Trencadissa entre l'oposició i el govern de Valldoreix

El motiu de la discòrdia és l'increment salarial d'una treballadora de l'EMD, aprovat quan exercia d'interventora accidental i sense l'informe de la Diputació

La relació entre l'oposició i el govern de l'EMD de Valldoreix viu moments de tensió i enfrontament. Així es va constatar durant la Junta de Veïns del 18 de novembre, quan els partits de l'oposició van acusar el govern de "manca de transparència flagrant i una vulneració del dret d’accés a la informació", a més d'assenyalar una "possible prevaricació". La confiança està trencada.

El motiu de la discòrdia va ser la modificació de plantilla i complement salarial de treballadors, que va aprovar el govern de Junts per Valldoreix amb l'abstenció de Ciutadans. Es va donar la circumstància que una de les beneficiades, tècnica de comerç de l'EMD, era secretària-interventora de la Junta de Veïns durant l'aprovació dels punts al juliol. Des de l'oposició denuncien que es va prendre la decisió sense sol·licitar els informes jurídics pertinents a la Diputació, mentre que es va demanar un informe extern a un advocat posteriorment a la modificació. A més, critiquen que el govern no els facilités la informació sol·licitada.

"Falta de transparència i, el més greu, la pèrdua de confiança"

"Es va portar a ple una cosa que no s’havia sustentat amb els informes legals", va lamentar Ferran Margineda (CUP). Una altra crítica és que la secretària-interventora accidental (que era la tècnica beneficiada per l'increment salarial) no es va absentar durant la votació, un fet "del tot irregular".

"La realitat és molt tossuda. Durant tres plens vam insistir que s’estaven equivocant", va assenyalar Susanna Casta (PSC), que lamentava la "falta de transparència i, el més greu, la pèrdua de confiança". I és que l'oposició d'esquerres va sol·licitar en els plens posteriors que s'aturés la modificació contractual de la tècnica fins a disposar d'un informe de la Diputació de Barcelona que avalés el canvi, recordant que els informes anteriors de la Diputació no ho veien convenient.

Lluc Cahís (ERC) va lamentar les "presses" del govern per executar els canvis, "just quan se li acabava el període de secretària-interventora accidental. "Per què no s’espera al nou secretari? Per què no volen demanar un informe a la Diputació'", es preguntava Cahís, que afegia: "Hi ha massa sospites".

Disculpes del govern

Per tot plegat, CUP, PSC i ERC van presentar una moció denunciant el cas, demanant la suspensió dels acords i reivindicant una "rectificació i disculpa pública" per part del govern de l'EMD, així com la petició a la Diputació de Barcelona que emeti un informe. La proposta va tirar endavant amb els vots dels tres partits, del govern de Junts i de Ciutadans. 

"Si ens hem equivocat i no ho vam fer prou bé, demanem disculpes", va assegurar Susana Herrada, vicepresidenta de l'EMD, que va afirmar que van seguir "les recomanacions d'un informe tècnic i jurídic". A més, va apuntar que els acords de la moció ja s'estan executant i que estan organitzant una reunió amb tècnics de la Diputació de Barcelona per tal d'informar a l'oposició. 

"Tenim l’obligació de vetllar per la transparència i la legalitat de tots els procediments de l’EMD", va argumentar el vocal de Ciutadans, Jose Miguel García.

El cas

Els orígens de la polèmica actuals es remunta a fa gairebé 20 anys, des de que la tècnica de comerç perceb un complement personal transitori al seu salari. Es tracta d'un reconeixement de què la treballadora cobrava més del que li tocaria per posició. Any a any, en lloc d'augmentar el salari per adequar-lo a l'IPC i altres pujades, segueix cobrant el mateix, però la proporció del complement personal va baixant. Amb la modificació aprovada, l'EMD ha establert un increment salarial, que equival al sou que cobra més el complement que ja percebia. 

La Diputació havia emès diversos informes afirmant que el salari que percebia era massa elevat i, per això, s'establia el mecanisme del complement personal transitori per anar-lo adaptant. Per fer la modificació actual, el govern va optar per demanar un informe a un advocat privat, després d'acometre la pujada. "Ens va sorprendre que no se sol·licités l'informe del Servei d'Assistència de la Diputació de Barcelona, que és l'organisme que assessora l’EMD en la revisió de valoracions de llocs de treball", explicava l'oposició.

"Es dona la casuística que quan aquesta treballadora és interventoral accidental, es posa sobre la taula alegant a un error aritmètic acumulat de fa anys"

"Es dona la casuística que quan aquesta treballadora és interventoral accidental, es posa sobre la taula alegant a un error aritmètic acumulat de fa anys", explicava Lluc Cahís. Segons els partits d'esquerra, tot plegat constitueix una actuació "del tot irregular, permetent que una persona del seu entorn, actués en un possible benefici propi, promovent un increment retributiu anual de 5.727 euros en el lloc on té plaça de funcionària, basant-se en un suposat 'error aritmètic', no justificat per ser inexistent". A més, asseguren que el nou secretari interventor ha demanat "de forma ràpida" l'informe a la Diputació. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem