El santcugatenc detingut a Barcelona es querella contra la policia per maltractaments

Alerta Solidària, que porta el cas de Guillem, ha anunciat que presentarà una querella contra 8 agents de la Policia Nacional

Alerta Solidària, que porta el cas de Guillem, el jove santcugatenc detingut a la Via Laietana de Barcelona el 18 d'octubre i acusat de desordres públics i atemptat contra l'autoritat, ha anunciat en roda de premsa que "davant de tots els fets exposats pel Guillem, per la família i per diferents testimonis que van ser detinguts, s'ha interposat una querella per maltractaments, delictes contra la integritat i altres delictes, contra la Policia Nacional". Així ho ha assegurat el jurista i portaveu d'Alerta Solidària, Xavier Pellicer: "Anirem fins a les últimes conseqüències jurídiques pels fets que va patir el Guillem i tants altres detinguts".

Més info: Un santcugatenc entre els detinguts a les manifestacions a Barcelona

A més, Alerta Solidària considera que "la violència i la brutalitat policial no ha estat cosa d'uns agents determinats", assegurant que "tant la Policia Nacional com els Mossos d'Esquadra han actuat de forma sistemàtica i premeditada, vulnerant drets fonamentals de les persones detingudes". En aquest sentit, Pellicer ha demanat la dimissió o "l'expulsió immediata de Miquel Buch del Govern de la Generalitat".

D'altra banda, el portaveu d'Alerta Solidària ha fet una crida a tota la població a "respondre a la seva praxi del 'A por ellos', a respondre amb mobilització, a no aturar-se, a no caure en la dinàmica de la por i a seguir lluitant".

24 hores detingut i un record de "ràbia i molta por"

Guillem no ha volgut parlar, però sí que ha escrit una carta que ha estat llegida per una familiar, en la qual explica l'experiència que va patir en el marc de la detenció i les hores posteriors: "És obvi que el que em va succeir és una injustícia", iniciava el text. Un text en el qual Guillem ha volgut explicar què va passar en els instants en els quals no va aconseguir fugir de la càrrega policial que arribava, estava guardant un paquet de mocadors de paper a la motxilla: "Tot va ser molt ràpid, quan vaig aixecar el cap ja els tenia al damunt, eren entre 8 o 9 agents i només recordo cops, ràbia i molta por", ha explicat Guillem a través del text.

Després de la detenció, la Policia Nacional va endur-se al jove santcugatenc a comissaria: "Quan vaig entrar a la prefectura de la Via Laietana, vaig rebre unes quantes bufetades, al cap i al clatell, cada vegada que intentava aixecar la mirada. Allà dins em van humiliar posant-me de genolls a terra, de cara a la paret i envoltat de tots ells", ha denunciat Guillem, que ha afegit: "Allà el temps se'm va aturar".

Posteriorment va ser traslladat a l'edifici policial de La Verneda, on va passar els tràmits habituals de qualsevol detingut, abans de ser traslladat al CAP, on va passar una revisió mèdica "emmanillat i vigilat per la policia", tal com ha explicat el jove, que també ha denunciat el sopar que li van donar: "A mi unes tristes galetes i un suc per sopar, mentre que un altre noi detingut menjava un entrepà perquè tenia una ideologia diferent de la meva", ha explicat.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

⚠️ Manifestants asseguts i policia carregant

A post shared by INDEPENDÈNCIA CATALANA ? (@independenciacatalana) on

Els pares: uns primers moments de confussió després de la detenció

El pare del jove santcugatenc ha explicat com van entomar la notificació de la detenció del seu fill, assegurant que en un primer moment la reacció dels pares "va ser poc empàtica" i van ser "molt durs" amb el jove: "No ens ho podíem creure. Ens va caure el món a sobre i no enteníem res", ha explicat. En aquest sentit, Miquel Àngel - Així es diu el pare de Guillem - ha apuntat que no va ser fins que van veure les imatges de la detenció a través dels mitjans de comunicació que es van donar compte que el seu fill havia patit "una detenció arbitrària i injusta". Per això, ha assenyalat que de seguida van demanar perdó al Guillem: "Li demanem sempre per no haver confiat en ell d'entrada", ha afirmat.

A banda d'expressar el seu penediment cap a la primera reacció després de la detenció, el pare del jove santcugatenc ha volgut mostrar el seu descontentament amb la gestió dels cossos policials: "És injust, molt injust, que en una Europa on suposadament hi ha llibertat d'opinió, d'expressió i de manifestació no es condemnin aquestes accions policials i no es depurin responsabilitats", ha dit, a més d'afegir que "en un país democràtic, la policia no humilia ni fa mofa a un noi de 16 anys, ni s'inventa relats per criminalitzar als nostres fills i filles".

Tot i això, el pare del Guillem s'ha mostrat ferm: "No aconseguiran el que volen: fer-nos defallir en la nostra lluita per la independència i, per això, diem ben fort que no us tenim por", ha sentenciat.

Grup de suport

A Sant Cugat s'ha creat un grup de suport al menor santcugatenc detingut: "El 18 d'octubre, en el marc de la vaga general, el nostre company Guillem va ser detingut, segrestat i reiteradament maltractat per la Policia Nacional, i com ell tants i tants altres, però tots sabem que la violència policial no és novetat", deien tot llegint un manifest.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem