenteu una moció que vol erigir-se en veu de tots els catalans, i no tots els catalans som com vosaltres". Finalment, la regidora no adscrita Munia Fernández-Jordán ha parlat de l'escissió del país: "No sou conscients del rebuig que provoca el vostre odi, la gent està molt farta d'aquest joc. És un règim que té per objectiu crear una societat sotmesa a regles que segreguen, amb un manual nacionalista excloent".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem