Sant Cugat se suma a la Iniciativa Legislativa Popular pel 6% del PIB a educació

Més de 50 entitats d'arreu de Catalunya han donat suport a una iniciativa que vol destinar el 6% del PIB català a educació

L'Ajuntament de Sant Cugat s'ha adherit a la Iniciativa Legislativa Popular (ILP), presentada per CCOO i impulsada per més de 50 entitats, que demana destinar el 6% del PIB de Catalunya a educació. Han votat a favor els partits de l'equip de govern, Junts per Sant Cugat i ERC, i els partits de l'oposició, PSC, En Comú Podem i la CUP. En contra, PP i VOX perquè no s'han atès les esmenes presentades per VOX. PSC i En Comú Podem han sigut els partits que han proposat la moció d'adhesió a la ILP presentada al ple municipal de març.

PSC i En Comú Podem, impulsors de l'adhesió a l'ILP d'educació

La regidora del PSC, Pilar Gorina, ha sigut l'encarregada de presentar la moció i ha aprofitat el torn per defensar l'adhesió perquè després de tants anys de "desgovern en educació" convé donar un "cop de timó". "Fa mesos que s’està donant suport i l’Ajuntament de Sant Cugat no pot ser menys", ha afegit.

Ramon Gutiérrez, portaveu d'En Comú Podem, ha defensat també l'adhesió i l'ha justificat perquè és important que la despesa se situï com a mínim a la mitjana de la Unió Europea. "Creiem que és una qüestió prioritària i cal garantir aquesta despesa per garantir l’equitat", ha expressat.

Suport de l'equip de govern

Per part de l'equip de govern, Gemma Aristoy, regidor d'ERC, ha valorat l'adhesió, però amb consideracions. Ha dit que per arribar al mínim del 6% calen tres grans condicions: la primera, que totes les administracions hi contribueixin. Especialment, s'ha referit al Govern de l'Estat. La segona, que es millori el finançament territorial. I la tercera, que s'assoleixin "acords prou amplis" per tirar endavant el que demana la ILP d'augmentar fins al 6% del PIB la dotació a educació.

Carme Ardid, regidora de Junts per Sant Cugat, ha explicat que el seu grup  sempre diu que l’educació és una prioritat del Govern i s'ha mostrat d'acord amb el discurs d'ERC. També ha comentat que el seu grup s'adherirà a la ILP  perquè moltes entitats li donen suport i perquè estan d'acord en la majoria dels punts. I sobre la moció ha dit que al seu grup els ha sorprès que el PSC presentés l’adhesió quan el seu partit està governant al govern espanyol i podrien haver demanat un augment als pressupostos de l’Estat per arribar a aquest finançament. Ardid ha acabat expressant que el seu grup s'adhereix a la ILP perquè està d’acord amb la millora de l’educació a Catalunya.

Suport crític de la CUP

Ariadna Sierra, regidora de la CUP, ha mostrat la posició favorable del seu grup a l'adhesió. "Tots hauríem d’estar d’acord a què l’educació és un pilar fonamental de la societat i és imprescindible implementar mesures per millorar el sistema educatiu", ha expressat. Tot i això, ha subratllat que cal donar prioritat a reforçar el sistema públic d’educació. En aquest sentit, ha dit que el model concertat no és ni gratuït ni laic i ha criticat que la ILP no avança ni en l’eliminació progressiva dels concerts educatius ni en l'erradicació dels centres que segreguen per sexe.

PP i VOX, en contra

Estrella Salanova, regidora del PP, ha defensat que cal una millora del sistema educatiu perquè l’educació és un dret i ha d’oferir als infants i joves les "oportunitats" per poder ser competitius i ha mostrat el posicionament del seu partit en alguns punts de la ILP com la millora d’infraestructures, les condicions laborals, les ràtios d'alumnes o la millora de la formació professional per adaptar-la a les "necessitats reals" de les empreses. Però ha assenyalat que el "problema" a Catalunya és que l'educació és una "eina política" i que  els  dirigents s'han preocupat per fer servir les escoles per als seus interessos. Segons ella, les males polítiques públiques han fet que hi hagi  "greus faltes d’inversió" que han provocat que els centres es perpetuïn en barracons i hi hagi hagut "resultats catastròfics".

Jordi Guirado, regidor de VOX, ha mostrat que el seu partit comparteix augmentar recursos en educació, però no estan d'acord en el fet que l'actual sistema educatiu no fa "èmfasi" ni en l'esforç ni les virtuts humanes, entre altres i, en canvi, el que vol és adoctrinar en l'individualisme o la ideologia de gènere.

ILP per demanar el 6% del PIB a educació

Més de 50 entitats esportives i socials han impulsat una recollida de signatures per tirar endavant una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que garanteixi com a mínim el 6% del PIB a educació. El passat mes de febrer l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat) va completar el recompte oficial de les signatures recollides i va certificar que més de 50.000 compleixen amb tots els requisits legals.

La ILP esmenta que la Llei d'Educació de Catalunya (LEC) ja proposava augmentar la inversió en educació fins al 6% del PIB prenent com a referència els països europeus que excel·leixen en educació.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem