Sempere, candidat de Primàries a l'EMD: "Valldoreix no pot ser un nou Volpelleres"

Entrevista amb el candidat de Primàries a la presidència de l'EMD de Valldoreix, David Sempere

David Sempere és el candidat de Primàries a la presidència de Valldoreix a les eleccions municipals del 26 de maig. Sempere va ser president d'Esquerra Republicana a Sant Cugat i també regidor del partit a l'Ajuntament de Sant Cugat entre 1998 i 1999. Encapçala la candidatura per Valldoreix sense que s'hagin fet primàries per escollir el presidenciable i després de la polèmica amb el primer candidat, Francesc Cardoner, que va proposar un pacte amb el PSC.

Què és Primàries?

És un projecte que intenta aglutinar tot l'espai independentista per passar a l'acció i fer la independència des dels municipis.

Per què es presenta a Valldoreix?

Creiem que el projecte de Primàries havia de tenir representació a Valldoreix. Fa 12 anys que visc a Valldoreix i des dels catorze estudiava a la vila. Sempre ha estat present a la meva vida. Valldoreix havia de tenir el projecte de Valldoreix per la Independència i portar la nostra proposta des de l'independentisme des d'un punt de vista municipalista.

Els partits independentistes no porten ja la proposta independentista a Valldoreix?

A Sant Cugat i, molt concretament a Valldoreix, han oblidat la lluita independentista. ERC està pel front d'esquerres, la CUP està en multituds de lluites i ha abandonat el concepte d'independència. A Valldoreix ningú reclama aquest espai. Vam proposar a aquestes dues forces i a Junts per Catalunya fer pinya i presentar una proposta unitària però no han volgut. Cap de les tres formacions ha posat la independència com a eix central, que creiem que és fonamental. Tenim l'obligació d'implementar el que la gent va votar l'1 d'octubre.

"L'EMD no s'ha significat especialment per la independència"

Què hauríeu fet i no es va fer en clau independentista a Valldoreix?

Hauríem fet el que havien d'haver fet tots els municipis a l'1 d'octubre, implementar la república. El que hem de fer és complir allò que prometem. Si pengem una pancarta en suport dels presos, no la podem retirar. El que fem, ho hem de portar a les últimes conseqüències. El dia que torni a haver-hi un 1 d'Octubre, hem de tenir la capacitat de posar totes les estructures de l'EMD a fer això. Es va retirar l'estelada del Castell de Canals, no s'han fet polítiques en defensa de la llengua, no s'ha plantejat una política de país. Valldoreix hauria d'estar al capdavant de l'independentisme a l'Àrea Metropolitana, i no ho està. L'EMD no s'ha significat especialment. Hauria de ser com Vic o Berga, punta de llança de l'independentisme.

En quines actuacions concretes es tradueix?

El dia que nosaltres tinguem els policies que ens toquen a Valldoreix, entre cinc i sis, posar aquesta policia local al servei del president de l'EMD. També posar la brigada de Valldoreix  i les estructures administratives al servei del que calgui fer.

S'obligarà als treballadors a fer determinades actuacions?

No s'obliga a ningú. Es tracta que les institucions estiguin al costat del poble. Si una majoria de valldoreixencs vota a favor de la independència, s'han d'implementar els resultats. Les administracions no poden mirar a una altra banda.

"No crec que se m'hagi d'assenyalar per haver estat fa vint anys en primera línia política"

El primer candidat de Primàries a Valldoreix era Francesc Cardoner, que se'l va apartar perquè volia fer un pacte amb el PSC. Què va passar?

Amb Francesc Cardoner compartíem la visió de la ciutat, la mobilitat... No volíem perdre el concepte de vila-jardí de Valldoreix, que malauradament és el que vol Junts per Valldoreix, que vol convertir la vila en un nou Volpelleres. Després, Cardoner ens va plantejar que s'entenia molt bé amb la candidata del PSC i ens proposa que hi anem del bracet. No ho podem acceptar en cap moment, perquè és anar de la mà del 155.

Una de les filosofies de Primàries era justament fer primàries i que la ciutadania decidís entre candidats i projectes. A Valldoreix no es van fer primàries.

En un principi ja em volia presentar, i quan Francesc Cardoner es presenta, vam coincidir i vaig trobar que no tenia sentit tenir dos candidats i jo em podia dedicar a Sant Cugat. Ens va sorprendre amb el seu plantejament totalment estrany de fer un pacte amb el PSC i amb la candidata, que venia de Ciutadans. Després torno a agafar la responsabilitat.

Un altre eix de Primàries és també la regeneració política. Vostè va ser president i regidor d'ERC a Sant Cugat i el candidat per Sant Cugat, Joan Recasens, va ser regidor durant gairebé vint anys.

Fa vint anys vaig estar a la primera línia i no he tingut més càrrecs de responsabilitats. No crec que se m'hagi d'assenyalar per haver estat fa vint anys en un càrrec de responsabilitat. En Joan Recasens va guanyar unes Primàries i és el gran mèrit que té.

Us esperàveu més participació de la ciutadania en el procés de Primàries?

Jo estic content. Des que torno a agafar la responsabilitat, m'he sorprés gratament. He tingut una desena de persones que s'han apropat i m'han ajudat a elaborar el programa. Estic content.

"El gran perill per Valldoreix és perdre l'essència d'una vila-jardí"

Quines són les línies mestres de Primàries per Valldoreix?

Un és la implantació de la república des de Valldoreix i un altre és que volem ser continuant sent una vila jardí. Aquest és el gran perill que volem evitar, davant la febre constructora de Junts per Valldoreix, com a l'estació, i que vol convertir-nos en Volpelleres. També ens preocupa el projecte de Guanyem Valldoreix de fer blocs de pisos de Promusa.

No cal habitatge de protecció oficial a Valldoreix per garantir l'accés a l'habitatge?

I tant. Nosaltres plantegem tres línies: pisos de Promusa de dues plantes tant al costat de l'EMD de Valldoreix com a la centralitat; treballar per modificar el planejament urbanístic i permetre que les cases que tinguin suficients metres quadrats es puguin dividir i establir ajudes al lloguer d'entre 900 i 1.600 euros anuals pels llogaters i descomptes a l'IBI per la persona que posi el seu habitatge a lloguer. L'habitatge és un problema metropolità, que no solucionarà Sant Cugat sol ni molt menys Valldoreix, però hem de posar el nostre gra de sorra.

Una de les problemàtiques que s'ha accentuat a Valldoreix són els robatoris a domicilis. Què proposeu?

Estem en una ciutat extensa i molt ben comunicada, però no tenim el nombre de policies que ens tocarien. Fa trenta anys teníem un policia municipal destinat a Valldoreix tot el dia, era un policia de proximitat, i és el que necessitem. Necessitem una dotació d'entre cinc o sis policies a Valldoreix permanentment, de policia proximitat i preventiva. Tota la resta, càmeres, drons, helicòpters, poden tenir una certa efectivitat, però els resultats són molt minsos comparats amb els policies sobre el terreny i que ens tocarien. Espanya no ens deixa endeutar-nos pressupostàriament per incorporar nous policies ni fer noves promocions a l'escola de policia. La independència també és per això. Catalunya no pot tenir més policies perquè Espanya no ens deixa.

Llavors, l'Ajuntament de Sant Cugat o l'EMD de Valldoreix no tenen cap responsabilitat.

Sí que és responsable, perquè no tenim ni un policia a Valldoreix. Els veïns no veuen pràcticament mai la policia a la vila. L'Ajuntament de Sant Cugat gestiona l'Ajuntament com una empresa, i allà on té pocs clients, com Valldoreix, no hi va.

"Valldoreix no pot ser un nou Volpelleres"

Quina és la relació que hauria de tenir Valldoreix i Sant Cugat?

Tenim un problema d'insuficiència financera. Valldoreix té nou milions de pressupost i n'hauríem de tenir dos més. Són diners que no venen per culpa de l'escanyament fiscal del govern espanyol. Necessitem més recursos i han de sortir de l'espoli financer que cada any pateix Catalunya.

Quina és la proposta de centralitat de Primàries?

La centralitat ha de suposar una nova nau de cultura, uns equipaments culturals, una peça d'habitatge per a joves i, sobretot, ha d'estar dimensionada. Valldoreix no pot ser un nou Volpelleres, no volem aquest model, ni el model de Mira-sol Centre a l'estació. Ens volen canviar la vila.

La majoria de veïns de Valldoreix van a comprar fora, per exemple al Mira-sol Centre.

Perfecte, si ja existeix, perquè n'hem de fer un altre.

Quina política de participació proposeu?

Cada sis mesos, com es fa en els municipis suïssos, els ciutadans de Valldoreix han de votar en consultes. Per exemple, per decidir quin projecte de centralitat volen. Els grans temes els ha de decidir la gent, vol decidir. I s'ha de fixar un llindar mínim de participació, per exemple del 40%, que va ser la participació en les eleccions europees.

"Intentarem una entesa entre Junts per Valldoreix, ERC i CUP"

Hi ha pressupostos participatius, tant a Sant Cugat, com Valldoreix o La Floresta i no se supera el 10% de participació.

Nosaltres creiem que és un aparador de participació. Són molt pocs recursos que s'hi destinen, no és una participació real. No entenem que es tirin endavant propostes amb 150 vots. Passa com a l'avinguda de Baixador, que ho decideixen els veïns. Grans temes com aquests els han de decidir tots els valldoreixencs, com l'estació de Valldoreix. Es pot escoltar més els veïns pròxims, però no pot ser que l'avinguda de Baixador la decideixin només els de la casa del davant. I no pot ser que quatre o 80 persones decideixin què fer al poble.

Cap on ha d'avançar la mobilitat de Valldoreix?

Creiem en la transició cap al cotxe elèctric i volem potenciar carrils bicis i patinets elèctrics. Però no estem a favor de la criminalització del cotxe, que a Valldoreix tothom el fa servir per l'holografia. Ajudem la gent a passar a motors elèctrics amb bonificacions, subvencions.

Si heu de triar entre un govern de Junts per Valldoreix o de Guanyem Valldoreix, amb qui us quedeu?

Nosaltres sempre prioritzarem l'eix nacional i intentarem una entesa entre Junts per Catalunya, ERC i CUP. No provarem cap altre experiment. Aquest país té una urgència democràtica, hem de fer alguna cosa, en l'àmbit municipal també.

Són partits que abans comentava que havien oblidat la independència i no havien fet tot el necessari. Hi ha confiança?

No és qüestió de confiança, hem de sumar tots i deixar-nos de recances. Nosaltres volem superar els retrets constants. Volem agafar els senyors de Junts per Cat, CUP i ERC i fer de nexe d'unió. Volem posar el país al davant, per sobre dels interessos de partits.

 
Comentaris

Destaquem