Sant Cugat reclama un nou Centre d'Atenció Primària

El grup proposant, el PP, s'ha abstingut en considerar que l'equip de govern "desvirtuava" la seva moció

Sant Cugat sol·licita la construcció d'un nou Centre d'Atenció Primària que pugui abordar els més de 100.000 habitants que es preveu que tingui el municipi, amb una moció presentada pel PP Sant Cugat en el ple municipal d'octubre, que ha tingut lloc el dilluns 16. El grup proposant, no obstant això, s'ha abstingut en considerar que l'equip de govern "desvirtuava" la seva moció, en presentar unes esmenes, "tot i estar a favor de l'esperit de la moció".

Amb això, la regidora del PP, Estrella Salanova, ha lamentat que Sant Cugat tingui 3 àrees bàsiques de salut i que aquestes "es trobin per sobre el límit que estableix la normativa". És per això que la popular ha exigit "un nou Centre d'Atenció Primària i replantejar els serveis i les especialitats que existeixen en cada un dels centres". Salanova, no obstant això, ha aprofitat també per reclamar que Sant Cugat "necessita un hospital".

La proposta ha estat ben vista per la majoria de forces polítiques, i és que tant l'equip de govern, com la CUP i el PSC han mostrat el seu suport a aquesta reclamació. Tot i això, tots ells han presentat esmenes a la moció. Per una banda, els socialistes han posat el focus en el barri Sant Francesc-Monestir en considerar que és "un dels barris que més ha envellit" i és per això que han demanat "valorar la necessitat de construir un nou consultori d'Atenció Primària" en aquesta zona amb l'objectiu "d'evitar desplaçaments" tal com ha explicat el regidor José Gallardo.

En el cas dels cupaires, el grup municipal ha sol·licitat que el nou centre "es desvinculi de grups privats", tot i que aquesta esmena no ha estat aprovada, una situació que el portaveu Marco Simarro ha lamentat "per l'evidència ideològica que comporta de qui vol un CAP públic i qui el vol privatitzar". La CUP a més ha proposat "reservar sòl públic per als serveis i equipaments necessaris que es prevegin que caldran en un futur i seguir els criteris d'accessibilitat i de mobilitat sostenible" a l'hora de construir aquests centres, unes propostes que han estat incloses en la moció. "Necessitem més serveis d'atenció de la salut. La prevenció i la salut comunitària són pilars per garantir vides plenes i dignes" ha afegit Simarro.

Per la seva banda, l'equip de govern ha suggerit canviar el text de la moció amb l'objectiu "d'instar al departament de Salut de la Generalitat a fer una valoració de les necessitats d'equipaments sanitaris de Sant Cugat, atenent el creixement de la població i que doni resposta a les necessitats de tota la ciutadania". En aquesta línia, la regidora de Salut, Núria Fernández (Junts per Sant Cugat), ha defensat voler tenir "números reals i un projecte de valoració real" per construir aquest nou Centre d'Atenció Primària.

Finalment, el grup proposant ha estat molt crític amb les esmenes de l'equip de govern, arribant a abstenir-se fins i tot en l'aprovació de la moció. "Necessitem posar-nos d'acord per deixar clar a la generalitat que necessitem un nou Centre d'Atenció Primària. Demanem a l'equip de govern que no desvirtuï les mocions, com va fer amb la situació de neteja de Sant Cugat per després ser un tema central en el balanç dels seus primers 100 dies de govern. És molt més elegant aprovar la moció en el ple que no utilitzar-la a posteriori mediàticament a favor seu" afegia Estrella Salanova.

Abstencions d'En Comú Podem i VOX

D'altra banda, el portaveu d'En Comú Podem Sant Cugat, Ramon Gutiérrez, ha lamentat que no es tingui en compte les reivindicacions d'alguns col·lectius o usuaris sanitaris com Marea Blanca: "Ells reclamen no poder accedir a segons quins serveis, no poder contactar amb el seu metge de referència, no tenir visites en 48 hores o les demores en algunes proves complementàries o en algunes especialitats". És per això Gutiérrez ha posat l'accent "en la transparència de les dades de gestió i atenció dels serveis públics". El portaveu dels comuns, a més, ha considerat que la moció no està ben enfocada: "Demanar un edifici buit és de dretes. Falta demanar una millora de les condicions dels sanitaris, la creació d'especialitats per no haver d'anar a Terrassa o demanar bonificacions o ajudes per poder accedir als Centres d'Atenció Primària".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem