Torrent presenta llibre a Sant Cugat: "Vaig patir una persecució il·legítima"

L'expresident del Parlament, Roger Torrent, ha presentat el seu llibre, 'Pegasus', al Celler Modernista de Sant Cugat

El republicà Roger Torrent, expresident del Parlament de Catalunya, va patir ciberespionatge en el seu mòbil per part de l'Estat espanyol, en el context de conflicte entre Catalunya i l'Estat just en la legislatura posterior al referèndum de l'1 d'octubre.

En definitiva, una guerra freda de poder de la qual Roger Torrent n'ha estat víctima i n'ha escrit un llibre, titulat Pegasus, i el dimecres 19 de maig l'ha presentat al Celler Modernista de Sant Cugat. "Pegasus seria una gran novel·la policíaca si no fos perquè el que s'explica al llibre va passar, i passa", ha iniciat el senador d'ERC, Bernat Picornell, que ha participat en la presentació. En aquest sentit, Picornell ha assenyalat que "és un dels mètodes que utilitza l'Estat espanyol per desenvolupar la seva faceta repressiva".

Presentació del llibre de Roger Torrent. FOTO: Ferran Mitjà

Presentació del llibre de Roger Torrent. FOTO: Ferran Mitjà

Quan va saber que l'espiaven?

Roger Torrent ha explicat que es va assabentar que estava sent ciberespiat en un dia del mes de juliol de l'any passat, quan un periodista d'El País explica el cas a Torrent. "Em va comunicar que formava part d'una operació a escala global. Això ens va posar en alerta i a partir d'aquí vam anar estirant del fil".

Una "persecució il·legítima"

De totes maneres, l'expresident del Parlament ha explicat que des d'ERC ja "s'intuïa" que podien estar passant coses com aquestes. Ara bé, quan va saber que ell havia estat víctima d'espionatge va intentar recordar totes les reunions professionals i personals que havia tingut en els dies que havia estat vigilat: "Et roben la intimitat". Roger Torrent, doncs, considera que va ser "víctima d'una persecució il·legítima".

I és que tal com ha explicat el republicà, Pegasus -així s'anomena el software des del qual va ser espiat- es pot utilitzar també per objectius més purs: "El Chapo Guzmán va ser atrapat gràcies a aquest programa". El problema, però "arriba quan es fa servir el Pegasus per a la repressió".

De fet, Roger Torrent ha apuntat que el Govern del PSOE no ha encetat cap investigació política sobre la qüestió, tot i que sí que van mostrar suport als afectats i els van animar a presentar denúncia.

El llibre de Roger Torrent, 'Pegasus'. FOTO: Ferran Mitjà

El llibre de Roger Torrent, 'Pegasus'. FOTO: Ferran Mitjà

La repressió i Sant Cugat

L'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, també ha estat present en la presentació, i ha explicat que Sant Cugat també ha patit part d'aquesta repressió, sobretot per l'empresonament del santcugatenc Raül Romeva. En aquest sentit, Ingla ha destacat la importància de no normalitzar aquesta situació. "Reprimeixen als nostres companys perquè som independentistes", ha dit. A més, ha recordat el dia de Sant Jordi, quan Raül Romeva va venir al municipi: "Té la capacitat de dir: per aquí hi hem de passar, perquè això ens legitima per arribar fins al final".

Presentació del llibre de l'expresident del Parlament, Roger Torrent. FOTO: Ferran Mitjà

Presentació del llibre de l'expresident del Parlament, Roger Torrent. FOTO: Ferran Mitjà

De totes maneres, l'alcaldessa ha recordat que "la repressió marca el nostre dia a dia, pretén dividir-nos i pretén dissuadir-nos". Però ha sentenciat: "Ja s'han adonat que això és molt difícil".

Taula de diàleg i Escòcia com a mirall

Mireia Ingla ha insistit en "una Taula de Diàleg" i ha afirmat que cal fixar-se amb l'exemple d'Escòcia: "És l'única manera que tenim d'arribar un volem arribar". De totes maneres, l'alcaldessa ha reconegut que, mentrestant, "cal seguir posant contra les cordes a l'Estat", però també ha reflexionat sobre el fet que "cal més empatia entre uns i altres".

En aquest sentit, l'expresident del Parlament, ha apuntat que "hem de canviar la correlació de forces per poder negociar amb millors condicions". Per això, Torrent considera que cal "paciència i lideratge".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem