Sant Cugat vol acabar amb l'amiant de les teulades

Amb aquesta moció institucional, el municipi vol erradicar la petjada carcinògena de l'amiant que hi ha en moltes teulades

L'amiant és un element molt utilitzat en la construcció, especialment en les teulades, gràcies a la seva abundància i al seu baix cost. Tanmateix, l'amiant és un carcinogen de primer ordre i és per això que Sant Cugat vol acabar amb l'amiant de les teulades, després de presentar-se com una moció institucional a proposta de Junts per Sant Cugat en el Ple Municipal de setembre, celebrat el dilluns 20.

Aquest material té una alta resistència al foc i el seu baix cost i la seva abundància van propiciar el seu ús en la construcció, especialment en teulades, en una barreja coneguda popularment com a uralita. El problema, però, és que la comunitat científica "ha investigat i provat que la pols de l'amiant és un carcinogen de primer ordre (declarat per l'Organització Mundial de la Salut l'any 1987) i que és el causant responsable i l'única causa coneguda de la totalitat dels mesoteliomes (un càncer agressiu que no té cura), entre altres".

El problema principal, a més, "és que més del 70% de l'amiant instal·lat dins del territori de l'estat espanyol ha arribat al final de la seva vida útil (30-35 anys) i això provoca que es degradi i deixi anar les fibres letals al medi ambient" segons estimacions mèdiques. Aquesta lluita per acabar amb l'aminat no és una novetat i és que tant la Diputació de Barcelona com l'Agència Catalana de Residus disposen de línies de finançament específic i subvencions per la retirada de l'amiant.

Amb això, Sant Cugat tampoc ha volgut donar l'esquena a la problemàtica i realitzarà "campanyes de conscienciació per a reconèixer l'amiant instal·lat i normes d'actuació per treure'l". A més, l'ens municipal s'ha compromès a retirar i substituir "l'amiant, tan aviat com sigui possible, de tots els edificis públics, especialment escoles i entorns educatius i incentivarà la retirada d'elements de fibrociment en les obres de reforma i rehabilitació d'habitatges que es duguin a terme al nostre municipi".

Finalment, l'ens municipal vol "instar a la Generalitat perquè dugui a terme un mapa de l'amiant al país, on es recullin les dades que ajudin a la realització d'una diagnosi rigorosa i fiable" a més d'instar al govern espanyol "perquè atengui amb justícia a les víctimes afectades de l'amiant".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem