Sant Cugat resisteix com a (ja no tant) fortí independentista

El nacionalisme català baixa del 50% dels vots per primera vegada a Sant Cugat en unes eleccions catalanes des de 1980

Sant Cugat ha resistit com el fortí independentista del cinturó roig i s'ha situat com la ciutat metropolitana amb el vot independentista més elevat. Tot i això, per primera vegada des de 1980, el sector sobiranista o nacionalista català es queda per sota del 50% dels vots entre els santcugatencs en unes eleccions al Parlament de Catalunya. La davallada de l'independentisme s'ha fet notar a Sant Cugat, malgrat la pujada de Junts+Puigdemont.

Més info: Junts i Puigdemont guanyen a Sant Cugat en la victòria socialista a Catalunya

La suma dels vots de Junts, Esquerra, CUP, Aliança Catalana i Alhora a Sant Cugat s'ha situat en el 48,4% del total. És a dir, les opcions no independentistes han sumat majoria entre els santcugatencs. Per primera vegada des de les primeres eleccions després del franquisme, el nacionalisme català no ha obtingut majoria de suports entre els santcugatencs.

La caiguda de l'independentisme

El 2012, moment inicial del procés independentista, el nacionalisme català (llavors encapçalat per una Convergència i Unió que començava el trànsit cap a l'independentisme) va obtenir el 59,2% dels vots dels santcugatencs. 12 anys i un referèndum després, el moviment ha caigut fins al 48,4%. El 2010, només Convergència i Unió va obtenir el 48,7 dels vots, més que l'actual suma de Junts, ERC i la resta de forces independentistes. 

Malgrat això, l'independentisme ha resistit millor a Sant Cugat que al conjunt del país. A Catalunya, les forces sobiranistes han passat del 51,3% de vots el 2021 al 43,3% el 12 de maig de 2024. Una davallada del 8%. A Sant Cugat, que ha passat del 54,7% (2021) al 48,4% (2024), el descens ha estat del 6,3%.

Ciutat independentista

Tot i això, Sant Cugat es manté com el fortí de l'independentisme a l'Àrea Metropolitana de Barcelona i una de les ciutats més sobiranistes del país. Sant Cugat és la tercera ciutat catalana de més de 50.000 habitants amb més vot independentista, només superada per Girona i Manresa.

Més info: Mira què han votat els teus veïns a les eleccions al Parlament a Sant Cugat

I si posem la lupa a l'Àrea Metropolitana, el PSC ha guanyat a totes les ciutats menys a Sant Cugat. De fet, Sant Cugat és la ciutat de més de 50.000 habitants on els socialistes han tret pitjor resultat. També Esquerra Republicana obté a Sant Cugat un dels pitjors suports, mentre que el PP troba entre els santcugatencs un dels seus suports més elevats. 

A l'altra extrem hi ha Junts, que només ha guanyat en tres ciutats de més de 50.000 habitants i Sant Cugat és l'única de l'Àrea Metropolitana. 

Què ha passat amb els vots independentistes a Sant Cugat?

El sobiranisme va obtenir 23.019 vots a Sant Cugat el 2021, mentre que aquest 2024 n'ha tret 21.511. Una pèrdua de 1.508 vots, malgrat que la participació enguany ha augmentat en 2.353 vots respecte el 2021. És a dir, hi ha més santcugatencs que han votat, però l'independentisme ha perdut suports.

El partit independentista més perjudicat ha estat Esquerra, que ha perdut 2.406 vots. El PDeCAT, que llavors es presentava com a sobiranista, en va treure 2.412. Aquesta pèrdua no ha estat compensada per l'increment de Junts, que n'ha guanyat 2.568, ni l'aparició d'Aliança, que n'ha tret 1.120. És a dir, una part important de l'independentisme ha optat ara per la candidatura de Carles Puigdemont i per la de Sílvia Orriols, però més d'un miler de votants sobiranistes s'ha quedat a casa o ha optat per formacions constitucionalistes.

De l'independentisme a PP i PSC?

En aquest sector, el partit que més vots ha guanyat a Sant Cugat ha estat el Partit Popular, amb un increment de 3.966 vots. El PSC també n'ha sumat 2.064. Una part important d'aquest suport pot haver sortit dels 2.293 vots perduts per Ciutadans, ja que Vox i Comuns pràcticament no s'han mogut. L'augment de PP i PSC també pot haver vingut, en part, per l'increment de 2.253 vots de la participació.

Però encara queden 1.500 vots a socialistes i populars que no surten ni de Ciutadans ni de l'increment de la participació i que coincideixen amb la pèrdua de vots independentistes. Només una coincidència, però no és descartable que una part de votants independentistes hagi optat ara pel bloc constitucionalista. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem