Sant Cugat aprova un protocol per evitar l'assetjament a usuaris de bicicleta

L'objectiu d'aquest protocol és sensibilitzar les persones conductores de vehicles de motor per crear un entorn segur per a l'ús de bicicletes i els vehicles de mobilitat personal

Sant Cugat aprova un Protocol per a la prevenció, l'actuació i la resolució de situacions d'assetjament a usuaris de bicicleta i de vehicles de mobilitat personal (VMP), després que s'hagi aprovat en el ple municipal de gener, celebrat el dilluns 16. Amb això, l'objectiu d'aquest protocol, presentat per l'equip de govern i que ha rebut el vot favorable de Junts per Sant Cugat, és la creació d'un entorn favorable i propici a l'ús de la bicicleta i dels VMP (principalment patinets elèctrics), assumint-los com un vehicle de ple dret per circular per la calçada.

D'aquesta manera, l'usuari que se senti assetjat per un vehicle de motor podrà notificar-ho a través d'un formulari web, en el qual podrà indicar les dades de l'assetjador i el lloc dels fets. La Policia Municipal rebrà les comunicacions dels ciutadans i serà l'encarregada d'iniciar les investigacions que pertoquin en funció de la infracció comunicada. Els objectius d'aquest protocol són "dur a terme una tasca pedagògica de canvi d'hàbits, elaborar estratègies de sensibilització i actuació i definir els rols i les responsabilitats dels diferents agents".

Així ho ha explicat José Gallardo (PSC Sant Cugat), regidor de Mobilitat de l'Ajuntament: "Volem protegir els ciclistes i conductors de VMP dels comportaments incívics d'alguns conductors. És una eina per sensibilitzar que la calçada és un espai d'utilització comú". Amb això, la proposta ha rebut el vot favorable de Junts per Sant Cugat, en considerar el protocol com un instrument de prevenció, detecció i detecció, tal com ha indicat la regidora Cristina Paraira: "Donem un sí crític, perquè considerem que si hem arribat fins aquí és que hi ha usuaris que realment se senten assetjats. No obstant això, esperem que no es passi la responsabilitat a l'usuari, havent de denunciar. Així que ens tindreu al costat sempre que sigui una eina de pedagogia".

Finalment, el protocol ha rebut el vot en contra de Ciutadans Sant Cugat i de la regidora no adscrita, Munia Fernández-Jordán. "És un protocol per tapar les múltiples carències de la mobilitat d'aquest Ajuntament. Principalment, hi ha invasions de motos i l'aparcament de furgonetes de repartiment. No seria suficient amb complir la normativa de trànsit? No seria millor facilitar zones de càrrega i descàrrega?" ha sentenciat el portaveu de Cs Sant Cugat, Aldo Ciprian.

Responsabilitats i actuacions del protocol

Amb tot, aquest nou protocol estableix una sèrie de recomanacions per a la persona ciclista o usuària de VMP que se senti assetjada:

  • En situacions d'assetjament, cal mantenir una actitud de calma, i no deixar que influeixi en la trajectòria, la velocitat i les maniobres que ja es tenia previst fer.
  • Si és necessari, davant d'un risc, cal evitar el problema i deixar que el vehicle assetjant marxi.
  • No s'ha de fer cap gest, ni dirigir cap paraula cap a la persona assetjadora.
  • Cal prendre nota de la matrícula amb discreció.
  • Anotar les dades següents: Matrícula, tipus de vehicle, marca, model i color. Data, hora i lloc i breu descripció dels fets.
  • Accedir al web de l'Ajuntament per emplenar el formulari corresponent d'assetjament:


D'altra banda, la Policia Municipal tindrà unes responsabilitats amb aquest protocol

  • Rebrà les comunicacions dels ciutadans que es considerin assetjats per correu electrònic.
  • Serà l'encarregada d'iniciar les investigacions que pertoquin en funció de la infracció comunicada.
  • Amb una periodicitat trimestral informarà el Servei de Mobilitat sobre les denúncies presentades i les actuacions realitzades.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem