Tret de sortida al judici als presos polítics

El Tribunal Suprem analitza en una vista amb presència de tots els advocats si és competent per jutjar l'1-O

El judici als presos polítics s'engegarà aquest dimarts 18 de desembre amb una vista prèvia del Tribunal Suprem. Es tracta d'una vista que han demanat totes les defenses, que qüestionen que el Suprem sigui el tribunal competent per jutjar l'1-O i sol·liciten que tota la causa es remeti al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Entre els acusats hi ha el santcugatenc Raül Romeva, empresonat des del passat 23 de març.

La vista es farà a la sala de plens, on a partir del gener tindran lloc els interrogatoris als acusats. Serà la primera vegada que es veuran la fotografia de tots els lletrats, representants de la Fiscalia, Vox i Advocacia de l'Estat i el tribunal que jutjarà l'1-O. No hi seran els presos ni la resta d'acusats, que no ho han sol·licitat. Aquesta primera vista servirà per debatre i confirmar si el Tribunal Suprem és competent de jutjar el procés o, per contra, i com sol·liciten les defenses, la causa s'ha d'enviar al TSJC.

Els advocats dels presos ja han explicat que no tenen esperances en què el Tribunal Suprem renuncïi a la seva competència per jutjar-los. La previsió és que el judici arrenqui al gener amb els interrogatoris als 18 acusats. Serà llavors quan es produirà el trasllat dels presos a centres penitenciaris madrilenys, per tal de tenir-los a prop del Suprem mentre duri el judici.

Les penes

La fiscalia espanyola demana 25 anys de presó per a Oriol Junqueras. El santcugatenc Raül Romeva i els altres consellers empresonats, Jordi Turull, Josep Rull, Joaquim Forn i Dolors Bassa; tenen una petició de 16 anys de presó i 16 d'inhabilitació. Tots acustats de rebel·lió. Per Jordi Sánchez i Jordi Cuixart i l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, la fiscalia general de l'Estat demana 17 anys de presó. Tots ells acusats de rebel·lió.

Finalment, a Carles Mundó, Meritxell Borràs i Santi Vila la fiscalia els acusa de malversació de cabals públics i d'un delicte de desobediència greu i demana per a ells 7 anys de presó.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem